Skocz do zawartości

Cała aktywność

Strumień aktualizowany automatycznie     

  1. Ostatnia godzina
  2. Wg. mnie jednak nie taki najgorszy. Prąd 10 lub 25A świetnie nadaje się do zasilania nie tylko całej delikatnej elektroniki, jeśli się wie co się robi, ale przy okazji doskonale zasila pakiet serw, silniki, matryce led i lcd o ładowaniu akumulatorów już nawet nie wspominając. Można też dodać obwód regulacji napięcia i mieć niemal pełny zakres od 0 do 24V z wyjść -12 i +12 świetnie odfiltrowanego zasilania. Niestety napięcia ujemne mają mniejszą wydajność prądową u mnie 1A. I pomyśleć, że to wszystko można mieć za niecałe 100zł w porównaniu z ceną sklepowych zasilaczy laboratoryjnych to jak najbardziej dobry pomysł.
  3. Dzisiaj
  4. Trochę przy tym pokombinować i byłaby fajna zgrzewarka.. urządzenie miałoby wtedy jakieś praktyczne zastosowanie poza popełnianiem samobójstwa lub powodowaniem trwałych i nieodwracalnych uszczerbków na zdrowiu.. ot taka moja skromna opinia. Nie popieram takich eksperymentów przed ukończeniem pełnoletności i bez nadzoru osób doświadczonych i kompetentnych no chyba że masz uprawnienia SEP i osobę nadzorującą. Może się kiedyś zdarzyć, że światło zgaśnie i się więcej nie zapali :( Na odpowiedzialność rodziców tudzież opiekunów prawnych. Aż tak bardzo ich nie lubisz? Mogą mieć kłopoty gdybyś sobie coś zrobił tą spawarko-zapalarką. Nie samym hajsem żyje człowiek. Bezpieczeństwo przede wszystkim.
  5. #define LED1 A3 unsigned long aktualnyCzas=0; unsigned long zapamietanyCzasLED1=0; unsigned long zapamietanyCzasLED2=0; #include <Wire.h> #include <LiquidCrystal_I2C.h> LiquidCrystal_I2C lcd(0x27,20,4); #include <OneWire.h> #include <DallasTemperature.h> #define ONE_WIRE_BUS 13 OneWire oneWire(ONE_WIRE_BUS); DallasTemperature sensors(&oneWire); int swiatlo=0; int podswietlenie=0; int wilg=0; int wilgproc=0; void setup() { lcd.init(); lcd.init(); lcd.backlight(); Serial.begin(9600); pinMode(A3, OUTPUT); lcd.clear(); } void loop() { sensors.requestTemperatures(); wilg=analogRead(A6); wilgproc = map(wilg,105,545,100,0); swiatlo=analogRead(A0); lcd.setCursor(2,0); lcd.print("Wilgotnosc Gleby:"); lcd.setCursor(9,1); lcd.print(wilgproc); lcd.setCursor(12,1); lcd.print("%"); lcd.setCursor(0,2); lcd.print("Temperatura Pokoju:"); lcd.setCursor(6,3); lcd.print(sensors.getTempCByIndex(0),1); lcd.setCursor(10,3); lcd.print("st.C"); delay(1000); if (swiatlo < 4) { lcd.noBacklight(); } else { lcd.backlight(); } aktualnyCzas = millis(); if(wilgproc <= 30){ if (aktualnyCzas - zapamietanyCzasLED1 >= 30000UL) { zapamietanyCzasLED1 = aktualnyCzas; digitalWrite(LED1, HIGH); } else if(aktualnyCzas - zapamietanyCzasLED2 >= 10000UL) { zapamietanyCzasLED2 = aktualnyCzas; digitalWrite(LED1, LOW); } } } Napisałem coś takiego działa to tak że po 30 sekundach od włączenia programu( jeśli warunek jest spełniony) załącza się zasilanie na sekundę a ja chciałbym żeby po spełnieniu warunku wilgproc <=30 załączyła się dioda na 30 sekund i była wyłączona przez 10 pytanie brzmi co robię nie tak
  6. a w jaki sposób jej "używasz" w innym miejscu? Czy chodzi tylko o to, że nie możesz jej zadeklarować i zdefiniować? U mnie definiuje się bez problemu.
