Skocz do zawartości

Tablica liderów


Popularna zawartość

Pokazuje zawartość z najwyższą reputacją 13.09.2019 we wszystkich miejscach

  1. 3 punkty
    Fun fact: nie każdy jara się motoryzacją Pewnie podobnie mówili ludzie gdy przechodzono z zapłonu rozdzielanego mechanicznie na elektroniczny, z wtrysków mechanicznych na elektroniczne itp. Widocznie nie są zawodowymi kierowcami i traktują samochód jako jedno z wielu narzędzi do osiągania swoich celów.
  2. 1 punkt
    Posłuchajcie mnie, krytyka powinna być konstruktywna i prowadząca do czegoś lepszego. Natomiast prywatne wycieczki niezależnie spod czyjej klawiatury wychodzące nigdy nie będą przeze mnie tolerowane. Proszę więc powstrzymać się od wzajemnego obrażania. Tak więc posty tylko na temat.
  3. 1 punkt
    Pozwolę sobie być innego zdania... ale to Ty jesteś informatykiem (a przynajmniej moderatorem w dziale dla informatyków) a nie ja
  4. 1 punkt
    Może i to rozwiązanie nie jest idealne, ale to tak samo jak jechać po kursie podstaw C++, gdzie autor używa cin/cout. Zależy jaka jest grupa docelowa. Faktem jest, że można coś ulepszyć, po to sam się wypowiedziałem, ale nie ma co od razu mieszać tematu z błotem, bo ktoś się wychylił z czymś od siebie. Taki kod ma walory edukacyjne i nawet jego przeanalizowanie może coś wnieść do umiejętności programistyczne czytelników forum. Fakt, że jest tu wielu doświadczonych programistów, którzy mogą się swobodnie wypowiadać, ale patrząc choćby po naczelnej tematyce kursów - podstawy/edukacja, to wrzucenie takiego programu jest jak najbardziej uzasadnione. A jeżeli jest możliwość rozszerzenia tego, to fajnie podać możliwe sposoby wzbogacenia. Ale też jeżeli ktoś ma takie umiejętności i doświadczenie, to podanie przykładowej implementacji byłoby miłym gestem wzbogacającym treść merytoryczną forum.
  5. 1 punkt
    Ponieważ wątek jest ostatnio nadspodziewanie popularny, chciałem tylko zwrócić uwagę na niską jakość wspomnianej biblioteki. Wiele bibliotek dla Arduino cierpi na podobną przypadłość, ale nie można poprawiać całego świata na raz - w każdym razem zanim ktoś użyje gotowca z internetu proponowałbym poświęcić chwilę na analizę kodu i zastanowienie czy to na pewno jest program, z którego warto skorzystać, albo chociaż czy jest on wystarczająco dobry do danego zastosowania. Swoją drogą analiza błędów oraz poprawianie tego co autor biblioteki miał na myśli mogłoby być dość pouczające.
  6. 1 punkt
    Pozwólcie, że się wtrącę. W tym wątku idealnie widać różnicę między podejściem Elvisa i Ethanaka o której już kiedyś pisałem. Ethanak mówi, "hej coś jest źle, bardzo źle, zgadnij co to i popraw lub się wytłumacz" , a Elvis, " to konkretnie masz źle, popraw albo się wytłumacz". Ja osobiście wyciągnąłem wiele nauki od obydwu kolegów , ale grubą skórę trza mieć :-D, tym bardziej, że w końcu kiedyś musimy skończyć tą moją stronę www, co Ethanak? Także Wojtek ziomalu, (kiedy Kryry nawiedzisz?), gruba skóra i pióra jak u kaczki to podstawa... Sorry za offtopic;)
  7. 1 punkt
    Cały mój pierwszy post to przecież przykład, dość obszerny i szczegółowy.... jeszcze więcej i na gotowo jest tutaj: https://majsterkowo.pl/forum/viewtopic.php?f=38&t=1974 Co mam jeszcze napisać? Jakiś konkretny przykład na zaliczenie dla kilku leniwych studentów? Nie warto, w swoim życiu miałem już studentów, niby coś tam potrafią niby coś wiedzą... a jak dokładnie zapytać, to okazuje się że C++ to dla nich rozmiar stanika jest Od czasu do czasu zaglądam tu i tam, bo pomimo wieku chcę nadal być na bieżąco z nowinkami. Cóż zaczynałem w 1980 r. i wtedy na uczelni królował ALGOL-60, w domu kupiony w Pewexie ZX-Spectrum i wszechobecny Basic. Ech fajne czasy.... Commodore, Amiga , potem pierwszy 386 z koprocesorem Jakie chce pozostawić wrażenie? Nie zależy mi, sam to oceń, przynajmniej się staram... ps. mam wrażenie, że kolega zbyt poważnie podchodzi do tematu... dla mnie to jest hobby, zabawa i ciekawość świata... nic więcej Pozdrawiam
  8. 1 punkt
    A możesz jednak pokazać kod? Zdaje mi się, że chciałeś przybliżyć forumowiczom bibliotekę Timers... więc może doprowadź to do końca? Na razie nie jest to koniec wątku. Nie pokazałeś żadnej długo wykonującej się funkcji. Nie pokazałeś przykładu, tylko jakieś smętne komentarze. Albo pokażesz kod, albo uznam (i pewnie nie tylko ja), że po prostu próbujesz się chwalić czymś, czego sam do końca nie rozumiesz. Chcesz pozostawić takie wrażenie?
