Skocz do zawartości

Tablica liderów

Popularna zawartość

Pokazuje zawartość z najwyższą reputacją od 28.12.2021 we wszystkich miejscach

  1. @MR1979 @Zealota obiecany porządny filmik z działania. Wstrzymywałem się z premierą, wybierałem "piecyk" do tego kominka. Kilkoro moich znajomych kojarzy mój kanał na YT (tak ktoś z tych 12 subskrybcji...), a wymyśliłem sobie, że zrobię oficjalne otwarcie połączone ze spotkankiem. Offtop: zdaję sobie sprawę, że kolumny powinny mieć na około więcej przestrzeni. Największa porażka tego projektu to nieprzemyślenie połączeń pomiędzy urządzeniami - przecież żaden przyzwoity wzmacniacz nie ma na wyjściu jacka tylko cinche... na ostatnią chwilę robiłem "na taśmę klejącą" połączenie p
    6 punktów
  2. Cel na ten rok osiągnięty. Udało się wypuścić pierwszą wersję mobilnego robota, który zapewnia interakcję z otoczeniem. Co prawda musiałem zmienić koncepcję, ponieważ na początku chciałem raczej śledzić małe przedmioty i umieszczać je w odpowiednich “pudełkach”, ale używany przeze mnie model ma zdecydowanie lepszą dokładność na dużych obiektach (SSD Mobilenet v2). Dopuściłem się też retrenowania modelu, ale ostatecznie go nie wykorzystałem z uwagi na małe rozmiary obiektów (awokado, czosnek). Dokładny opis projektu znajdziesz tutaj na Github https://github.com/lukaszkuczynski/zamyotek
    6 punktów
  3. Może jednak zmienicie strategię
    5 punktów
  4. Cześć, szkoda, że nikt nie może podzielić się swoimi doświadczeniami w zakresie korzystania z "IP Cores" Xilinx'a i Vivado. To może ja zamieszczę trochę linków (do tutoriali wideo) dotyczących magistrali AXI (punkt wyjściowy do korzystania z IP Cores Xilinx'a) i zagadnień związanych z "Block design", HLS i bardziej zawansowanego/świadomego korzystania z możliwości Vivado. 1) Bardzo przystępne wprowadzenie do magistrali AXI (z diagramami czasowymi transakcji burst dla AXI Memory Mapped):
    5 punktów
  5. Cześć, jakiś czas temu (będzie ze dwa lata) kupiłem w firmie Botland "MiniGen Shield" firmy "Sparkfun". Podlączyłem generator do "Arduino UNO" zainstalowałem wymaganą bibliotekę do "Arduino IDE" i uruchomiłem dostarczony przykładowy kod - generator działał poprawnie. Potem układ leżał w szufladzie i czekał na lepsze czasy. Dzisiaj postanowiłem w końcu zrobić sobie "Generator sygnałowy" (sinus, trójkąt, prostokąt) na tym module i chińskim klonie "Arduino Pro Mini" (AtMega328). Tutaj kilka linków do modułu "MinGen Shield" i podstawowej dokumentacji: https://botland.com.pl/produkty-wyco
    5 punktów
  6. Hej! Ogłaszam wszem i wobec że projekt Miniconsole V2 został ukończony Od strony hardware oczywiście Ostateczne parametry tak jak opisałem na początku projektu, ale przypomnę dla podsumowania: Mikrokontroler: STM32F779II / RAM 512kB / Flash: 2MB SDRAM: 32MB Zewnętrzna pamięć EEPROM: 16kB (do zapisu ustawień) Ekran: 800x480x24bit z pojemnościowym panelem dotykowym Wbudowany Akcelerometr / Żyroskop Czytnik kart SD Wbudowany moduł WiFi Wbudowany joystick analogowy Dźwięk stereo Bateria 4000mAh Wbudowana ładowarka ba
    5 punktów
  7. Cześć, ponieważ w ciągu tego roku byłem tak obciążony projektami elektronicznymi w pracy (i ich programowaniem), że nie mam w czasie wolnym ochoty na ambitne projekty. Ponieważ mam teraz kilka dni wolnych postanowiłem zająć się jakimś małym projektem, który da mi trochę rozrywki. Jak już kiedyś pisałem w latach 80-tych lubiłem grać w proste gry na "automatach", dlatego wybór padł znów na prostą grę "Snake"(wąż). Wybór padł na implementację tej gry na płytkę FPGA "Pepino" (także Spartan6) - niestety różni się sporo od Mimas V.2. Tutaj link do żródeł gry na Githgub'ie: https://github.
