Skocz do zawartości

Tablica liderów

Popularna zawartość

Pokazuje zawartość z najwyższą reputacją od 15.09.2021 we wszystkich miejscach

  1. Pisałem niedawno, że marzyłem kiedyś i takim przenośnym urządzeniu, które czytałoby mi książki w czasie spaceru czy jazdy pociągiem. I to nie audiobooki, ale zwyczajne ebooki. Cóż - kilkanaście lat temu było to raczej mało realne. Minęły lata (kilkanaście jak wspomniałem), realia się zmieniły, i chociaż rzadziej wychodzę na spacery czy wsiadam do pociągu - postanowiłem zrealizować swoje marzenie. Co prawda jakieś pierwotne założenia sobie poczyniłem, jednak pozostały z nich tylko dwa: rozmiar nie przekraczający paczki papierosów i ESP32 WROVER jako serce urządzenia. Miałem w planach
    4 punkty
  2. Ogólnie zależnie od języka - w pseudo-obiektowym C++ obiekt tyczy się typów prostych, struktur, klas i konstrukcji lambda (może coś jeszcze zgubiłem). Dla przykładu w C# (język obiektowy z elementami proceduralnymi) obiektami są: typy proste, struktury, klasy, interfejsy, konstrukcje lambda, atrybuty (tutaj na 100% coś zgubiłem). Każdy jeden element tego języka można skonwertować do obiektu (w tym zmienne, metody, zdarzenia itd.) Tutaj radzę uważać, bo niektóre kompilatory nie kompilują cpp z nagłówkami h, a wyłącznie z hpp
    2 punkty
  3. @Krawi92 tu musisz wyjść od znajomości pojęć deklaracja i definicja. Deklaracja jest takim wstępem do utworzenia czegoś, np. plik .h ma prototypy/deklaracje funkcji. Może też mieć deklarację zmiennej - czyli poinformowanie co to za zwierz ale nie wiemy jeszcze jakiego koloru i gdzie gniazduje Deklarację możesz skojarzyć z deklaracjami wyborczymi czy czymś raczej niespełnionym Jeżeli napiszesz sobie w pliku: int zmienna; To masz deklaracje i definicję. Jak to? Jest to zmienna globalna, której dane trafiają do obszaru pamięci statycznej i domyślnie są inicjowane 0. Jak napi
    2 punkty
  4. Spokojnie, to nie gryzie. ls /dev/tty* pokazuje wszystkie urządzenia których nazwy rozpoczynają się od tty. Jako że wszelakie porty serial mają nazwy typu "ttyS1" i tak dalej pokaże wszystkie urządzenia serial (no, nie tylko, ale nas interesują tylko USB i ACM) lsusb pokazuje co tam mamy podpiętego do usb. Na przykład moja płytka WROVER z konwerterem FTDI przedstawia się jako: Bus 003 Device 055: ID 0403:6001 Future Technology Devices International, Ltd FT232 Serial (UART) IC
    2 punkty
  5. Ktoś tu kiedyś powiedział, że pisanie workloga jest pomocne nie tylko dla czytelników, ale również dla samego piszącego. Pisząc tę część musiałem zrobić parę poprawek w kodzie, który przed tymi poprawkami co prawda działał, ale nie nadawał się do pokazania Ale do rzeczy. Ponieważ zrezygowałem z karty microSD naturalne wydało mi się przechowywanie książek w postaci skompresowanej. Po przeanalizowaniu kilku bibliotek okazało się, że albo są jakieś wielgaśne (przy czym większość funkcji pozostałaby nieużywana), albo zbyt uproszczone. Okazało się jednak, że jakieś funkcje kompresji zna
