Skocz do zawartości

Tablica liderów

Popularna zawartość

Pokazuje zawartość z najwyższą reputacją od 26.09.2021 we wszystkich miejscach

  1. Zamówione elementy do kursu doszły i dziś usiadłem że swoim dziewięciolatkiem do pierwszej części kursu. Zechecony możliwością robienia różnych pułapek, alarmów pogodził się z tym że trzeba zacząć od podstaw. Pierwsze wrażenie: "O super filmiki! A ja myślałem, że znów będę musiał czytać." Drugie wrażenie: "Chyba wszystko rozumiem, ale czasami trudnymi wyrazami mówią. Od razu mogli te fajne ludziki pokazać. I widziałeś jakie ten czerwony ludzik ma oczy." Na koniec przy myciu zębów: "Tato a jak odkręcam mocniej kran to, to jest większy prąd czy napięcie?" Zobaczymy co będz
    4 punkty
  2. Cóż - okazało się, że za bardzo zaufałem autorouterowi Eagla, który tak ładnie poprowadził mi ścieżki że drobne przesunięcie elementu skutkowało jakimiś przebiciami. Pięknie wytrawiona płytka poszła do śmietnika, jej miejsce zajął ucięty kawałek płytki uniwersalnej, do której przykleiłem "na plecach" ESP i połączyłem kynarem. Tym razem wszystko pięknie zadziałało... przynajmniej od strony kabelkowo-elektronicznej. Wygląda to bardzo niefachowo więc może oszczędzę pokazywania zdjęć, ale najważniejsze że działa i dało się wreszcie zamknąć obudowę. No i oczywiście ESP o którym myślałem że jest usz
    4 punkty
  3. Znowu mały update. Pimoroni wypuściło konsolkę z RP2040 na pokładzie, o nazwie PicoSystem. Chodzi na tym CircuitPython, więc usiedliśmy i uruchomiliśmy też moją bibliotekę: Co prawda ekran jest inny, bo 240x240 (w porównaniu do 128x128 w originalnej uGame i 160x128 w PewPew M4), ale dodałem skalowanie pikseli 2x2 i pasuje. Oczywiście RP2040 jest szybszy i ma więcej pamięci, więc można robić bardziej skomplikowane gry — będę musiał do tego trochę usiąść. Konsolka jest solidna — przód to PCB, jak widać, ale tył jest wyfrezowany z aluminium. Przyciski klikają. Jest głośniczek piez
    4 punkty
  4. Ile masz tych czujników? Bo do Pro Mini albo Nano można podłączyć osiem. Jeśli więcej, poszukaj pod hasłem "multiplexer". Taki np. 4051 pozwala na podłączenie 8 czujników analogowych do jednego wejścia, kosztem trzech pinów cyfrowych. Czyli poświęcając trzy piny cyfrowe możesz podłączyć 48 czujników do 6 wejść. Tyle, że program do tego trzeba napisać
    4 punkty
  5. Hej, Dzisiaj wpis będzie dosyć krótki, ponieważ chciałbym się z Wami podzielić moją pracą dyplomową (która już zawiera bardziej rozbudowany opis :)). Praca co prawda była obroniona w styczniu, ale dopiero teraz mogę się nią podzielić. Jeśli ktoś zainteresował się tematem napędów, taki raport z budowy napędu powinien go zainteresować: https://pwwprojects.blogspot.com/2021/10/my-bachelors-thesis-brushless-actuator.html
    3 punkty
  6. W ramach poznawania i nauki Basic for Java postanowiłem napisać prostą aplikację wspierającą pracę z mikrokontrolerami AVR. Konkretnie: tworzenie makr wspierających konfigurację portów. Ale ponieważ apetyt rośnie w miarę jedzenia, następną rzeczą którą mam zamiar dodać będzie generowanie wektorów przerwań z ciałem ich obsługi, później być może również konfiguracja timerów. Na moment kiedy piszę tego posta pierwszy cel jest z grubsza osiągnięty - poniżej screeny z działania aplikacji (jeszcze w trybie debugera) Ustawienia parametrów portu sprowadza się do zaznaczenia odpowiednich pól
    3 punkty
  7. Tablica jest zapisywana jako wskaźnik. Operator [{coś}] odczytuje daną wartość z wskaźnika z przesunięciem o {coś} * {wielkość_elementu} bajtów w pamięci. (np. dla inta to 4B * index) Operator & przetwarza zmienną na adres, ale jako, że w przypadku "n[]" samo n jest już adresem to kompilator wyrzuca błąd - adres nie ma swojego adresu (zazwyczaj). Operator * powoduje odczytanie danych z konkretnego adresu. Np. int n[4] = {1,2,3,4}; /* Jeżeli &n[0] == 0x02; to &n[1] [= 0x02 + 0x04] = 0x06; zakładając, że int == int32_t */ // n[1] -> 2; // *(n+1) -> 2
    3 punkty
  8. Rysunek mojego dziewięciolatka po drugiej części kursu. V wpycha A, jednak Ω stara się im przeszkadzać. W drugim filmiku z diodą LED nie ma informacji jakiej wartości rezystora użyć.
