Skocz do zawartości

Tablica liderów

Popularna zawartość

Pokazuje zawartość z najwyższą reputacją 23.10.2021 we wszystkich miejscach

  1. Tablica jest zapisywana jako wskaźnik. Operator [{coś}] odczytuje daną wartość z wskaźnika z przesunięciem o {coś} * {wielkość_elementu} bajtów w pamięci. (np. dla inta to 4B * index) Operator & przetwarza zmienną na adres, ale jako, że w przypadku "n[]" samo n jest już adresem to kompilator wyrzuca błąd - adres nie ma swojego adresu (zazwyczaj). Operator * powoduje odczytanie danych z konkretnego adresu. Np. int n[4] = {1,2,3,4}; /* Jeżeli &n[0] == 0x02; to &n[1] [= 0x02 + 0x04] = 0x06; zakładając, że int == int32_t */ // n[1] -> 2; // *(n+1) -> 2
    2 punkty
  2. W ramach poznawania i nauki Basic for Java postanowiłem napisać prostą aplikację wspierającą pracę z mikrokontrolerami AVR. Konkretnie: tworzenie makr wspierających konfigurację portów. Ale ponieważ apetyt rośnie w miarę jedzenia, następną rzeczą którą mam zamiar dodać będzie generowanie wektorów przerwań z ciałem ich obsługi, później być może również konfiguracja timerów. Na moment kiedy piszę tego posta pierwszy cel jest z grubsza osiągnięty - poniżej screeny z działania aplikacji (jeszcze w trybie debugera) Ustawienia parametrów portu sprowadza się do zaznaczenia odpowiednich pól
    1 punkt
  3. @Adamjg Przede wszystkim: nie jest to język który "przypomina C" (czy C++) tylko normalny, uczciwy C++ (przynajmniej jeśli chodzi o Arduino IDE). Owszem, istnieją pewne nieliczne "uproszczenia" ale dotyczą one raczej automatyzacji dołączania bibliotek (czyli dostarczenia odpowiednich parametrów do linkera), a nie samego języka (może pomińmy manieryczne automatyczne deklaracje funkcji, które polegają po prostu na skopiowaniu kawałka kodu i wrzuceniu go w inne miejsce, czyli de facto taki więcej skomplikowany makroprocesor, który zresztą - obserwując błędy popełniane przez początkujących - przyn
    1 punkt
  4. Tylko to żadna zabawa... gadacz jest gotowy, potrzebny byłby tylko jakiś kod do odczytu danych z miernika, ot - takie składanie z trzech klocków. Na razie moje potężne zasoby finansowe pozwalają mi na zakup akumulatorków do tego co mam (i to mi musi wystarczyć). Natomiast zastanawiam się, czy nie popełnić po prostu biblioteki do ESP32/Arduino która implementowałaby najpotrzebniejsze funkcje (typu "say"), myślę że byłoby z tego więcej pożytku niż z konkretnej przystawki do konkretnego miernika... Ale to raczej temat na osobny wątek.
    1 punkt
  5. A może by tak spróbować stać się częścią jakiejś takiej hmm elity intelektualnej ? I spróbować chociaż na forach poświęconych programowaniu ustrzec się maniery pisania z wyższością ? I zamiast tego swoją wyższość ( czytaj lepszą znajomość języków programowania ) okazać zwyczajnie poprzez uprzejmą, prostą i konkretną odpowiedź ? Opowieści o związkach wodoru, błędach w wypowiedziach innych zachować na komentarze dotyczące polityki ? Może ta "kąśliwa" uwaga wynika z mojego zaawansowanego wieku.. ( 63 lata to nie w kij dmuchał ).. ale spróbujmy trzymać fason Chociaż to forum będzie lepsze niż ot
    1 punkt