    5 punktów
  8. Elektornika - final? Kolejne podejście do wzmacniacza ale tym razem w środowisku docelowy. Do tej pory testowałem wyświetlacz podłączając do laptopa z wykręconą na maxa głośnością, żeby coś było widać. Sygnał audio przechodził dalej na wzmacniacz skręcony na minimum... pomysł beznadziejny zwłaszcza jak trafi się wyjątkowo słabe źródło audio. W obudowie przygotowałem otwór na przyciski i złącza jack, okazało się że jest tam trochę płytko ale nie ma tragedii: Dodałem jeszcze kilka przycisków, bo może się przydadzą. Docelowo ma być integracja z Home Assistant ale jak zabrakni
    5 punktów
  9. Hej! Wczoraj dotarły płytki PCB Dziś polutowałem sekcję zasilania i o dziwo ruszyło od pierwszego podłączenia Działa ładowanie Li-Po wraz z detekcją mocy zasilacza, soft power button, sekcja 3,3V oraz diody LED. W załączniku schemat zasilania konsolki. Poniżej fotki: Pozdrawiam, Marek Power_Supply.pdf
    5 punktów
  10. @Bartek2000 witam na forum a taki: https://forbot.pl/blog/jak-dobrac-rezystor-do-diody-rozne-metody-zasilania-led-id14482
    4 punkty
  11. Cześć! Przedstawiam praktyczną tablicę wyników do gier planszowych na pilota IR. Od dłuższego czasu codziennie grywam w Scrabble, zwykle w składzie dwuosobowym. Spisywanie wyników na papierze i ręczne liczenie było irytujące, a arkusz kalkulacyjny w smartfonie mało praktyczny, dlatego zbudowałem prostą tablicę wyników na ATMega328. Budowa: Z tyłu mamy baterię 9V, która poza zasilaniem pełni funkcję podpórki. Od frontu mamy przejrzysty układ składający się z trzech sekcji: Pierwsza sekcja (od lewej) to zasilanie, czyli 7805 "w swoim naturalnym środowisku",
    4 punkty
  12. BTW: jeśli ktoś szuka dobrego i szczegółowego kursu języka Verilog, to polecam serię 41 wykładów z "NPTEL Gate portal" (Indie) https://gate.nptel.ac.in/aboutus.html Tutaj linki do kursu języka Verilog: ... tutaj dalsze linki do kursu, których nie wklejam do postu... i tutaj ostatni część do tego kursu: Zainteresowanym życzę owocnej nauki i dużo samozaparcia. Pozdrawiam
    4 punkty
  13. Witam chciałbym się pochwalić moim growboxem (gwowbox-częściowo lub całkowicie zamknięty system do uprawy roślin). Na samym początku małe wyjaśnienie, projekt powstał ponad rok temu, „plony” już dawno zebrane. Skrzynia stoi i się kurzy więc trzeba się jej pozbyć. Zaczynając projekt moim jedynym doświadczeniem z programowaniem mikrokontrolerów było ukończenia kursu z Arduino na Forbocie . Bardzo ale to bardzo przepraszam za nieład w przewodach i jakość wykonania, zdjęcia były robione dziś a sam box podczas swojej pracy przechodził różne updaty i finalnie nie chciało mi się już tego jakoś
    4 punkty
  14. A może próba sprawdzenia, czy potrafisz uczestniczyć w jakimś OS? Kasy z tego co prawda nie ma, ale można się wiele nauczyć.