  9. 1 punkt
    Schemat połączeń poproszę, bo równolegle można połączyć diody na różne sposoby.
  10. 1 punkt
    Jak ja mam taki problem to najczęściej adres urządzenia jest inny niż w dokumentacji że względu na to jak układ jest podłączony na płycie najlepiej przeskanować wszystkie adresy i2c i się znajdzie wtedy.
  11. 1 punkt
    Mój pierwszy pecet miał zegar 800MHz. Był wtedy odrobinę droższy niż 20 dolców.
  12. 1 punkt
    W ramach pracy magisterskiej wykonałem dedykowany sterownik do stacji uzdatniania wody, jako alternatywę dla sterowników PLC. Sam temat pracy został zaproponowany przeze mnie dlatego, że lubię robić coś bardziej kreatywnego niż pisanie suchego tekstu. Promotorowi bardzo się to spodobało i nie było żadnego problemu aby przystąpić do tego zagadnienia. Pewnie niektórzy się zastanowią dlaczego akurat stacja uzdatniania wody? W tamtym czasie pracowałem w automatyce przemysłowej i głównie robiliśmy właśnie takie obiekty. Zawsze były one robione na sterownikach PLC, są to drogie zabawki. Pomyślałem, że można zrobić prototyp takiego dedykowanego sterownika do tego rodzaju pracy, a w przyszłości dostosować go do różnych obiektów, gdzie jest różna ilość zaworów, pomp, zbiorników itp, ale zawsze jest ta sama część wspólna czyli sterowanie samym procesem uzdatniania. Sterownik został oparty o procesor Atmega128, a wszystko zostało dopasowane do obudowy na szynę DIN Z104J. Podstawowe cechy to: 32 wejścia cyfrowe 16 wyjść cyfrowych 5 wejść analogowych zegar RTC RS485 zdalny dostęp przez przeglądarkę www Sam procesor ma zbyt małą ilość wyprowadzeń aby obsłużyć wszystkie sygnały sterujące. Aby zwiększyć ilości wejść/wyjść wykorzystałem ekspandery na I2C - PCF8574. Podzieliłem całość na logiczne moduły, podobnie jak to jest w sterownikach PLC: 4 moduły DI - cyfrowe sygnały wejściowe 2 moduły DO - cyfrowe sygnały wyjściowe 1 moduł AI - analogowe sygnały wejściowe moduł RS485 Na wejściach cyfrowych do zabezpieczenia zastosowałem optoizolatory takie jak są wykorzystane np. tutaj TLP281. Na poniższym schemacie przedstawiony jest jeden taki blok. Masy są rozdzielone, co może w prost nie wynika ze schematu. Układ wyjściowy jest zrealizowany w oparciu o UDN2987 Moduł Analogowy został skonstruowany tak aby przyjmować sygnały prądowe 4..20mA. Jest to przemysłowy standard najczęściej wykorzystywany w czujnikach. Cechuje go prostota obsługi i uniwersalność, a fakt, że dolny zakres pomiarowy to 4mA ułatwia to detekcję wadliwego czujnika. W celu pokazania całego procesu uzdatniania wody wykonałem model o wymiarach 100cm x 50cm ukazujący różne etapy pracy takiej stacji, jak: uzdatnianie płukanie zbiorników ze złożem uzdatniającym napowietrzanie zbiorników napełnianie zbiornika retencyjnego chlorowanie układu w celu dezynfekcji dostarczanie uzdatnionej wody do odbiorców Na makiecie umieszczone zostały diody sygnalizujące otwarcie poszczególnych zaworów, co pozwala w łatwy sposób zaobserwować jak zachodzi cały proces pracy takiej stacji. Zamontowane są również potencjometry przy przepływomierzach, są one wpięte w pętle prądową aby zachować zgodność z prawdziwymi czujnikami przepływu. Na tej podstawie można zliczać ile wody zostało uzdatnionej, dobierać interwały pracy i wyznaczać potrzebę płukania filtrów. Całe sterowanie wykonałem w oparciu o web serwer z wykorzystaniem ASP.NET, tworząc taką mini SCADe. Wizualizacja wiernie odzwierciedla cały model. Serwer to aplikacja na system Windows, do którego podpięty jest moduł USB <-> RS485 zapewniający komunikację ze sterownikiem. Mamy podgląd na żywo całego procesu, dane są odświeżane automatycznie na bieżąco. W aplikacji możemy ustawić wszystkie parametry pracy sterownika, podglądać alarmy i włączać na żądanie wybrane etapy takie jak płukanie filtrów czy pobieranie wody ze studni głębinowej. Sam proces uzdatniania wody może nie jest technologicznie skomplikowany, ale jest bardzo ciekawy od strony automatyki. Jako ciekawostkę dodam, że złoże które znajduje się w zbiornikach filtrujących to po prostu odpowiednie kruszywo wiążące konkretne cząsteczki z wody, najczęściej jest to odżelaziacz i odmanganiacz.
Tablica liderów jest ustawiona na Warszawa/GMT+01:00
×
×
  • Utwórz nowe...