  7. Zakładam, że autor kluczuje ten silnik do masy za pomocą jakiegoś tranzystora, tyle mi wynika z opisu ale pewności nie ma. Myślę, że wystarczy kondensator za którym za pomocą dzielnika można przesunąć poziom 0 w górę tak aby nie występowało już ujemne napięcie za kondensatorem i dopiero po dopasowaniu poziomów napięć do możliwości ADC mikrokontrolera programowo ustalić sobie skalę próbkowanego napięcia. Na wszelki wypadek można też dodać diody zabezpieczające do masy i Vdd przed pinem ADC bo w obwodzie portu atmegi takich nie ma. Dzięki temu nie będzie konieczne stosowanie napięć ujemnych dla wzmacniaczy operacyjnych i to jest najprostsze rozwiązanie co nie znaczy, że w Twoim konkretnie przypadku najlepsze więc zgadzam się z przedmówcą:
  8. Każdy, który ma sprzętowe USB. Na szybko z gotowych tanich oryginalnych płytek https://kamami.pl/szukaj?n=23&search_query=nucleo64&orderby=position&orderway=desc&submit_search= Jak mało GPIO to https://kamami.pl/szukaj?controller=search&orderby=position&orderway=desc&search_query=nucleo144&submit_search=
  9. Czyli jakie są jeszcze mikrokontrolery które by działały jako klawiatura /kontroler
  10. Szukam cały czas i nie ma żadnego arduino lub zamiennika z atmega32u4 z większą liczbą pinów niż 26 cyfrowych i 12 analogowych
  11. Potrafię czytać ze schematów ale z obrazków już nie. Daj dokumentację modułu, który pokazałeś na fotografii to odpowiem w 100%. Teraz mogę stwierdzić, że to coś (wymienione jest kilka mikrokontrolerów a na PCB jest jeden i nie wiem który), biorąc na logikę (w Arduino logika rzadko jest stosowana), ma wyprowadzone Gnd (czarne), Vcc (aby było śmiesznie żółte) i GPIO (dla nielogicznej odmiany coś jakby czerwone). Szukaj nie po obrazkach, tylko po symbolach użytych mikrokontrolerów. PS. Powiększyłem obrazek i dojrzałem, że jest tam Mega328, więc wszystko wiadomo. Nie samym Botlandem Świat żyje. Szukaj w Farnelu, TME i temu podobnych sklepach.
  12. Przeszukałem botland i płytka która ma atmega32u4 ma max 26 cyfrowych i 12 analogowych. Lecz na aliexpress znalazłem takie coś i chce się zapytać czy będzie to działało czy wszystkie piny czerwone żółte i czarne mogą działać naraz
  13. @klarec W takim razie problemem może być CH340. Więc pozostaje Ci faktycznie opcja z natywnym Serialem - SerialUSB.
  14. Opanujesz tę umiejętność w 20 min. jestem tego niemal pewny a sam programator kosztuje na popularnym portalu aukcyjnym od kilku do kilkunastu zł. Jeśli się zdecydujesz kupić USBasp to polecam przy tej okazji kupić również zewnętrzny konwerter USB - RS232 CH340 za ok 5zł. jest dużo lepszy od tych ładowanych do większości klonów arduino a przydać się może w wielu innych przypadkach choćby jako zasilanie z usb 3.3 i 5V. Co prawda dostarcza może niewielkiego prądu ale do zabawy scalakami wystarcza. No i będziesz go miał "na zawsze". Cóż, nie każdemu pasują tego typu klimaty a uczenie się z filmu nie jest zbyt efektywną metodą tak więc nie zupełnie bym się zgodził z propozycjami kolegi. Proponuję zacząć od kursów forbota i z tej strony link gdzie lekcje są przygotowane celowo pod AVR. Do tego można znaleźć w necie darmowe książki i opracowania do ogólnej nauki języka C np: http://trash.ttrsite.net/jezykansic.pdf https://upload.wikimedia.org/wikibooks/pl/6/6a/C.pdf tak więc materiałów jest pod dostatkiem. Z tym się zgodzę z pełnym przekonaniem. Niektórzy nawet twierdzą, że arduino ogłupia ale to już zostawiam samodzielnej ocenie każdego użytkownika.