    4 punkty
  15. Witam w nowym roku Postępy: 1. SDRAM 32MB - wlutowany i przetestowany (wszystkie bajty zapisane i odczytane) 2. Gniazda do wyświetlacza wlutowane 3. Wyświetlacz przetestowany - tu trochę mi zeszło bo parametry konfiguracji LTDC z karty katalogowej nie działały (albo ja czegoś nie rozumiem). Ostatecznie dobrałem parametry doświadczalnie. 4. Touch panel - na razie tylko wiem że odpowiada na I2C. Muszę jeszcze napisać drivery żeby dało się używać. 5. Gniazdo USB-C - przetestowałem w trybie device i też działa Także multiplekser poprawnie przełącza linie DP i DM pomiędzy układem
    4 punkty
  16. Przed wybraniem zestawu proponowałbym najpierw sprawdzić jaka dokumentacja jest do niego dostępna. Schemat, instrukcja, opis pinów to absolutne minimum. Warto jeszcze poszukać gotowych kursów, filmów lub tutoriali. Na początku FPGA bywają dość trudne, łatwiej zacząć mając odpowiednią pomoc. Inaczej płytka może skończyć w szufladzie z "rzeczami na później", co znam z doświadczenia Jak chodzi o wybór samej płytki, to jak napisał kolega @FlyingDutch warto zastanowić się, jaki jest cel używania FPGA. Jeśli chcemy poznać podstawy, coś jak kurs Forbota (https://forbot.pl/blog/kurs-fpga-podsta
    4 punkty
  17. Testów ciąg dalszy. Tym razem blok zasilania do podświetlania wyświetlacza LCD. Ekran który planuję wykorzystać posiada podświetlanie składające się z 12 białych diod połączonych w dwie równoległe gałęzie po 6 szt. Zastosowałem przetwornice boost do LEDów MP3301GJ-P, która potrafi wygenerować napięcie do 36V. Przetwornica taka charakteryzuje się tym, że regulowany jest prąd, a nie napięcie. Z dokumentacji wyświetlacza można wyczytać że do podświetlania wymagany jest prąd 40mA przy napięciu około 18.3V. Do testów wykonałem na szybko układ 6 LED połączonych w dwie gałęzie po
    4 punkty
  18. Czy istnieje możliwość włączenia trybu nocnego na forum? A jeśli nie, to czy jest w planach?
    3 punkty
  19. https://forbot.pl/forum/topic/12581-jak-otrzymac-pomoc-od-obcych-ludzi-w-internecie/
    3 punkty
  20. Ech... podawanie zarobków brutto to jak mierzenie długości [wiadomo czego] razem z kręgosłupem
    3 punkty
  21. Możemy to policzyć razem? Wiesz dla człowieka, który nie zajmował się muzyką i pomiarami częstotliwości to nowości i może mi coś umyka. Teoria - co to cent: Z Wikipedii: cent – miara logarytmiczna i jednostka interwału stanowiąca setną część półtonu temperowanego zdefiniowana przez Alexandra Johna Ellisa. Odpowiada mu stosunek częstotliwości równy: lub inaczej: Mając częstotliwości a i b, możemy wyznaczyć ile centów (n) je dzieli za pomocą takiego wzoru: lub znając liczbę jedną częstotliwość i liczbę centów, która ma ją dzielić od drugiej częstotliwo
    3 punkty
  22. Skąd taka forma ustawiania pinu od przycisku? Możesz podać źródło? Co do reszty Twojego ostatniego posta to trochę się pogubiłem. Możesz napisać nad czym tak konkretnie teraz pracujesz? Nie lepiej po kolei rozwiązywać problemy, zamiast skakać z jednego kwiatka na drugi?
