Skocz do zawartości

Cała aktywność

Strumień aktualizowany automatycznie     

  1. Ostatnia godzina
  2. Mam problem z wgraniem jakiegokolwiek programu na płytkę arduino uno. Gdy sprawdzałem program wszystko było ok ale przy wgrywaniu występuje błąd. Jeżeli ktoś miał podobny problem albo wie jak go rozwiązać proszę o pomoc. Wkleję opis błędów. Arduino:1.8.12 (Windows 7), Płytka:"Arduino Uno" Szkic używa 1702 bajtów (5%) pamięci programu. Maksimum to 32256 bajtów. Zmienne globalne używają 65 bajtów (3%) pamięci dynamicznej, pozostawiając 1983 bajtów dla zmiennych lokalnych. Maksimum to 2048 bajtów. Podczas ładowania szkicu wystąpił błąd avrdude: ser_open(): can't open device "\\.\COM6": Nie mo�na odnale�� okre�lonego pliku. Ten raport powinien zawierać więcej informacji jeśli w File -> Preferencje zostanie włączona opcja "Pokaż szczegółowe informacje podczas kompilacji"
  3. Dzisiaj
  4. Pytanie wydzieliłem do odpowiedniego działu.
  5. Jedyny problem jest taki, że regulatory BEC mają 3 wyjścia sterujące zaś moje silniki to zwykłe DC i mają tylko 2 wyjścia. Chciałem dodatkowo dorzucić w przyszłości czujniki dlatego zastosowałem od razu arduino. Odbiornik RC mam również tylko 4 kanałowy.
  6. Cześć, sprawdziłem w tym zamieszczonym projekcie i pin zegara jest poprawnie zdefiniowany w pliku "user constraints - ucf), więc teoretycznie nie ma powodu do uszkodzenia płytki. Opisz dokładnie okoliczności w jakich do tego doszło (podaj też system operacyjny pod jakim pracujesz). Pozdrawiam
  7. Witam, po wgraniu przykładu( zgodnie z tym co jest na forum) płytka Elbert v2 przestała odpowiadać, jest jakiś sposób aby naprawić ? Po podłączeniu w windows wyświetla się "Nie rozpoznano urządzenia USB( żadanie deskryptora nie powiodło się)" , natomiast wskaźnik led( to inaczej te segmentowe ledy) się świeci. Załączam plik mojego projektu, aby udowodnić, wszystko jest tak samo jak w kursie Forbot( oprócz tego że mryganie_led zmieniłem na blink_led). EDIT( Jakiś czas później): Problem został naprawiony dzięki zrobieniu jednej prostej rzeczy. Jeśli ktoś też ma problemy to zalecam spojrzeć na: Unbricking Elbert . project_test.zip
  8. ale przecież każdy sprzęt rc ze swej natury może sterować także silnikami, tylko Ci potrzebny regulator, BEC. Dlaczego chcesz użyć ardu jako pośrednika?
  9. Masz rację, dla początkujących może się okazać zbyt trudna nawet konfiguracja IDE Eclipse. Dodałem na samym początku ważną informację.
  10. Arduino odczytuję sygnał z aparatury RC, którym następnie steruję sobie silnikiem 12V oraz pompą wody.
  11. @intelek10 a do czego konkretnie jest Ci potrzebne to arduino w tej łodzi?
  12. Hm... "Akumulator w samochodzie ma 12V. Ponieważ mam tylko jeden takowy, podłączyłem zamiast niego baterię z radiopilota co ma też 12V. Niestety, nie byłem w stanie zakręcić rozrusznikiem". Coś Ci to przypomina? Ludzie, czy wy czasami czytujecie różne posty na tym forum czy tylko z klapkami na oczach odpowiedzi na swoje pytania? O podłączaniu baterii 9V do różnych silników i serw to tu dużo pisano i bardzo konkretnie...
  13. używam przekaźnika z zestawu do kursu elektroniki: HLS8L-DC5V-S-C
  14. Witam, jestem w trakcie budowy zdalnie sterowanej łodzi podwodnej. Mam już przygotowany układ sterujący całą łódką jednak mam problem z jego zasilaniem. Aktualnie elektronika prezentuje się w sposób przedstawiony w załączniku. Gdy arduino jest podłączone przez USB wtedy serwa raz działają płynnie, raz 'przeskakują'. Domyślam się, że wynika to z braku wydajności arduino gdy jest zasilane przez usb. Próbowałem również zasilić arduino przez baterię 9V a do odbiornika RC podpiąłem przez zasilacz 2A BEC również baterię 9V jednak wtedy nie byłem w stanie poruszyć serwomechanizmami (ta sama próba przez pakiet 11.1V LiPo już się udała jednak posiadam tylko jeden takowy). Czy ktoś ma pomysł jak zasilić układ aby działał prawidłowo? Dodam, iż bardzo zależy mi na jak najmniejszej przestrzeni zajmowanej przez ewentualne baterie lub pakiety. W przyszłości chce również dodać takie elementy jak buzzer, czujnik wilgoci oraz temperatury jednak to dopiero po uporaniu się z podstawowymi komponentami.