  15. @Matthew11 Sprawdziłem czy występują błędy Twoją metodą, błędów nie ma: QSerialPort::NoError QSerialPort::NoError. Spróbowałem też użyć Serial, ale wtedy nie działa komunikacja w żadną stronę, nie pokazuje też w monitorze portu szeregowego. Kod, który użyłem na Arduino (podmienione na Serial): const uint8_t ledPin = LED_BUILTIN; uint32_t interval = 1000; uint32_t previousMillis = 0; void setup() { Serial.begin(9600); pinMode(ledPin, OUTPUT); digitalWrite(ledPin, HIGH); } void loop() { uint32_t currentMillis = millis(); if(currentMillis - previousMillis > interval) { previousMillis = currentMillis; Serial.println("Czas procesora = " + String(currentMillis)); } while (Serial.available()) { char state = (char)Serial.read(); if(state == '0') { digitalWrite(ledPin, 0); } else if(state == '1') { digitalWrite(ledPin, 1); } Serial.println("Potwierdzam odbior. Status diody = " + String(state)); } } Myślę, że to też nie jest kwestia niezamknięcia portu przez Arduino IDE, testowałem program po wgraniu i resecie Arduino, na wszelki wypadek też przy wyłączonym IDE i nadal było to samo. @Treker Moje Due to klon. Może faktycznie to decyduje o działaniu programu. ( klon na CH340)
  16. Wiesz co, wrażenia w sumie bardzo dobre. Jest to fajny, intuicyjny i przede wszystkim darmowy system, z którego na prawdę można wiele wycisnąć. W związku z tym, że dane z czujników zbieram w bazie MySQL, Grafaną łączę się do bazy i generuję prostym SQL wykres. Grafanę znałem już w sumie wcześniej, bo na niej mam uruchomiony monitoring serwerów w pracy i u klientów, wykorzystując do tego również darmowy system Zabbix, ale to temat na inną historię
  17. @klarec dla formalności dopytam - to oryginalne Arduino czy jakiś klon?
  18. @matimoto87 jak wrażenia na temat wykorzystywania systemu Grafana? Wygląda to bardzo fajnie, obyło się bez żadnych problemów?
  19. Wybierz mikrokontroler, który ma wymaganą liczbę GPIO i USB.Używanie kilku mikrokontrolerów, tam gdzie wystarczy jeden, jest najczęściej nieekonomiczne, komplikuje pisanie softu i zwiększa awaryjność.
  20. @klarec Sprawdziłem właśnie u siebie korzystając z Due - wgrałem identyczny soft jak w kursie - korzystam z Serial (Serial0) i nie mam żadnych problemów z komunikacją w obie strony. Czy Qt otworzyło Ci port bez problemu? Możesz wykorzystać sygnał QSerialPort::errorOccurred żeby zobaczyć błąd jeśli jakiś się pojawi: //mainwindow.h: private slots: //... void onErrorOccurred(QSerialPort::SerialPortError error); // mianwindow.cpp: MainWindow::MainWindow(QWidget *parent) : //... { //... connect(device, SIGNAL(errorOccurred(QSerialPort::SerialPortError)), this, SLOT(onErrorOccurred(QSerialPort::SerialPortError))); } void MainWindow::onErrorOccurred(QSerialPort::SerialPortError error) { qDebug() << error << device->error(); } Może sprawa dotyczy dostępu do portu? Może np. IDE otworzyło port i go nie zamknęło, wtedy ponowne otwarcie i zamknięcie portu go odblokowało? Może problem wynika z tego, że korzystasz z SerialUSB - na Serial jest to samo?
  21. Http bez s... Wiem, zabezpieczenie jak ta lala Ale to jest w sumie dobry pomysł by się tak zabezpieczyć! Dzięki za sugestię.
  22. Właśnie zaakceptowałem Twój opis, możesz go teraz zgłosić do akcji rabatowej umieszczając link w temacie zbiorczym. Dziękuję za przedstawienie ciekawego projektu, zachęcam do prezentowania kolejnych DIY oraz aktywności na naszym forum
  23. @kayhoo dzięki za podzielenie się rozwiązaniem problemu - na pewno przyda się komuś w przyszłości
  1. Załaduj więcej aktywności
×
×
  • Utwórz nowe...