Skocz do zawartości

Tablica liderów

Popularna zawartość

Pokazuje zawartość z najwyższą reputacją 17.01.2021 we wszystkich miejscach

  1. @Shog, ten link, który podesłał @Gieneq zawiera tabelkę ilustrującą różnicę między wersją płatną a darmową - i wynika z niej, że żadna istotna funkcja nie została usunięta Używam Fusion 360 jako uczeń i do zastosowań hobbystyczno-amatorskich - ilość funkcji, którą oferuje nawet w tym wypadku jest olbrzymia i nie wykorzystuję nawet części z nich @seba244 To, co pisali już Koledzy - jeśli nie jesteś uczniem, możesz skorzystać z licencji do użytku hobbystycznego (musisz popatrzeć na stronie Autodesku) Zgadzam się - jeśli Koledzy chcą mieć możliwość projektowania różnych deta
    2 punkty
  2. I to jest najlepsze podsumowanie tego co robisz. Nie rozumiejąc tego co się dzieje, próbujesz wszystko "tak jak w poleceniu". I teraz jedna wiedza z internetu (wyczytałeś..) kłóci się z inną ("no przecież masz kawałek trójkąta") a to wszystko razem z tym co widzisz. Smutne to, bo wychodzi, że nie rozumiesz nawet podstaw: procesu całkowania (niechby i napięcia, ale to może być każda inna wielkość fizyczna a nawet czysto matematyczne rozważania) a mając takie braki nie umiesz ocenić wyników swojego eksperymentu. Musiałeś "doczytywać" jak wygląda wyjście układu całkującego po zapodaniu prostokąt
    2 punkty
  3. @Norbert7630 Spróbuj popatrzyć na swój problem od strony komputera. Spróbuj swoimi słowami napisać algorytm który chcesz zaprogramować. Może coś w tym rodzaju: start programu; Sprawdzam i zapamiętuję czy naciśnięto przycisk A; Jeśli naciśnięto przycisk A to wykonuję operację OA ; Sprawdzam i zapamiętuję czy naciśnięto przycisk B; Jeśli naciśnięto przycisk B to wykonuję operację OB ; ... Koniec programu; Operacja OA: ... Operacja OB: ... Potem zastanów się, czy to jest naprawdę to co chciałeś uzyskać. Następnie, czy wiesz jak napisać w języ
    2 punkty
    • 1 poprawna odp.
    • 5 min.
    • 15 Pytań
    • 1 590 osób
    Sprawdź, czy znasz symbole najważniejszych elementów elektronicznych, które można spotkać na schematach ideowych. Podczas wykonywania tego quizu przyda się wiedza z kursu podstaw elektroniki oraz z artykułu, który opisuje jak czytać schematy ideowe. Po zakończeniu tego quizu koniecznie sprawdź jego kontynuację: Znajomość symboli elementów elektronicznych (2/2).
    1 punkt
  4. Śmiem wątpić. Masz w kodzie: memcmp(result, expected,9); Co będzie, jeśli różnić się będą elementy o indeksie np. 6? Nieprawda. Przeczytaj dokładnie podlinkowany fragment dokumentacji i powiedz czym się różnią takie zapisy i który z nich jest prawidłowy: const int ILOSC = 9; int a[ILOSC], b[ILOSC]; int test1 = memcmp(a,b,ILOSC); int test2 = memcmp(a,b,2 * ILOSC); int test3 = memcmp(a,b,sizeof(a)); int test4 = memcmp(a,b,sizeof(int) * ILOSC); Którego powinieneś użyć?
    1 punkt
  5. Zdjęcia z ostatniej lekcji kursu: Również czekam na kurs lutowania SMD Lutowanie THT zapewne wystarczy do zastosowań hobbystycznych, jednak lutowanie SMD to dzisiaj podstawa na rynku pracy (związanym z elektroniką). Niżej moje pierwsze próby z SMD trochę wybiegając za tematykę tego kursu.