    3 punkty
  23. Od razu przepraszam za anglojęzyczne nazwy, ale większość materiałów jest po angielsku, i nawet nie wiem jak poprawnie przetłumaczyć te nazwy na polski. Załóżmy że mamy projekt który wyświetla dane na ekran/monitor z częstotliwością odświeżania 30Hz. Czyli mamy nową klatkę co 1/30s (33ms). Załóżmy też że sam obraz jest przesyłany (linijka po linijce) do monitora przez 23ms, a przez pozostałe 10ms jest tzw blanking interval - czyli czas w którym transmisja z pamięci do wyświetlacza się nie odbywa. = JEDEN BUFOR = W takiej sytuacji wyświetlasz obraz i renderujesz kolejną klatkę w
    3 punkty
  24. Postępy z placu boju Zmiany w bibliotece graficznej: - Możliwość użycie trzech buforów ramki na warstwę - dzięki temu renderowanie i wyświetlanie grafiki odbywa się niezależnie => wyższy FPS - Wiele optymalizacji kodu, wykorzystanie DMA2D w trybie przerwań Konfiguracja sprzętu: - Zmiana CAS SDRAM z 3 na 2, oraz przeliczenie pozostałych parametrów kontrolera FMC zgodnie z notą katalogową pamięci (wcześniej było copy/paste z konfiguracji płytki discovery STM32F429) - Dostrojenie parametrów horizontal/vertical frontporch w LTCS aby uzyskać odświeżanie dokładnie 30 klatek/s
    3 punkty
  25. Nie brałbym tego do siebie... Maksymalny prąd na przewodzie zależy od kilku czynników: długości przewodu - przewód ma rezystancję, więc im dłuższy przewód tym większy spadek napięcia przy tym samym natężeniu napięcia rodzaju izolacji - przewód się nagrzewa w wyniku przepływu prądu P = U*I = ~Q Cw = Q / (m*dT) => dT = Q / (m * Cw) => dT = (U * I) / (m * Cw), gdzie m to masa izolacji, Cw to ciepło właściwe izolatora, dT to wzrost temperatury (pisane z pamięci, więc polecam sprawdzić) // Masę izolacji możesz policzyć odejmując od masy p
    3 punkty
  26. Weekend był napięty, ale dziś udało mi się troszkę pchnąć temat do przodu. Na razie dość teoretyzowania. Przyszły MCP6002 i złożyłem całość na płytce stykowej. Obwód z aktywną masą działa. Jutro będę programował ATTiny.
    3 punkty
  27. Aktualnie przenoszę moją bibliotekę do grafiki 2D którą kiedyś pisałem na płytkę STM32F429 Discovery. Mam już zaimplementowane następujące funkcje: - piksel, linia, prostokąt, okrąg (oraz wersje wypełnione) - tekst z antyaliasingiem - wyświetlanie bitmapy z bufora w pamięci Wszędzie gdzie możliwe staram się wykorzystywać akcelerację sprzętowa z użyciem DMA2D Wyświetlanie można skonfigurować jako: - pojedyncza warstwa z dwoma buforami ramki - dwie warstwy z dwoma buforami ramki każda Warstwy miksowane są sprzętowo przez kontroler LTDC w momencie przesyłania obrazu
    3 punkty
  28. Cześć, ponieważ, przy szukaniu kodu dla gry "Snake" natrafiłem na fajne repozytorium kodu dla płytki FPGA "Pepino" (Xilinx Spartan6), postanowiłem spróbować uruchomić jeszcze jedną "oldschool'ową" grę "Pacaman" na zestawie FPGA. W tym przypadku była wymaganą minimalna ilość pracy w kodzie projektu pobranego z repozytorium GIT(dla płytki Pepino): zamiana pliku "user constraints" "pacman.ucf". Tutaj prawidłowa postać tego pliku dla płytki Mimas V.2: # NUMATO Mimas V2 ucf file ## http://numato.com/ ## PACMAN UCF by Alex CONFIG VCCAUX = 3.3; ##Clock signal 100 MHz NET "SYS_CLK" LOC =