    3 punkty
  9. Witam Mam na imię Piotr i mam 65 lat. Właśnie przeszedłem na emeryturę i mając obecnie więcej czasu postanowiłem uczyć się elektroniki. Jest to mój pomysł na gimnastykę umysłu w dziedzinie która zawsze mnie fascynowała. Zaczynam od kursu elektroniki I i serdecznie wszystkich pozdrawiam.
    3 punkty
  10. Od lat nie bawiłem się elektroniką, bo ostatnio pochłonęło mnie nowe hobby: astronomia. Należy dodać, że chodzi o obserwacje wizualne: czyli czekamy na moment kiedy jest nów i nie ma chmur, bierzemy teleskop i wywozimy na jakąś ciemną miejscówkę, czekamy aż wzrok zaadoptuje się do ciemności i oglądamy wszechświat w postaci mgławic, galaktyk i gromad gwiazd. Tylko te wszystkie skarby wszechświata trzeba odnaleźć. Tu z pomocą przychodzą atlasy gwiazd. Ale aby taki atlas oglądać po ciemku potrzebne jest światło. Tylko nie białe, ale czerwone i niezbyt intensywne, aby nie stracić adaptacji wzroku,
    3 punkty
  11. Powinienem się cieszyć. Ale martwię się... Jedni piszą, że to wspaniała wiadomość, bo w końcu polskie szkoły dołączą do nowoczesnego świata. Inni dostrzegają problemy, z których największym jest to, że w szkołach nie ma nauczycieli z kwalifikacjami do nauki elektroniki, elektrotechniki czy programowania. Ktoś napisał „kant gigant i propaganda”... Jestem kilkuzawodowcem, m.in. elektronikiem-automatykiem. Od ponad roku pracuję w szkole na stanowisku kierownika gospodarczego. Nie prowadzę zajęć dydaktycznych, ale wiem jak wygląda materialna strona funkcjonowania przykładowej polskiej, p
    3 punkty
  12. Obym się mylił, bo chciałbym, żeby dzieci w szkole podstawowej miały aktywny kontakt z techniką poza smartfonami, tabletami i komputerami. Ale znam realia. I wiem, że aparat i kamera przydadzą się do dokumentowania imprez szkolnych a reszta sprzętu (w większości szkół) będzie co najwyżej robić za ładny wystrój gablotek i szafek. Szkoły kupią, bo muszą. W nielicznych będą ludzie umiejący to zaprezentować dzieciom i pomóc im w zgłębianiu tajników mikrokontrolerów, druku 3D itp. W części pozostałych chętni uczniowie zostaną do sprzętu dopuszczeni. W reszcie... Ma być to jest i nie tykać, żeby się
    3 punkty
  13. Arduino może oddać max 25mA bez uszczerbku na zdrowiu układu. W momencie, gdy wepniesz silnik powstanie "zwarcie" i popłynie (teoretycznie) nieograniczony prąd. Termin "zwarcie" jest nad wyrost, bo w rzeczywistości będzie tam cewka, ale ona nie stanowi dla prądu stałego znacznej przeszkody (jaką jest np. rezystor). W skrócie - nie masz ogranicznika prądu w obwodzie, więc prąd będzie płynął taki, jak wynika z rezystancji, a że rezystancja jest zbliżona do zera to popłynie "nieskończony" prąd. [R = U/I, I = U/R; R -> 0, U = const. I -> inf.], w związku z tym Arduino się przegrzeje [P
    3 punkty
  14. Na licznych forach istnieje tradycja witania się nowych użytkowników z aktualnymi członkami społeczności. Ostatnio na Forbocie pojawia się coraz więcej nowych osób - głównie za sprawą naszych kursów elektroniki. W związku z tym zakładam oficjalny temat do takich powitań. Na pewno takie miejsce sprawi, że nasza społeczność będzie jeszcze lepsza Jesteś nowym użytkownikiem? Jeśli chcesz możesz się przywitać z innymi. Napisz czym się zajmujesz, skąd zainteresowanie elektroniką. Nad czym teraz pracujesz itd.