    1 punkt
  6. Ale przecież taka funkcja już istnieje, memcmp się nazywa...
    1 punkt
  7. Najprościej chyba byłoby zrobić tablicę przechowującą wzorzec i porównać ją z otrzymaną tablicą int result[] {...}//Tu wartości z pinów int expected[] {...}//Wartości oczekiwane bool AreEqual =true;//Wyznacznik czy obie są równe, zakładamy że tak for (int i =0;i<_array_length;i++){//Iterujemy przez wszystkie elementy if (result[i]!=expected[i]) //Jeżeli jakieś są różne { AreEqual=false; // Elementy różne więc nie są równe break; //Nie ma potrzeby dalej sprawdzać } } if (AreEqual) //To co chcesz zrobić dla tych samych else //To co chcesz zrobić dla różnych Można (a na
    1 punkt
  8. @Norbert7630 Ten kawałeczek który opisałeś, wydaje mi się że załapałeś. Ważne - moim zdaniem - abyś zastanowił się, co dokładnie oznacza określenie "nawigacja po menu" oraz "wybór z menu". Nie staraj się pisać w języku programowania, ale pisz po polsku jak się cały ten układ ma zachowywać. Zwróć uwagę, że po naciśnięciu przycisku układ (docelowo) ma się różnie zachowywać w zależności od tego, jakie klawisze wcześniej przycisnąłeś, w jakiej kolejności i ile razy. To wszystko musisz Ty określić. To w tej chwili może Ci się wydać bardzo skomplikowane, ale takie nie jest, pod warunkiem,
    1 punkt
  9. Zadanie 1.1 granica widoczności na poziomie 12 ms
    1 punkt
  10. Witam, Jestem Tomek i pracuję jako robotyk, natomiast przygodę z Arduino zacząłem 2 miesiące temu. Wszystko czego się dowiedziałem nt. programowania Arduino zawdzięczam założycielowi oraz uczestnikom Forbot.pl. Dzięki! Obecnie pracuję nad zbudowaniem własnego robota. Pozdrawiam
    1 punkt
  11. Cześć, witam i pozdrawiam wszystkich. Właśnie zabieram się do pierwszego kursu elektroniki - jestem kompletnie zielony , chociaż zbliżam się do 60-tki. Zobaczymy, jak to pójdzie.
    1 punkt
  12. @Norbert7630 Czy chodzi Ci o menu, czy o zapalenie diody po naciśnięciu przycisku? To co ja Ci napisałem, to był przykład jak mógłby wyglądać napisany przez Ciebie algorytm. Bo jeśli chodzi tylko o zapalenie diody po naciśnięciu przycisku i nic więcej, to nie nazywaj tego "menu". W temacie piszesz o wyświetlaczu, a w tłumaczonym przez Ciebie algorytmie nic takiego nie występuje. Jeśli masz zamiar używać wyświetlacza, to gdzie, kiedy i co chcesz na nim wyświetlić? Jak ma zmieniać się stan wyświetlacza? Jakie napisy mają się na nim pojawić, gdzie to jest opisane? Nacisnąłeś przycisk A, wyk
    1 punkt
  13. wyświetlacz zadziałał po zmianie kodu na #include <LiquidCrystal_I2C.h> #include <Wire.h> LiquidCrystal_I2C lcd(0x3F, 16, 2); void setup() { Wire.begin(); lcd.begin(); lcd.backlight(); lcd.setCursor(0, 0); lcd.print("*******!"); delay(1500); lcd.clear(); } void loop() { lcd.setCursor(0, 0); lcd.print("ekran 1"); delay(1500); lcd.clear(); lcd.setCursor(0, 0); lcd.print("ekran 2"); delay(1500); lcd.clear(); }
    1 punkt
  14. @seba244 fusion ma coś tam bezpłatnego jak jest niekomercyjny. Ogólnie ujmę to tak, nie marnuj czasu bierz fusiona. Bardzo prosty program, świetnie udokumentowany, na YT masz poradniki do narzędzi od Autodeska, każde narzędzie ma animację która pokazuje jak je użyć. W 10 godzin obklikasz, zrobisz jakieś zawiasy, wazony, stojaki i będziesz śmigał W Fusionie przesiedziałem grubo ponad 100 godzin i naprawdę polecam, dużo lepsze od Inventora (do takiego zastosowania), a te wszystkie Tinkercady, scetchupy niech się chowają
    1 punkt
  15. @pszajow Witaj Piotrze na naszym forum Dobry pomysł zająć się hobby zupełnie innym niż to co się robi. Powodzenia i zachęcam Cię do aktywności na forum! @Damian81 również serdecznie witam Fajnie że zająłeś się kursami, niby drobnostka przelutować złącze ale sprzęt i wiedzę trzeba mieć. Wytrwałości w ćwiczeniu! @Vortex witam na forum każdy kiedyś zaczynał i faktycznie na własną rękę może być ciężko wynajdywać koło na nowo, dlatego są kursy powodzenia w nauce!
