Skocz do zawartości

Tablica liderów

Popularna zawartość

Pokazuje zawartość z najwyższą reputacją 16.05.2022 we wszystkich miejscach

  1. Pewnie jeszcze lepiej byłoby z innej perspektywy dodać, ale ja, choć się nie znam, powiedziałbym, że ten pośrodku jest mocno spuchnięty. Ktoś mądrzejszy potwierdzi bądź zaprzeczy. Pozwolę sobie podlinkować zdjęcie z kursu: Od nowości to są dość płaskie od góry.
    2 punkty
  2. Hmm...moze kolejnosc wywolywan begin() zmien w setup()? , A tak tylko z ciekawosci spruboj te ds'y podpiac pod inny pin..
    1 punkt
  3. Przy okazji: kondensator na płytce stykowej nic nie daje (próbowałem z ciekawości różnych kombinacji).
    1 punkt
  4. Tak...jak kolega @ethanak wspomnial...rzadko dziala bez kondensatora, wiec daj odrazu zeby czasu nie marnowac...
    1 punkt
  5. Ja zawsze lutuję 100nf bezpośrednio na płytce nrf - bez kondensatora rzadko działa.
    1 punkt
  6. Ja tylko dodam ze biblioteka ktora zaproponowalem dziala elegancko z nrf24, i przy uzyciu available() nie blokuje calego kodu...
    1 punkt
  7. Może to pomoże: https://forum.arduino.cc/t/nrf24-and-dallastemperature-wont-work-together/279474
    1 punkt
  8. Cześć, no niestety tu też w znacznym stopniu (jednak nie całkowicie) rozgazowują napój, ciężko będzie tego uniknąć przy zastosowaniu pompek.
    1 punkt
  9. Cześć, przedstawiam projekt dla fanów drinków dla których zachowanie proporcji jest niezmiernie istotne. Postanowiłem, że robot będzie nalewał trzy różne substancje (jak na domowego barmana w zupełności wystarczy). Wykorzystałem w tym celu pompki membranowe, które są stosunkowo tanie, jednak warto użyć zaworów zwrotnych przy każdym z węży ponieważ "na postoju" nie są szczelne i ciecze powoli kapią z dysz robota. Przy innym projekcie zdarzyło mi się, że pompka była nieszczelna, więc w tym zamontowałem je w miejscu w którym ewentualny wyciek nie narobi szkód. We wcześniejszych konstrukcjach
    1 punkt
  10. @trainee Chyba zrozumiałem o co ci chodzi. Choć nie jestem pewien czy mi to ułatwiło sprawę XD Rano będę próbować to ogarnąć.
    1 punkt
  11. Podpowiedź: z dużym prawdopodobieństwem, Twój kod powinien zmierzać do tego, by loop() w nim wyglądał dokładnie tak jak w przykładzie. Nic poza tym.
    1 punkt
  12. Raczej będą problemy. Nie rób takich rzeczy, zwłaszcza z bateriami litowymi bo może to skończyć się czymś niebezpiecznym.
    1 punkt
  13. Cześć mam dwa kursy forbo podstawy elektroniki poziom 1 i kurs arduino
    1 punkt
  14. Dzień dobry. Co prawda trochę się bawiło w elektronikę dawno temu, ale postanowiłem sobie przypomnieć wszystko wraz z kursem praktycznym dla zabawy i w końcu opanować lutowanie. Marzeniem byłby kurs diagnozowania i naprawy tv CRT - tak, żeby sobie nie zrobić krzywdy najlepiej Spokojnie, spokojnie. Nie zabieram się za to na razie.
    1 punkt
  15. Cześć, Mam na imię Leszek, pracuję w IT, a w wolnym czasie powoli uczę się wykorzystywać Raspberry Pi do różnych projektów. Moim celem jest automatyzacja domu, mam też nadzieję zbudować robota w przyszłości. Mam nadzieję, że kursy elektroniki pozwolą mi lepiej zrozumieć nie-programistyczną stronę tych projektów. Pozdrawiam wszystkich serdecznie!
    1 punkt
  16. tak, tylko musisz się pilnować, by funkcja wynikowa była prawidłowa, bo czasem można się zapomnieć (np. przy NAND'ach)
    1 punkt
  17. Witam Jestem Krzysztof - pomimo iz cale zycie zajmowalem sie projektowaniem od strony mechanicznej - los chcial iz obecnie zarzadzam projektami zwizanymi z elektronika. Zdecydowalem wiec odswiezyc nieco wiedze z tego zakresu... i oto jestem. Pozdrawiam Wszystkich!
    1 punkt
  18. Cześć! Mam na imię Przemek, mam 30 lat. Pracuję w firmie z branży automotive. Po pracy uczę się w technikum o profilu elektromechanik pojazdów samochodowych. Kursy z zakresu elektroniki niewątpliwie będą idealnym dopełnieniem zawodu elektromechanika z uwagi na to, że coraz więcej jej w naszych samochodach Dodatkowo zainteresował mnie temat Raspberry oraz Arduino. Kto wie czy nie będzie to moje hobby Pozdrawiam
    1 punkt