    3 punkty
  29. Cześć, według mnie fajne są MCP6001 lub MCP6002. Rail-To_Rail i niskie napięcia zasilania - śmiało je zasilisz z 4,5V. Tutaj link do datasheet: https://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/MCP6001-1R-1U-2-4-1-MHz-Low-Power-Op-Amp-DS20001733L.pdf Pozdrawiam
    3 punkty
  30. Refaktoryzacja Nie pracowałem nigdy w prawdziwych projektach programistycznych, ale legenda głosi, że przez większość czasu refaktoryzyje się kod. Dlatego zrobiłem osobną gałąź na gicie i zabrałem się za psucie kodu. Wymarzyłem sobie, że w pliku main.cpp będzie prawie nic i się udało! Przygotowałem następujące pliki: main.cpp - wejście programu, ffthsv.h/cpp - główna część programu, funkcje aktualizujące dla obu rdzeni, rysujące efekty, punkt zaczepienia FFT, analyser.h/cpp - aktualizacja próbek, kod FFT, wstępnym przekształceniem danych wyjściowych, effects
    3 punkty
  31. Cześć, jak wspomniałem wcześniej w wątku: Chciałbym porównać szybkość działania algorytmu FFT z użyciem "IP Core FFT" Xilinx'a. Mam zamiar wykonać próby na trzech zestawach FPGA (1024 próbki - 16 bit na próbkę - fixed point): 1) Elbert V.2 - Spartan3A (XC3S50A): brak bloków DSP i trzy sprzętowe układy mnożące 2) Mimas V.2 - Spartan6 (XC6SLX9) : 16 bloków DSP48 3) CMod A7-35 - Artix7 -(XC7A35T): 90 bloków DSP48 Z trzema różnymi częstotliwościami zegara układów FPGA. Rozpocząłem od projektu dla układu FPGA Spartan6(XC6SLX9 in CSG324 package) z zestawu MI
    3 punkty
  32. Ostatni update w tym roku: STM32 polutowany Po raz pierwszy korzystałem z grota minifala i poszło jak masło Oscylator 25MHz sprawdzony na oscyloskopie. Testowo połączyłem uC z Cube STM Programmer i odpowiada, znaczy że żyje = Szczęśliwego Nowego Roku = Pozdrawiam, Marek
    3 punkty
  33. Pierwsza sprawa wrzuciłem kod na gita https://github.com/Gieneq/RGBHSV , dalej nie jest zbyt piękny, ale coś będzie lepiej Na pewno wyświetlacz dostarcza wielu pomysłów na futurystyczne zdjęcia na tapetę: Program Ale może coś o konkretach Pomyślałem, że napiszę efekt ognia ale taki bardziej realistyczny. Na początek poprawiłem wygląd języków ognia. Wyświetliłem sobie wszystkie kolory - 255 wartości hue i wybrałem te bardziej pasujące: W efekcie tablica wygląda tak: constexpr uint8_t FIRE_TONGUE_HUE[] = {12, 16, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 37, 37
    3 punkty
  34. @Psulik witam serdecznie W sumie dobre pytanie i chyba nie jestem w stanie odpowiedzieć wprost, ale można się zastanowić. Czy kotwica w elektromagnesie jest namagnesowana? Nie. Czyli nie ma polaryzacji magnetycznej - nie ma biegunów. Więc na jakiej zasadzie miałaby być odpychana? Druga obserwacja - weź magnes i przyłóż go do metalu - stali lub innego ferromagnetyka (tu tak przy okazji nie każdy metal dobrze się magnesuje, tylko tzw. ferromagnetyki). Zauważ że niezależne od bieguna przyczepi się do nienamagnesowanego metalu. To teraz wiemy że elektromagnes to taki magnes tylko