  15. Wczoraj
  16. witam ...jestem producentem reklam led od niedawna ,potrzebuje elektronika do pomocy do pewnych spraw ..może ktoś mi pomoże ?..pozdrawiam ..moj tel .606382667
  17. \370 i \371 wyświetla sie identycznie musiałem przerobić bibliotekę Adafruit_SSD1306.h żeby się poprawnie wyświetlało 128x64 i teraz muszę wszystko od nowa ustawiać, ale jakość wyświetlania się znacząco poprawiła przyszło mi do głowy, że może fonty trzeba zmienić?
  18. \370 to właśnie 248. Spróbuj \371 (niestety mam spatchowaną bibliotekę Adafruit i znaczki się nie pokrywają).
  19. taki krótki średnik przed C się wyświetla kody Asci 176 i 248 znalezione w sieci też lipa
  20. Nie pamiętam teraz numerków znaków... ty chyba będzie \370 (jak mi napiszesz co wyświetla to podam prawidłowy kod). Czyli "%6.2f\370C"
  21. Ten wątek powinni przeczytać wszyscy początkujący, którzy zastanawiają się nad wyborem Arduino IDE czy też może inne środowisko pracy.
  22. No ale pisze tam że max 0,7V , a ja mam 0,68V . Czyli rozumiem że to już przekroczyło a ma być mniej jak 0,62V ? najlepiej 0V ? Z tego rozumiem mam wnioskować : czyli analizując jesli spełniamy VTH+2 to nie zgadza się tylko napięcie na pinie 4 . Powinno być 3,5V , a mam 1,72V jak mierze na napięcie DC, a jak na AC to 3,3V .. No i napięcie zasilania jest mniej jak 3V . 2,85V na odczycie DC miernika
  23. zależy mi tylko na dwóch salon i zewnątrz, ale może faktycznie innym będzie potrzebne więcej. i jeszcze jedno da radę jakoś wyświetlić °C bo tak sprintf(bufor,"%6.2f°C", termometr[0]/100.0); mi wyświetla zamiast ° krzaczek?
  24. Bo czytasz jakieś kretyńskie tłumaczenie idioty zamiast sięgnąć do oryginału. "Test kondycji" czy jak to tam było "poziom do odwrócenia na styku" albo "negatywne napięcie" - mikroskopijny wycinek wielostronicowej noty i w zasadzie każdy zwrot przetłumaczony źle. Reszta też tak wygląda? I takie g..wno dołączyli do tego kitu czy sam znalazłeś to coś w sieci? Ach, zapomniałem o "unless otherwise specified" jako "przy użyciu funkcji zatrzasku" zamiast "chyba że określono inaczej". Śmiać się czy płakać? http://www.unisonic.com.tw/datasheet/UPC1237.pdf W tabelce "Electrical characteristics" (str.3) w kolumnie "Test condition" (czyli warunki testu/pomiaru) piszą, że dany warunek (opisany w pierwszej kolumnie) musi być spełniony by sygnał na pinie 6 (wyjściu) stał się aktywny, czyli by przekaźnik załączył. Kluczowe dla Ciebie są widełki określone dla pinu 2 (wiersz 2 i 3): napięcie musi być wyższe niż -0.17 i niższe niż 0.62V, czyli w praktyce coś blisko 0V. Tak, tyle musi być na pinie 2 żeby scalak uznał, że wyjścia wzmacniacza są OK i można załączyć głośniki. Jeśli płytka wzmacniacza mocy przysyła coś innego niż 0V w obu kanałach (wszystko jedno czy scalak wzmacniacza jest wlutowany czy nie) głośniki się nie włączą. Czy to jasne?
  25. Jak coś, jutro rano dodam dodatkową rzecz w tym poradniku(na tym samym poście), która powinna być ale jej nie ma( konfiguracja projektu w eclipse)
  26. No to coś takiego już mieliśmy (wyświetlanie co dwie sekundy). Tyle że za każdym razem wyświetlasz kolejny termometr. Naprawdę, łatwiej będzie stworzyć funkcję wyświetl(numer) - tylko do tego trzeba zajrzeć do kursu (po polsku) lub podręcznika C/C++ (takoż po polsku)... Nie mówiąc o tym, że ten "wzór" ma jedną, ale za to potężną wadę: dwukrotnie powtórzony jest dokładnie ten sam kod. Po co? Jak będzie dwadzieścia termometrów to powtórzysz kod dwadzieścia razy?
  27. Ale właśnie nie wiem, w jaki sposób go użyć zamiast tamtego. Muszę edytować makefile, czy coś innego? Jednak w makefile nie ma nazwy tego programu ani razu. Już zniknęły błędy, jak edytowałem zmienną PATH (żeby był sam folder, bez pliku), zrestartowałem Eclipse i kliknąłem 2 razy Build Targets/all w projekcie hello_world. Dzięki za pomoc Nie mam niestety na razie ESP, żeby na nim przetestować, ale niedługo kupię i spróbuję.
  1. Załaduj więcej aktywności
×
×
  • Utwórz nowe...