    2 punkty
  6. Kurs jest super,to moja płytka PCB po lekkich poprawkach.
    2 punkty
  7. No więc posłuchałem i trochę się douczyłem, postanowiłem na nowo napisać "sterownik" do wiatraka. Założenia jak poprzednio, sterowanie silnikiem DC(3 tryby szybkosci) sterowanie servem, obsluga 3 przycisków wlaczajaca silnik,servo, i wylaczajaca wszystko. Teraz użyłem już tylko 3 przycisków wykorzystując zwaną dumnie szumnie maszynę stanów. Rozbiłem projekt na 3 pliki, wykorzystałem strukturę i pola bitowe w ramach testu, jak to działa. Teraz wszystko działa tak jak chciałem. Wrzucam kod, żeby ktoś ocenił, lub nawet dla porównania z poprzednim. Chętnie wysłucham uwag co tu mogłem zrobić lepiej
    2 punkty
  8. Długa dyskusja się wywiązała, więc pozwólcie że napiszę kilka słów. Po pierwsze warto zrozumieć czym różni się wartość od wskaźnika - wartość to np. Bajt (uint8_t), int, albo cała struktura. Typ zmiennej określa ile pamięci jest potrzebne do jej przechowywania oraz jak wykonywać operacje na niej. Różne typy mogą zajmować różną ilość pamięci, więc np. Przypisując wartoś zmiennej 32-bitowej do zmiennej 8-bitowej możemy część danych stracić, bo po prostu się nie zmieszczą. Natomiast wskaźnik jest tylko adresem w pamięci, w stm32l4 to zawsze 32-bitowa liczba, a więc każdy typ wskaźnikowy w pamięci
    2 punkty
  9. Moja matka miała duże problemy ze słuchem, aparaty słuchowe okazały się sensownym rozwiązaniem na dość długi czas. Wiem, że na implanty na pewno by się nie zgodziła - nawet pomijając kwestię ceny; już by przekonać ją do sprawdzenia aparatów potrzebowałem dłuższego czasu (pomógł jedyny lekarz do którego miała zaufanie). @pawelkx91 Jeśli chcesz pogadać pisz na priv, nie chcę wprowadzać na forum zamieszania. @szymonw Implanty są protezą, tak samo jak aparaty słuchowe. Dobór każdej protezy winien być poprzedzony dokładnym badaniem i rozeznaniem sytuacji, potem następuje wybór rodzaju p
    2 punkty
  10. Dziękuję ślicznie za pomoc. Jutro będę próbował dalej!
    1 punkt
  11. Do projektowania najpopularniejszy w tej chwili dla hobbystów jest KiCad — niestety nauczenie się jego obsługi wymaga nieco pracy, ale jest dużo tutoriali. Jeśli układ jest prosty, to bardzo łatwo projektuje się taką płytkę we Fritzingu. Jeśli nie chcesz nic instalować, to jest online-owa EasyEDA. Zamówić możesz albo w Chinach (JLCPCB, Elecrow, Seeedstudio, DirtyPCB, PCBWay, etc.) — wtedy jest tanio, ale płacisz za przesyłkę i czekasz, albo w Europie, na przykład w Aislerze — wtedy jest drogo, ale lokalnie. Czasem też warto spojrzeć na OSHPark — USA jest daleko, ale płacisz od wielkości p
    1 punkt
  12. Cześć! Jestem Michał, na co dzień bliżej mi do informatyki niż elektroniki, służbowo ogarniam programistów, ale w końcu zdecydowałem się na poznanie podstaw. Mam za sobą projekty na RaspberryPi 3b, coś tam robiłem na Arduino i z ESP8622, ale jeszcze jestem zielony w temacie. Witaj świecie
    1 punkt
  13. Cześć, Nazywam się Bartek, mam 35 lat. Obecnie zajmuje się zawodowo programowaniem i analizą wydajności sterownika kart graficznych. Elektroniką interesowałem się już od lat dziecięcych lecz wraz z dostępem do komputerów, moja zawodowa kariera potoczyła się w lekko innym kierunku. Lubię wiedzieć jak różne rzeczy działają od podstaw i dlatego postanowiłem połączyć moją obecną wiedzę z nauką elektroniki od podstaw. Moim celem jest zdobycie umiejętności w robotyce i amatorskie budowanie takich urządzeń. Na razie przeszedłem przez oba kursy elektroniki oraz techniki cyfrowej. Kursy elekt
    1 punkt
  14. Witam wszystkich, Dawno mnie tu nie było, praca, studia itp. W końcu znalazłem coś czasu, aby przedstawić projekt już chyba ostatni mojej kierownicy, który wykonałem w ramach pracy inżynierskiej na kierunku Mechatronika. Projekt od wcześniejszych pod względem elektroniki znacznie się nie różni jedyne co to został zastosowany inny enkoder oraz silnik DC co opisze w dalszej części postu. A więc tak: Główne założenia projektu: Wykorzystanie mikrokontrolera Arduino Leonardo do sterowania urządzeniem, Użycie enkodera OMRON E6B2-CWZ6C do odczytu położenia kierownicy,