  19. Nie no wszystko chyba jest ok w kodzie powyzej...wywoluje request() w setup() i sprawdzam w warunku czy kalkulacje juz gotowe..(available()) jesli tak to odczytuje temp i znow "prosze" o kolejne obliczenie czujnikow.. A spoko.. teraz zalapalem ze mowisz o bibliotece z pierwszego posta...no to wszystko by sie zgadzalo bo i ta "moja" blokuje bez request() i czeka az obliczy zamulajac caly kod..
    1 punkt
  20. @farmaceuta Ta biblioteka potrafi również czytać po adresach, nie tylko po indeksach. W dodatku requestTemperatures blokuje dopóki dane nie będą gotowe (chyba że nie chcesz, ale zakłada że chcesz). Ważne jest, aby najpierw wywołać requestTemperatures() a dopiero potem odczytywać wyniki.
    1 punkt
  21. ja korzystam z tego i dziala... http://akademia.nettigo.pl/ds18b20/. #include <OneWire.h> #include <DS18B20.h> #define ONEWIRE_PIN 8 OneWire onewire(ONEWIRE_PIN); DS18B20 sensors(&onewire); // Adres czujnika byte address1[8] = {0x28, 0xD2, 0xCB, 0x48, 0xF6, 0xDE, 0x3C, 0xDF}; byte address2[8] = {0x28, 0xB1, 0x6D, 0xA1, 0x3, 0x0, 0x0, 0x11}; byte address3[8] = {0x28, 0xB1, 0x6D, 0xA1, 0x3, 0x0, 0x0, 0x11}; void setup() { sensors.begin(); sensors.request(address1); sensors.request(address2); //DS18B20 sensors.request(address3); Serial.begi
    1 punkt
  22. Witam mam na imię Piotr. Bardzo lubię komputery oraz insteresuje mnie elektronika. Bardzo dobrze sobię radzę z komputerami i ciekawi mnie jak to działa wię kupiłem.
    1 punkt
  23. @farmaceuta dokładnie tak jak piszesz
    1 punkt
  24. To jakos dziwnie tak, bo majac trzy czujniki skad mam wiedziec z ktorego aktualnie odczytalem? W tej "mojej" bibliotece mam adresy i wywolujac request() dla wszystkich bodajze, odczytuje temp. po adresie...domyslam sie ze tu jest podobnie tylko ze to jest w bibliotece, a w kodzie odwoluje sie po indeksie, ale i tak na poczatku musze "zgadnac" ktory indeks- ktory czujnik...(strasznie zamotalem)
    1 punkt
  25. Ja tam bym najpierw poprosił o zmierzenie temperatur a potem próbował to je odczytać. @farmaceuta nie trzeba podawać adresów.
    1 punkt
  26. Wszystkie maja dzialac...a tam nie ma byc przypadkiem request()? Nie trzeba podac adresow czujnikow?...ja korzystalem z innej biblioteki i bylo ok (pozniej Ci podrzuce przyklad i libsa)
    1 punkt
  27. Dzień dobry wszystkim, Kupiłem sobie niedawno auto do zabawy/odbudowy (Mazda MX-5, 2001 rok) i postanowiłem spróbować zrobić do niej kilka przydatnych dodatków - np. własne zegary z prędkościomierzem i przydatnymi odczytami z czujników. Zaczynam więc od I stopnia kursu Arduino i powoli, powoli, do czegoś mam nadzieję dotrzeć. Może niekoniecznie od razu własna wersja speeduino, ale fajnie by było mieć trochę własnej elektroniki na pokładzie.
    1 punkt
  28. Cześć wszystkim! Stwierdziłem, że najwyższy czas założyć konto, a nie tylko zaglądać Jestem z zawodu konstruktorem, siedzę głównie w SolidWorks i Inventorze. Dodatkowo prowadzę sporą drukarnię 3D. Hobby to oczywiście majsterkowanie i elektronika
    1 punkt
  29. Diody te wraz kondensatorami w niebieskich obudowach tworzą prawdopodobnie powielacz wysokiego napięcia, rzędu kilku tys. wolt. Są to diody przystosowane do pracy z tak wysokimi napięciami. Zwróć uwagę na środkowy kondensator elektrolityczny w prawym dolnym rogu zdjęcia (tam gdzie jest data wykonania zdjęcia). Może to złudzenie optyczne na niezbyt wyraźnej fotografii, ale kondensator ten wygląda jakby był uszkodzony (spuchnięty). Na płytce masz rozpiskę (niewyraźną na zdjęciu) napięć zasilacza i widać z niej, że w zasilaczu tym występują wysokie napięcia. Wyższe od napięcia siecioweg
    1 punkt
  30. Nie, Raspberry Pico to zupełnie inna architektura (bardziej zbliżona do Arduino), gdy Raspberry Pi (3, 4) jest bardziej zbliżone do komputera (chociaż technicznie bliżej mu do telefonu).
    1 punkt
  31. Hmm... a nie masz w kompilatorze ustawionej flagi, że program ma trafić do RAM'u? Innego logicznego wyjaśnienia dla tego fenomenu nie widzę...
    1 punkt
Tablica liderów jest ustawiona na Warszawa/GMT+02:00
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.