    1 punkt
  16. Cześć @marku1707, niestety to co napisałeś jest smutną prawdą - kolega wątkotwórca chyba nie "zajarzył", że całką dla wartości stałej (amplituda prostokąta) jest funkcja liniowa. Pewnie wielkim odkryciem byłoby stwierdzenie, że ten układ prawidłowo scałkuje dużo bardziej skomplikowany przebieg napięcia. Przecież jeszcze kilkadziesiąt lat temu używano takich analogowych układów wzmacniaczy do rozwiązywania skomplikowanych równań różniczkowych (gdy komputery cyfrowe nie istniały, lub miały za małą moc obliczeniową). Pozdrawiam
    1 punkt
  17. Nieźle, ale znów coś mi nie pasuje. Czy ty oglądasz obrazki jakie tworzysz przed wrzuceniem do sieci, czy wciąż ręka jest szybsza niż głowa? Zamieniłeś wyprowadzenia przekaźnika na schemacie i jednocześnie zmieniłeś oznaczenia NO/NC na symbolu po prawej. Dlaczego? Konkretne przekaźniki mają konkretnie wyprowadzone zestyki, nie możesz tego wymyślać i zmieniać ad hoc. Przyjmij sobie jakieiś model przekaźnika, sprawdź jego wyprowadzenia i do niego narysuj schemat. Bo teraz wciąż jest źle. Choć moduł zabezpieczający wygląda OK. EDIT: Niebezpieczeństwo jest takie, że nie wiemy jak ten kon
    1 punkt
  18. @wn2001 Dziękuję za opinię. Takie odpowiedzi powinny być nagradzane . Szkoda, że Fusion 360 miesięczna opłata to ok 300zł . Studentem jak i uczniem to nie jestem a płacenie 300 zł co miesiąc z wykorzystaniem hobbistycznym mija się z celem... Zaś SketchUp jest bezpłatny......... sam nie wiem od czego zacząć.............. Dzięki za odp.
    1 punkt
  19. Wystarczy kartka i ołówek i rysujesz, czytelnie, nie jak ja, mniej więcej coś takiego : Potem jak przerobisz kurs, to prostym językiem napiszesz sobie to menu. Teraz pomyśl, każda taka ramka to jeden ekran lcd i jeden przypadek case z instrukcji switch z 6 zdaje się odcinka kursu. Także wracaj i czytaj. Cały kurs.
    1 punkt
  20. @wn2001 Też się przymierzam do nauki jakiegoś CAD'a, większość osób w intrenecie poleca Fusiona, ale właśnie czytam, że darmowa wersja została okrojona. Ciężko mi powiedzieć z opisu tej aktualizacji jak bardzo, bo nie wiem jakie funkcje są przydatne a jakie nie. Mógłbyś napisać jak bardzo namieszali? Tak jak autor tematu, chcę głównie robić modele pod drukarkę 3D, więc funkcjonalności dotyczące obrabiarek CNC mnie nie interesują
    1 punkt
  21. @seba244 Tak się składa, że mam pewne doświadczenie z obydwoma wymienionymi tu programami - powiedziałbym, że w analogii SketchUp to takie Arduino, Fusion 360 to STM32 Inaczej mówiąc, z SketchUp'em o wiele łatwiej zacząć - ma tylko kilka funkcji, w ciągu kilku minut wiesz już mniej-więcej co i jak (jest też wbudowany samouczek). SketchUp pozwoli Ci narysować proste elementy, np. uchwyt czujnika ultradźwiękowego, obejmę silnika czy obudowę wyświetlacza LED. Fusion 360 to pełnoprawny CAD - na początku możesz czuć się trochę zagubiony (ale też jest bardzo intuicyjny), ale jest to pakiet narzędz
    1 punkt
  22. Dobry wieczór! Przepraszam, że się wtrącę. Wszystko się da zalgorytmizować. Nawet poziom kaca w niedzielę rano. Polityka i ekonomia przy tym to liceum. BIG DATA? Tak. Rządy będą wiedziały wszystko o nas i o WSZYSTKIM już niedługo. Po co? Bo można, komputery już dzisiaj są wystarczająco pojemne. Jesteśmy w końcowej fazie rewolucji cyfrowej. Od tego nie ma odwrotu, tak jak ludziom nie da się na ZAWSZE zakazać wchodzenia na K2, tak nie da się zakazać zbierania i przetwarzania danych. Można ten proces tylko opóźniać. Dlatego uczę się elektroniki i programowania, bo TYLKO te umiejętności dadzą