    1 punkt
  15. Jeszcze sporo nauki przede mną, wiele książek do przeczytania.
    1 punkt
  16. @Zealota obiekt tyczy się typów prostych, typów dodanych w tym struktur i najpewniej instancji klas. Faktycznie jest pewna różnica jak porówna się tę terminologię dla zmiennych i funkcji. Zmienne zazwyczaj są definiowane (czyli to bardziej złożone pojęcie), bo dostają adres w pamięci i domyślną wartość. Jeżeli piszemy o tym externie to oznacza, że zmienna jest zadeklarowana czyli mamy informację dla linkera, że poszukaj sobie zmiennej o takiej nazwie i przyporządkuj jej adres, stąd: extern może być użyty wiele razy, czyli wiele razy definiujesz, ale tylko raz możesz zadeklarować zmienną.
    1 punkt
  17. @farmaceuta dokładnie Ostatnio czytam Opus magnum C++11 (tylko 4 tomy, raptem 1600 stron) i podoba mi się, że autor ma świadomość, że ciężko jest wszystko przekazać więc wiele tematów oznaczył jako te do których wrócisz jak dowiesz się więcej. Na samym początku zaznaczył że książkę trzeba przeczytać 2x żeby ją całą zrozumieć.
    1 punkt
  18. @Vova kurs nie obejmuje wielu tematów, bo jest to naprawdę niemożliwe. Ostatnio zabrałem się za pisanie czegoś o tablicach i określenie "czegoś" jest dość trafne, bo jak wejdziesz w temat to stajesz przed wyzwaniem pokroju tabliczka mnożenia – jeżeli masz świadomość, że twój uczeń może nie znać dodawania, to robisz kurs dodawania, bez którego nie ruszy dalej więc nie ma sensu kontynuować... i w ten sposób wymyślasz dłuuugie lekcje matematyki od zera Więc czasem są potrzebne uproszczenia. Sam ostatnio trochę się dokształcam z C i trochę z C++ i zacząłem pisać kurs o tablicach, żeby już
    1 punkt
  19. No to jest wersja pierwsza aplikacji, myślę że wcześniejsze opisy są wystarczające i każdy chętny szybko załapie jak to działa. Wiele muszę się jeszcze nauczyć więc być może nie wszystko działa idealnie, mimo to jestem zadowolony ze swoich postępów. build.rar Sorki, źle wkleiłem za pierwszym razem, teraz powinno być ok
    1 punkt
  20. Witam wszystkich użytkowników Pracuję jako mechanik w dziale utrzymania ruchu i postanowiłem rozszerzyć swoją wiedzę z zakresu elektroniki. Pozdrawiam
    1 punkt
  21. Jestem Maciej i generalnie jestem IT, po dwoch uczelniach, mialem dość dużo z elektroniką ale information zawsze na pierwszym miejscu. Mam jednakzawodowa świadomość że oprócz IT wszystko działa razem więc atematyka, elektronika, elektryczność, i fizyka są niezbędne w stopniu zaawansowanym.