    2 punkty
  15. Cześć, Na forum jest już kilka podobnych projektów, mimo to dołączę swój. I dodam że w końcu po Pandemii pojawiły się jakieś zawody robotów!!! Być może uda mi się w końcu wziąć udział w jednych z nich https://forbot.pl/blog/wydarzenia Swoja drogą też dopytam, gdzie oprócz powyższego linku można szukać informacji na temat zawodów robotów? W konstrukcji jest sporo elementów do poprawienia, mimo wszystko ja jestem zadowolony z osiągniętych rezultatów! Samą konstrukcje szczegółowo omawiam na video: Jeśli masz pytanie - pytaj. Jak będę potrafił to posta
    2 punkty
  16. @piotr96 Okazało się, że wszystko dobrze działa, na wyświetlaczu pojawia się forma hex znaku, który wpisywałam do terminala. Jako, że ja próbowałam tylko cyfry przesyłać, to na stałe pokazywała się cyfra 3 na jednym z wyświetlaczy bo tak jest w zapisie szesnastkowy. Teraz widzę, że w filmie dotyczącym Receiver'a jest to pokazane, najwidoczniej zasugerowałam się kolejnym "Transmitter" na którym wyglądało, że to co było wybierane bezpośrednio na klawiaturze wracało do terminala, ale w tym przypadku nie pokazał wyświetlaczy (na których najwidoczniej była forma hex).
    2 punkty
  17. @Adamjg Przede wszystkim: nie jest to język który "przypomina C" (czy C++) tylko normalny, uczciwy C++ (przynajmniej jeśli chodzi o Arduino IDE). Owszem, istnieją pewne nieliczne "uproszczenia" ale dotyczą one raczej automatyzacji dołączania bibliotek (czyli dostarczenia odpowiednich parametrów do linkera), a nie samego języka (może pomińmy manieryczne automatyczne deklaracje funkcji, które polegają po prostu na skopiowaniu kawałka kodu i wrzuceniu go w inne miejsce, czyli de facto taki więcej skomplikowany makroprocesor, który zresztą - obserwując błędy popełniane przez początkujących - przyn
    2 punkty
  18. Witam cię czytelniku W ostatnim czasie nieco poznawałem TouchGFX'a i chciałem się podzielić tą wiedzą. Sam TouchGFX to bardzo ciekawa biblioteka graficzna umożliwiająca w prosty sposób tworzenie zaawansowanych aplikacji graficznych! Na mikrokontrolerach STM32, być może i nie tylko na nich. Przygotowane poradniki są w formie video. Portowanie oraz pierwsze uruchomienie, przykł. aplikacja: Budowanie aplikacji graficznej, dalsza samodzielna nauka: Zachęcam do konstruktywnej krytyki i korzystania z TouchGFX'a w waszych aplikacj
    2 punkty
  19. W dziale "Artykuly" akurat jeden z kolegow pisze piekny artykul wielo etapowy o tablicach...przeczytaj bo naprawde warto i tam sie dowiesz wszystkiego o tablicach...