    1 punkt
  23. To fajnie że dostałeś zestaw do budowy odbiornika radiowego.
    1 punkt
  24. Dzień dobry wszystkim, zainteresowałem się tematem naprawiania/budowania urządzeń lata temu od oglądania Pogromców Mitów i czytania książek Lema. Wielokrotnie zaczynałem różne samodzielne próby poznawania tematów elektroniczno - informatycznych i gubiłem się w gąszczu wzorów, cyfr i schematów. Mam nadzieję, że będę mógł tutaj poznać cierpliwą i łopatologiczną pomoc elektronicznemu jaskiniowcowi. Pozdrawiam!
    1 punkt
  25. Cześć, postanowiłem po prawie 25 latach przypomnieć sobie wiedzę o lutowaniu i układach A wszystko po nieudanym, a raczej tragicznym lutowaniu nowego minijacka w słuchawkach syna starą lutownicą, zakupiłem sprzęt, kurs lutowania z Forbota i dzisiaj rozpoczynam przygodę od początku.
    1 punkt
  26. Cześć! Jestem Piotr. Elektroniką zajmuję się od dzieciństwa, a teraz jest to moje hobby przywołujące sentyment z lat, kiedy np. składałem swoje pierwsze radio, czy migacz na multiwibratorze. Zawodowo robię coś zupełnie innego, więc to dla mnie odskocznia. Pozdrawiam serdecznie, Piotr
    1 punkt
  27. @ceiem tak, jest taki plan, ale nie odważę się na podanie żadnych ewentualnych dat publikacji Robię co w mogę, ale doba jest zbyt krótka.
    1 punkt
  28. Przeglądarki czy wyszukiwarki? Bo z wyszukiwarki często-gęsto znikają różne rzeczy, z reguły jest to działanie niezamierzone (błędy w algorytmach - np. niedawno google zaliczył całkiem niewinny masaż rehabilitacyjny do kategorii erotyki, ale dało się to odkręcić) lub efekt działania tzw. "fachowców SEO" (kiedy witryna zamiast na pierwszą pozycję wędruje na setną stronę a stamtąd to już ciężko wyleźć). Nie mówię tu o treściach naruszających prawo, bo do tego chyba nikt pretensji nie ma. A próba nałożenia jakiejś politycznej cenzury miałaby raczej fatalne skutki - utrata wiarygodności, gdy
    1 punkt
  29. #define zielona 8 #define czerwona 9 String odebraneDane = ""; //Pusty ciąg odebranych danych void setup() { Serial.begin(9600); //Uruchomienie komunikacji pinMode(zielona, OUTPUT); //Konfiguracja wyjść pinMode(czerwona, OUTPUT); digitalWrite(zielona, LOW); //Wyłączamy diody digitalWrite(czerwona, LOW); } void loop() { if(Serial.available() > 0) { //Czy Arduino odebrało dane //Jeśli tak, to odczytaj je do znaku końca linii i zapisz w zmiennej odebraneDane odebraneDane = Serial.readStringUntil('\n'); if (odebraneDane == "zielona") { //Jeśli odebrano słowo "z
    1 punkt
  30. Marooned: Specjalnie unikałem jasnego deklarowania że jeden styl nawiasów {} jest poprawny a inny nie. W poprzednim temacie OldSkull udzielił kompletnie odwrotnej porady. Obie koncepcje mają sporo zwolenników i dla każdego z nich wybranie drugiej jest kompletnie niezrozumiałe. Dlatego nie chciałem rozpisywać się na ten temat żeby uniknąć sporu, którego nie da się rozwiązać. Osobiście jestem zdania, że styl K&R czyli nawias początkowy w tej samej linii co wcześniejsze wyrażenie, jest zupełnie nieczytelny. Znalezienie nawiasu początkowego w bardziej rozbudowanym kodzie jest dla mnie niesam
    1 punkt
Tablica liderów jest ustawiona na Warszawa/GMT+02:00
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.