    3 punkty
  35. Cześć! Mam na imię Piotr i mam 13 lat. Dostałem kursy na święta i dopiero zaczynam przygodę z tym światem .
    3 punkty
  36. Doszedłem do etapu, w którym postanowiłem zakończyć prace nad tą wersją projektu. Pozostałe opcje i poprawki będę ewentualnie wprowadzał w nowej wersji. Chciałbym podziękować wszystkim, którzy pomogli mi w trakcie prac, a w szczególności użytkownikom @marek1707, @szymonw oraz @H1M4W4R1. Ostatnimi czasy wprowadziłem szereg poprawek: - poprawiłem obsługę zapisu i odczytu danych z Firebase'a, co znacząco obniżyło transfer (zszedłem z ok. 380 MB dziennie na 20 MB, co pozwoliło zwiększyć częstotliwość operacji, np. odczyt wprowadzonych ustawień przez użytkownika oraz poprawić responsywność
    3 punkty
  37. Zastanawialiście się kiedyś jak robi się wyświetlacze z diod LED, takie jak na przykład na micro:bit albo na niektórych badge-ach? Najbardziej naiwny sposób, to znaczy podłączenie każdej diody do osobnej nóżki mikrokontrolera szybko wyczerpałby nasze zasoby — nawet przy wyświetlaczu 5×5 byłoby to przecież 25 nóżek! Możemy wykorzystać fakt, że diody nie muszą się świecić cały czas aby patrzącemu człowiekowi wydawało się, że są jasne — podzielimy wówczas nasz wyświetlacz na rzędy i kolumny i będziemy wyświetlać po jednym rzędzie na raz, przełączając się bardzo szybko — to daje nam 5+5=10 nóżek —
    3 punkty
  38. Ten artykuł jest tłumaczeniem (za zgodą autora) na język polski artykułu napisanego przez Paula Stoffregena, dostępnego pod adresem: https://www.pjrc.com/how-to-get-tech-help-from-strangers-on-the-internet/. Internetowe fora techniczne mogą być bardzo onieśmielające. Trzy proste zasady mogą znacznie ułatwić ci życie i zwiększyć szansę na uzyskanie pomocy, niezależnie od poziomu twoich umiejętności. Dobre Pierwsze Wrażenie — aby ludzie chcieli ci pomóc, Wyjaśnij Kontekst — aby ludzie zrozumieli czego potrzebujesz, Podaj Szczegóły — aby ludzie mogli ci pomóc,
    3 punkty
  39. Podszedłbym do tematu proceduralnie: Czy wszystkie komponenty mają potrzebne napięcie zasilania?, jeśli tak to czy utrzymuje ono swoją wartość po obciążeniu(np: uruchomienie przekaźnika) czy ścieżki są kompletne: mają przejścia na obwodach do których prowadzą czy niema zwarć - to już teoretycznie ustaliliśmy czy któryś z komponentów nie jest uszkodzony mając je w podstawce można wyjmować i prowadzić testy jednostkowe metodą eliminacji błędy w programie zimnie luty, zakładam że mając świeży układ jest on w miarę dobrze polutowany, jeśli używałeś topnika w
    2 punkty
  40. Myślę że jak już ogarniesz precyzyjny pomiar częstotliwości to wszystkie pozostałe wymagania o których wspomniał @ethanak to już tylko oprogramowanie i interfejs użytkownika. Nie znam się na muzyce i całym tym strojeniu ale wydaje mi się że chodzi o to żeby urządzenie pokazywało na jakiejś skali najbliższą częstotliwościowo nutę oraz odchylenie w centach. Mam nadzieję że doprowadzisz projekt do końca.
    2 punkty
  41. sprintf a potem dzielisz napis na kropce. Masz od razu napis do wyświetlenia i nie przejmujesz się wiodącymi zerami czy minusami.