    2 punkty
  20. Z tego co zrozumiałem, ta pompa dobrze ci działa z zwykłym regulatorem mocy? Jeżeli cena 145zł+wysyłka nie jest krytyczna, można to zrobić na przemysłowym regulatorze PID z trybem regulatora mocy MAXWELL MTD-48 + SSR + Czujnik ciśnienia, najlepiej z pętla 4-20mA. Powstanie ci profesjonalny regulator z szeregiem funkcji zabezpieczających. Jakie ciśnienie nastawisz takie układ będzie ci trzymał. Sądzę cały koszt da się zamknąć w 250-300zł, jeżeli to nie kosmos? PS. Sam się zastanawiam kupic ten regulator, bo przydałby mi się w domu uniwersalny PID, z wejściem uniwersalnym, a nie tylko tempe
    2 punkty
  21. Sprawa rozwiązana. Działa dokładnie tak, jak chciałem. SENSE to wejście ESP (PULLUP), ENABLE w stanie wysokim podtrzymuje działanie przetwornicy. Testowy kod: void setup() { int i; pinMode(15, INPUT_PULLUP); pinMode(5,OUTPUT); digitalWrite(5,1); Serial.begin(115200); while(!digitalRead(15)) delay(10); // poor man's debouncer delay(100); } void loop() { int i; printf("Jeszcze działam\n"); if (!digitalRead(15)) { printf("Przestałęm działać\n"); digitalWrite(5,0); for (;;); } delay(200); } @_LM_ jak wi
    2 punkty
  22. I już na samym wstępie naruszenie przepisów prawa: "Łatwiej prosić o przebaczenie niż o pozwolenie", jak widzę:
    2 punkty
  23. Pisałem niedawno, że marzyłem kiedyś i takim przenośnym urządzeniu, które czytałoby mi książki w czasie spaceru czy jazdy pociągiem. I to nie audiobooki, ale zwyczajne ebooki. Cóż - kilkanaście lat temu było to raczej mało realne. Minęły lata (kilkanaście jak wspomniałem), realia się zmieniły, i chociaż rzadziej wychodzę na spacery czy wsiadam do pociągu - postanowiłem zrealizować swoje marzenie. Co prawda jakieś pierwotne założenia sobie poczyniłem, jednak pozostały z nich tylko dwa: rozmiar nie przekraczający paczki papierosów i ESP32 WROVER jako serce urządzenia. Miałem w planach
    2 punkty
  24. Chyba nikt tego nie zmierzył i nie wyznaczył procentowo, ale ze swojego doświadczenia to na początku masz głównie zabawę (podobno badania bez zapisywania wniosków to zabawa). Jak już zapoznasz się z podzespołami, modułami itp to wchodzi druga część, dużooooo większa. Polega na dociekaniu jak coś działa i ta dziedzina jest obwarowania dokumentacjami. Dla modułów i układów scalonych są to głównie ustawienia, dla elementów "dyskretnych" czyli tych prostszych są to różne parametry. Sam temat tranzystora jest bardzo szeroki i wymaga dobrej znajomości matematyki na poziomie ogólniaka. Ta
    2 punkty
  25. uint8_t brightness_level[] = {1, 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128, 255}; // used 9 values from 2^n zapisałbym uint8_t brightness_level = 1; brightness_level = (1<<step); step 0...7 ;)
    2 punkty
  26. Świetnie odtworzony Wall-e https://i.imgur.com/WtNkpmb.mp4 (Treker, może jakiś tag <video> dla wszystkich do wstawiania filmów?)
    2 punkty
  27. Program obsługi klawiatury właśnie wszedł w etap końcowych testów - jest trochę nietypowy, bo niektóre klawisze zachowują się różnie zależnie od aktualnego stanu czytaka - ale wrzucę go tu jak skończę testowanie, bo wydaje mi się interesujący. Ale cóż: po to się między innymi workloga pisze, aby pokazać zarówno swoje sukcesy, jak i porażki. A jako że całe forum ma charakter taki dość mocno edukacyjny - trzeba pamiętać, że człowiek najlepiej uczy się na błędach, a najbezpieczniej na cudzych. Tak więc... babol numer jeden czyli lepsze jest wrogiem dobrego Trochę wprowadzenia:
    2 punkty
  28. Ja studiowałem bardzo dawno temu i gdy na nich byłem uważałem, że mi nic nie dają i trzeba je uzupełniać praktyką. To jest prawda, ale z perspektywy czasu wydaje mi się, że studia jednak dały mi pewna usystematyzowaną wiedzę, na której mogłem bazować. Jeszcze będąc na studiach elektronicznych, zajmowałem się "zawodowo" analizą i wizualizacją danych. Całość mnie tak wciągnęła, że magisterkę pisałem z "Równoległego odkrywania reguł asocjacyjnych przy pomocy MPI (message passing interface)". Jeszcze podczas pisania magisterki zwrot zawodowy o 180* i projektowani płytek PCB. Następnie były sterown
    2 punkty
  29. Witam, jestem Tomek. Dużo zmian przede mną i elektronika jest właśnie jedna z nich, a na forum trafiłem przypadkiem, i odrazu mi się tu spodobało, sposób przekazu informacji jest tu bardzo przyjazny i sprawia, że szybko je pochłaniamy. Pozdrawiam.
