Skocz do zawartości

Tablica liderów

Popularna zawartość

Pokazuje zawartość z najwyższą reputacją 29.09.2015 we wszystkich miejscach

  1. Możesz wkleić pełny komunikat o błędzie? Akurat ta linijka nic nie mówi.
    1 punkt
  2. W kodzie deklarujesz: void GPIO_Cofig(void); Potem wywołujesz a także masz zdefiniowaną funkcję: GPIO_Config(); Zgubiłeś literkę w deklaracji
    1 punkt
  3. Po pierwsze: PORTD |= (1<<Trig); _delay_us(10); PORTD &= ~(1<<Trig); 10 us to minimalny czas przez jaki musi być '1' na 'Trig'. Więc jeśli twoja Atmega ma niedokładny zegar (np. wewnętrzny RC) to ten czas może okazać się np. 9.5 us i czujnik nie zadziała. A jeśli masz źle ustawioną częstotliwość w projekcie np. 1 MHz, a w rzeczywistości procek pracuje na 8 MHz to będziesz miał ustawiany pin 'Trig' na tylko 1.25 us. Polecam więc w ten delay wstawić 100 us: PORTD |= (1<<Trig); _delay_us(100); PORTD &= ~(1<<Trig); Po drugie:
    1 punkt
Tablica liderów jest ustawiona na Warszawa/GMT+02:00
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.