    2 punkty
  42. Żeby było na razie prosto i zrozumiale, skasuj if-y sprawdzające przyciski sprzed switch-a i wstaw je do case-ów, (wszystkich). Zrób to z głową, pomyśl które ify do którego case. To pomysł toporny ale prosty.
    2 punkty
  43. Wiem... overkill, ale przyda się taki artykuł @jugan1 obiecałem, to napisałem, miłej lektury. Nie jestem mistrzem prostego przekazu, także jakby coś było bardzo niezrozumiałe to postaram się doprecyzować.
    2 punkty
  44. Ok, przepraszam, źle zacząłem , postaram się to poprawić. Więc: Elementy: Arduino-Nano, czujnik temp. DS18B20, czujnik temp/wilgotność DHT22, zegar RTC DS3231, wyświetlacz LCD 20x4, całość zmontowana jako kanapka czyli pod wyświetlaczem jest PCB z resztą elementów. Wygląda to tak jak na zdjęciu "kanapka term". Zasilanie brane z portu USB. Schemat wygląda jak na kolejnym screenie - "schemat term". Kod to tzw. zlepek różnych kawałków jakie znalazłem w sieci z ew. poprawkami (ile umiałem) : #include <DS3231.h> //zegar czasu rzeczywistego RTC (DS3231) #include <DHT.h&
    2 punkty
  45. No tak zdublowałem casy eh to już zmęczenie było. Ale jedno jest pewne bez twoich porad, pomocy błądziłbym jak ślepy po omacku bardzo, bardzo, bardzo dziękuję @SOYER no i trzeba też z powrotem wrócić do kursu forbota bo się trochę zapomniało mi co nie których nawet prostych rzeczy
    2 punkty
  46. Taka ładna implementacja: Glib (ogólnie dość często używam tej biblioteki do różnych celów). I jeszcze przykład w konkretnej aplikacji: MBROLA
    2 punkty
  47. Cewka elektromagnesu wykonana z przewodu o dużym przekroju (nie należy mylić ze średnicą przewodu) i krótkiej długości będzie pobierała duży prąd ze źródła zasilania. Praktycznie taka cewka może stanowić niemal zwarcie z uwagi na jej znikomą rezystancję. Jeśli źródło zasilania jest wydajne to może nawet dojść do silnego nagrzewania i przepalenia cewki takiego elektromagnesu. Natomiast jeśli źródło zasilania będzie słabsze lub rezystancja cewki elektromagnesu miała nieco większą rezystancję to bateria lub akumulator może szybko się rozładować. W praktyce taki elektromagnes z filmów z YouTube mo
    2 punkty
  48. Cześć, przyjrzałem się tej bibliotece "EasyFFT" dla Arduino: https://create.arduino.cc/projecthub/abhilashpatel121/easyfft-fast-fourier-transform-fft-for-arduino-9d2677 i dla "Arduino NANO" czy UNO (ATMega328) mają one ograniczenie długości do 128 punktów ze względu na ograniczoną do 2048 bajtów pamięć RAM. Nie robiłem jeszcze żadnych prób na sprzęcie, ale z opisów biblioteki "EasyFFT" i przykładowego projektu FFT z Opencores.org: https://opencores.org/projects/cf_fft Można bardzo niedokładnie (ale daje to pojęcie o czasach wykonania) wysnuć przybliżone wnioski: 1
    2 punkty
  49. @pmochocki Może ten układ programowalnego generatora Ci się przyda. Możesz wytworzyć dość dokładny przebieg, zrównać fazy i sprawdzać czy się nałożą. Albo odwrócić fazę i sprawdzić czy się wygłuszy.
    2 punkty
  50. Weź drut 0.5mm, ma wtedy 4x mniejszą powierzchnię przekroju, więc zmieści się go mniej więcej 4x więcej. Plus samych zwojów przydałoby się z 50 albo i 100.
    2 punkty
Tablica liderów jest ustawiona na Warszawa/GMT+01:00
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.