    2 punkty
  30. Wiadomo, że nie każdy nauczyciel poradzi sobie z mikrokontrolerami, ale ja wierzę, że już sama obecność sprzętu w szkole coś da. Na pewno będą takie szkoły, w których sami uczniowie świetnie sobie poradzą i wykorzystają dostępne pomoce do jakiś dodatkowych projektów itd.
    2 punkty
  31. Piny SPI: 13 - SCK 12 - MISO 11 - MOSI Z reguły 10 to CS, ale tu można sobie wybrać dowolny. Pamiętaj, że nRF nie jest "pinooszczędny" i oprócz tych trzech potrzebujesz co najmniej jeszcze dwóch.
    2 punkty
  32. Bardziej chodziło o sekcję "Drukarki 3D"... Zwłaszcza wymóg zabudowanej komory, co automatycznie eliminuje większość taniego i dobrego sprzętu jak Ender 3... Małe szkoły będą jak zawsze poszkodowane... No ale co zrobić... 201 uczniów i 70k to już sensowny budżet na pracownię... 30k w mojej ocenie może być trochę ciężkie do ogarnięcia jak szkoła ma zero techniczne (nawet o młotek ciężko)... Chociaż 30k > 0. I wreszcie rząd podjął jedną decyzję, z którą się zgadzam... (Pierwsza od 2015 roku)
    2 punkty
  33. @Lukasc przy obsłudze pilota ważne jest aby komunikacja odbywała się bez przerw, możesz spróbować napisać program, który nie będzie miał żadnych delayów, ale uwaga nawet przerwania od I2C czy timerów (ewentualne serwo) mogą narobić bałaganu.
    2 punkty
  34. @Gieneq - to ja miałbym propozycję. Wiem że o *printf można dużą i interesującą książkę napisać, ale po pierwsze nie warto kopiować tu podręcznika, a po drugie ostatnio mimo szczerych chęci z czasem u mnie trochę niespecjalnie... Może warto dodać tutaj jakiś aneks dotyczący sprintf? Po pierwsze: niebezpieczeństwo przepełnienia bufora Po drugie: użycie bezpiecznego snprintf zamiast sprintf i sprawdzenie co zwraca Po trzecie: sekwencje formatujące (przynajmniej te najważniejsze) Po czwarte: co zrobić, aby *printf potrafił użyć floatów (dotyczy AVR-ów) i co w o
    2 punkty
  35. Ja by spróbował uruchomić jakiś prosty program, który korzysta tylko z i2c (choćby ten termometr). Większość modułów ma wbudowane rezystory podciągające, Uno do tego dokłada własne... teoretycznie powinno to działać, ale sprawdzić nie zaszkodzi. A jeśli nie zadziała - sprawdzić to na Uno bez żadnych shieldów. Wtedy na 100% będzie wiadomo czyja wina.
    2 punkty
  36. sorry, chwilę mnie nie było, i już awantura... a odpowiedź "dlaczego" jest w dwóch punktach: - po pierwsze 12 styków na 6 klawiszy (klawiatura dynamiczna) stąd jeden ekspander na 6 klawiszy, a skanować trzeba by 440 styków... dużo... na ekspanderach i przerwaniach będzie szybciej - po drugie (i to jest też odpowiedź na pytanie dlaczego taka a nie inna konfiguracja klawiatury) - to jest eksperymentalny instrument - nie wiem jeszczcze jaki będzie ostateczny rozkład klawiszy, zarówno mechaniczny, jak i logiczny, być może będzie zmieniany dynamicznie w trakcie gry(?). Stąd odpadaj
    2 punkty
  37. Cześć, na imię mam Hubert, mam 28 lat, dopiero zaczynam przygody z elektroniką, na co dzień pracuję jako kierowca międzynarodowy, elektroniką interesowałem się od dawna. Najczęściej rozkręcając stare niedziałające sprzęty. Może obecnie w końcu naprawię stare radio przywiezione z Finlandii. Planuję iść też w kierunku budowy dronów czy pojazdów sterowanych RC. Z napraw jak na razie udaje mi się naprawić bardzo proste rzeczy w stylu np. samochodowej ładowarki.
