Skocz do zawartości

Tablica liderów

Popularna zawartość

Pokazuje zawartość z najwyższą reputacją 05.03.2021 we wszystkich miejscach

  1. U mnie również bez większych problemów. Dzięki za kurs. Ale gdy pisać o tych mniejszych problemach, to proponował bym do rozdziału o narzędziach, dopisać ostrzeżenie, że obcinaczki do drutu, powinny być bardzo ostre Niby porządne kupiłem, ale okazało się, że jednak za tępe i zniszczyłem drugi prototyp - tzn, walcząc z obcinaniem drutów, za bardzo nimi poruszałem na boki i wyrwałem dwa pady, później musiałem sztukować: Problem się skończył, gdy od żony pożyczyłem takie cuś: Teraz muszę jechać do jakiegoś konkretnego sklepu, aby oddać takie same Chociaż ostrz
    1 punkt
  2. Świetny artykuł, porządkuję wiedzę zarówno w temacie samych typów silników krokowych, jak i ich sterowania, funkcji chopper, gubienia kroków itd... - rozwiąże zapewne wiele problemów tutaj zgłaszanych Zauważyłem (sam tak kiedyś myślałem), że np. osoby rozpoczynające swoją przygodę z silnikami krokowymi traktują napięcie zasilania sterownika typu A4988 jako to samo napięcie, które podaje producent silnika celem wymuszenia maksymalnego prądu w uzwojeniu przy nieruchomym wirniku (czyli wtedy, gdy ma znaczenie tylko rezystancja uzwojenia) - a to oczywiście nieprawda, co zostało bardzo ładnie wyt
    1 punkt
  3. Fajnie wyjaśnione. Dzięki. Do tej pory lutowanie mi się nie udawało. Aż mnie trzęsie, jak sobie przypomnę, ile ścieżek dawniej w różnych urządzeniach pozrywałem...
    1 punkt
  4. W książce na str. 42 i 46 jest błąd na schemacie. Oba kondensatory mają 100µF, podczas gdy w rzeczywistości ten elektrolityczny ma 220. W kursie www jest to już poprawione, więc zakładam, że i w nowym druku książki też jest.
    1 punkt
  5. Dołączam się do propozycji @opp34 , nodeMCU z płytką z przekaźnikami to bardzo dobry pomysł. Żeby jeszcze bardziej ułatwić projekt i załatwić sterowanie przez telefon w 15 minut proponuję zapoznać się z aplikacją BLYNK. Wtedy cały projekt to 30 zł i 0.5h podłączania i pisania szkicu na ESP. Można jeszcze szybciej i użyć np. tego, wtedy nie musisz uczyć się ani programowania ani ustawiać żadnej apki. Kupujesz podłączasz i działa.
    1 punkt
  6. Jak pisałem, jedną z opcji jest zastosowanie płytki z ESP8266 na pokładzie (np. Node MCU), która pozwala na sterowanie wyjściami (w Twoim przypadku przekaźnikiem) i jednocześnie łączy się z internetem. Programuje się ją w języku C/C++. Obsługa jest łatwa i jest dużo przykładów. Do tego jesteś w stanie napisać prostą aplikację w Android Studio za pomocą Java/Kotlin. Jeśli nie znasz tych języków, nie stanowi to problemu. Do zaprojektowania jednego ekranu z opcją logowania i przyciskiem do sterowania przekaźnikiem potrzebne będą absolutne podstawy. Firebase to platforma, która pozwala n
    1 punkt
  7. Cześć. Fajnie że jest takie ogarnięte miejsce z którego można się tyle dowiedzieć. Witam wszystkich i pozdrawiam!
    1 punkt
  8. To jest stary domofon że zwykłą słuchawka jak w starych telefonach. Kamienica z około lat 60tych więc bardzo w to wątpię żeby był cyfrowy Widziałem podobne rozwiązanie tego co chce zrobić ale tam ktoś wykorzystał stary telefon z fotodioda na wyświetlaczu. Kiedy dzwonisz na ten numer to przy sygnale przychodzącym wyświetlacz się włącza fotodioda reaguje itd. Chciałbym zbudować kompletny układ do otwierania drzwi z wykorzystaniem obsługi wifi. Całość podłączona przekaznikiem do przewodu otwierania drzwi.
    1 punkt
  9. To pisz takie rzeczy, to także pomaga w odpowiadaniu, szczególnie nowym ludziom, o których nic nie wiemy. Kontaktron element elektroniczny jak wiele innych. Masz dwie drogi: albo zgłosić się do producenta/dystrybutora zestawu z reklamacją, albo próbować kupić na własną rękę. Jeśli masz w swoim mieście sklep z elektroniką, może jakiś dla hobbystów albo z alarmami (to często stosowany tam czujnik otwarcia drzwi czy okna) itp, to zapytaj. A jeśli nie, to w sieci sklepów jest jak mrówków. Trochę nie ma sensu kupować czegoś za złotówkę w paczce za 10zł, ale może coś fajnego jeszcze w ofercie z
    1 punkt
  10. @meerlin94 to jest dobre pytanie a odpowiedź to sptrawdzenie dokumentacji string, a głównie w dokumentacji konkatenacji (dodawania). Dodawanie stringów z czymś jest błędem, bo prowadzi do niejednoznaczności: Ma to też mniejszy sens, po co dodawać kilka napisów, cośtam konwertować, zużywać pamięć, jak można wypisać stringi w osobnym princie i to stringi zapisane jako stałe we flashu (uzywając macra F()), a zmienną osobno. Wyjdzie szybciej i mniej zażytego RAMu. Więc coś takiego będzie lepsze: Serial.print(F("Minelo juz ")); Serial.print(czas); Serial.println(F(" sekund."));
    1 punkt
  11. @pawelmb Fajnie, że użyłeś dodatkowej zmiennej i zatrzasku, super! Jest taka możliwość, możesz przedefiniować znaki które Ci się nie podobają albo dodać własne, tu masz coś na ten temat.
    1 punkt
  12. @ceiem tak, jest taki plan, ale nie odważę się na podanie żadnych ewentualnych dat publikacji Robię co w mogę, ale doba jest zbyt krótka.
    1 punkt
Tablica liderów jest ustawiona na Warszawa/GMT+01:00
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.