  6. Większość dostawców oferuje adresy wewnętrzne, publiczny możesz wykupić za dodatkową opłatą i wtedy router główny od dostawcy przekierowuje cały ruch z wykupionego adresu do Twojego "connectBoxa", po czym resztę robisz sam (przekierowanie portów etc.). Kiedyś się tym bawiłem, ale wtedy przestawiłem router od dostawcy jako passthrough i wszystko przekierowałem do drugiego, wewnętrznego routera od MikroTik'a (wygodniejszy panel i więcej opcji do zarządzania). IMHO zależy od ceny za jaką ogarniesz sobie zewnętrzne IP, zwykle to ok. 10zł/mies., ale przy obecnej inflacji wszystko jest możliwe.
    1 punkt
  7. W dziale "Artykuly" akurat jeden z kolegow pisze piekny artykul wielo etapowy o tablicach...przeczytaj bo naprawde warto i tam sie dowiesz wszystkiego o tablicach...
    1 punkt
  8. Czyli wszeystko dziala...i zgadza sie program operuje na oryginale bo gdy podajesz nazwe tablicy to w rzeczywistosci podajesz adres na pierwszy element tej tablicy czyli juz nie potrzebujesz znaku pobrania adresu...nazwa tablicy jest wskaznikiem na jej pierwszy element
    1 punkt
  9. Odróżnij przekazywanie przez referencję od przekazywania przez wskaźnik. W przypadku tablicy w rzeczywistości przekazujesz do funkcji jedynie jej adres, a nie wartości.
    1 punkt
  10. Jeden ma rozdzielczość 10 bit a drugi 12 bit. Jakiej rozdzielczości potrzebujesz? Ten z mniejszą liczbą bitów jest odrobinę szybszy, ale nie podejrzewam, żeby 2 micro sekundy robiły Tobie różnicę. https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Przetwornik_analogowo-cyfrowy Przeczytaj o rozdzielczości. Tam są przykłady. Jeśli wiesz, że błąd Twojego czujnika będzie większy niż rozdzielczość weź 10 bit. Jak nie masz pojęcia to weź 12 bit.
    1 punkt
  11. Temat rozwiązany, ale dorzucę jeszcze jedno podobne rozwiązanie: http://www.mosaic-industries.com/embedded-systems/microcontroller-projects/raspberry-pi/on-off-power-controller
    1 punkt
  12. Bardzo często wystarcza dokładne zapoznanie się notą danego mikrokontrolera i wykorzystanie trybów oszczędzania energii. Tu mamy sytuację nietypową ze względu na obecność przetwornicy jednak gdy zasilanie jest bezpośrednie to lepiej wykorzystywać uśpienie µC
    1 punkt
  13. @farmaceuta w układzie który pokazał @ethanak jedyne czego trzeba dopilnować to aby Ugs mosfetów nie był niższy niż najniższe napięcie pracy gdyż będzie to prowadziło do samoczynnego uruchamiania układu. Co z resztą i tak się stanie kiedy akumulatorki osiągną wartość w okolicach 3V. Wynika to z noty katalogowej Także aż tak kolorowo nie jest, trzeba szukać tranzystorów o jak najniższym Vgs.
    1 punkt
  14. Rozumieć należy tak, że dostęp do aplikacji (nie serwisu) - czyli zakładanie konta, logowanie i takie tam - uzależniony jest od zgody na użycie ciasteczek, co jest zgodne zarówno z przepisami jak i zdrowym rozsądkiem (mówię tu o użyciu, a nie wyrażaniu zgody, o tym za chwilę). Przy okazji - użycie ciastek niezbędne do funkcjonowania strony (np. ciastek sesji) nie wymaga zgody. W praktyce nie powinno wymagać się zgody klienta na przechowywanie ciastek aplikacji (np. sklep), o ile nie zawierają one danych osobowych (tzn. takich, na podstawie których można zidentyfikować użytkownika), ale wi
    -1 punktów
  15. Jak by kolega miał ochotę sprawdzić, to łatwo zauważyłby, że większość z tych 11 ciasteczek ustawionych bez zgody jednak służy do śledzenia, nie do trzymania sesji. Dostęp do serwisu jest przez "aplikację", więc blokując jeden blokują drugi.
    -1 punktów
Tablica liderów jest ustawiona na Warszawa/GMT+01:00
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.