    2 punkty
  38. @Pitraszek1 kradex ma w swojej ofercie to czego potrzebujesz. Można chyba nawet wysłać do nich projekt klawiatury membranowej i dopasować do wybranej obudowy z ich oferty (ja mam taką z nowej serii). W ten sposób możesz mieć produkt , który będzie wyglądał bardzo estetycznie. W odbudowach nowego typu bez problemu zamocujesz płytki od arduino po discovery a nawet dodatkowe moduły nie wiercąc ani jednego otworu.
    2 punkty
  39. Wersja jak zaświecić diodą jeżeli sąsiada się zostawi na chwilę w pokoju i trzeba zaświecić diodę bez płytki , siedzenie w domu się udziela :]
    2 punkty
  40. To raczej porównaj to do bezpieczników spaleniowych (takich "prawdziwych" korków). Tam nie ma co wcisnąć - trzeba wymienić bezpiecznik. W naszym przypadku mikrokontroler Aha, o ile tamte korki można było naprawić gwoździem, to Arduino się niestety nie da
    2 punkty
  41. A takie balansujace dziady widzieliscie? te sa fajne...
    2 punkty
  42. Skoro przewody fałszują wynik, to nie lepiej się ich pozbyć?
    2 punkty
  43. Noo udało mi się znaleźć wzór i zaimplementować - roll=[roll+omega_y*DT]*0.95 + roll_acc*0.05 i to samo dla pitch zamieniająć roll . Wszystko śmiga jak trzeba . Muszę jeszcze dodać kompas i scalić z YAW żyroskopu
    2 punkty
  44. Witam, Mam na imię Piotr (33l). O stronie wiem od lat jak o innych stronach związanych z elektroniką. W sumie elektroniką interesuje się od dzieciaka. Aktualne moje działania związane są z projektami programowania na arduino, tworzenie własnych prototypów PCB (w tym schematy i dobór elementów), konstrukcja maszyn CNC oraz fotowoltaiką do celów prywatnych. Trafiłem tutaj przy okazji szkolenia związanego z FPGA co uważam za niezbędne dla każdego "elektronika-cyfrowca". Czasami mogę za szybko nie odpowiadać na zapytania z powodu dużej mojej zajętości wieloma zagadnieniami/zadaniami ale
    2 punkty
  45. Witam Kurs jak do tego momentu napisany bardzo przejrzyście (i mam nadzieję, że się nie zawiodę ). Robiąc multiwibrator astabilny, miałem parę problemów, tylko, że to było moje nie dopatrzenie ze strony użytych kondensatorów. Na początku użyłem chyba ciut za dużego, a mianowicie 1000 µF... Patrzę... dziwię się... świeci tylko jedna dioda. Patrzę, sprawdzam (a to było o jakiejś 22:00) i nie umiem dojść do tego co było źle. Parę dni później, wróciłem i zobaczyłem schemat... *facepalm* Pomyślałem sobie "Czemu ja tak zrobiłem??? Czemu miałbym użyć tak bardzo pojemnego kondensatora??"... do d
    2 punkty
  46. Jestem zadowolona z zakupu tej drukarki. Jakość wydruków jest dobra, choć cena drukarki nie jest wysoka. W porównaniu ze znanym Zortrax, to drukarki KLEMA są o połowę tańsze, ale jakość druku nie jest gorsza (dla mnie nawet lepsza) Proces drukowania jest bardzo cichy. Moja drukarka znajduje się w biurze, więc podczas drukowania dźwięk w ogóle nie przeszkadza. Miałam chińskie drukarki 3D, więc mam z czym porównać Możesz śmiało kupować Klemę
    2 punkty
  47. @Vova po szybkim przejrzeniu potencjalnie dwa problemy: pamiętaj, że "if ... else" to jest jeden blok. Ale kolejny "if" (nawet napisany w tej samej linijce tuż po nawiasie, czyli "...} if (..." to już kolejny blok, i warunki sprawdzane są niezależnie od poprzedniego "if ... else" może prościej przykładem if (liczba - los <= 50 && liczba - los >= -50) { // Gdy odczyt z potecjometru i podana liczba mieszcza sie w zakresie tolerancji 50 ... // to się wykona jeżeli prawdziwy jest powyższy warunek } else { // W przeciwnym wypadku gdy masz jesz szanse do wy
    2 punkty
  48. Bardzo fajny kursik!!! Napisany naprawdę w bardzo przystępny sposób. Zachęca do zdobywania wiedzy dalej. Tak trzymać!!!!
    2 punkty
Tablica liderów jest ustawiona na Warszawa/GMT+02:00
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.