    1 punkt
  22. Witam serdecznie forumowiczów. Właśnie zaczynam swoją przygodę od kursów elektroniki i zaraz potem wjedzie kursik arduino. Na tą chwile moja wiedza nie jest zbyt duża więc moje posty będą raczej zapytaniami ale od czegoś trzeba zacząć:) pozdrawiam
    1 punkt
  23. Zawsze to lepsze niż ładowanie delayów przy każdej okazji, tak samo chyba każdy tutaj rozumie że temat dotyczy małego osmiobitowca i ten "multitasking" jest nieco naciągany. @Krawi92 fajnie to ogarnąłeś brawo!
    1 punkt
  24. Ja tak się zastanawiam... mówicie o wielozadaniowości w C, czy może o zmuszeniu atmegi do wykonywania kolejno wykonywania jakiejś funkcji kiedy akurat przyjdzie ba nią czas? C czy C++ nie wie nic o wielozadaniowości (czyli równoległym wykonywaniu niezależnych procesów) czy wielowątkowości (czyli w miarę równoległym wykonywaniu fragmmentów tego samego programu). Jedyny znany mi język który wspierał wielowątkowość to był Algol69 - a o ile wiem nie powstał nigdy pełny kompilator tego języka. Biblioteki typu Timers pozwalają na wykonanie jakiejś funkcji kiedy przyjdzie na nią czas. Probl
    1 punkt
  25. Ściągnij najlepiej xubuntu 20.04 i wrzuć na pędraka. Odpal kompa z pendraka, otwórz terminal i wydaj polecenie przykładowo ls /dev/tty* Arduino oryginalne zgłosi się jako /dev/ttyACM0 Klon może zgłosić się jako /dev/ttyUSB0 Jeśli się nie zgłosi, to albo kabel jest do wyrzucenia, albo Arduino. Jeśli to będzie ACM, to Windows go powinien zobaczyć. Jeśli USB, potrzebny będzie sterownik CH340 Również polecenie lsusb (ew. sudo lsusb) powinno pokazać, co tam naprawdę jest podłączone. A Linux na pędraku zawsze się może przydać do sprawdzania, czego ten Wind
    1 punkt
  26. Ale ale...nie tych co ja podalem prawda?? One cos oznaczaja...pierwszy to pin a reszta nie wiem bo nie uzywalem...musisz znalezdz jakis przyklad w necie lub skorzystac z przygladu biblioteki jesli taki jest i tylko ustawic w tym konstruktorze na twoje parametry...
    1 punkt
  27. Ok, załączam jeszcze przykładowy kod testowy (w VHDL), gdybyś chciała się pobawić w symulacji. Jest tam zasymulowane przesłanie kolejno po sobie czterech liczb: 1, 2, 3, 4. W rzeczywistości ramki przychodzą z większymi odstępami czasowymi pomiędzy nimi. Ale i tak nie widzę skąd bierze się ta „3". LIBRARY ieee; USE ieee.std_logic_1164.ALL; use IEEE.Numeric_std.ALL; use ieee.math_real.all; ENTITY test IS END test; ARCHITECTURE behavior OF test IS --Inputs signal i_Clk : std_logic := '0'; signal i_UART_RX : std_logic := '0'; --Outputs signal o_UART_TX : std_logic; sig
    1 punkt
  28. Tak, o to chodziło, chciałem się upewnić, czy ustawienia są takie same jak w kodzie odbiornika UART. Te piny DTR i CTS nie powinny mieć znaczenia, ponieważ nie używasz opcji „Flow Control". Chyba, że ten konwerter działa jakoś inaczej, ale to mało prawdopodobne. Chyba pozostaje sprawdzić dokładnie kod tego odbiornika UART, jego działanie w symulacji. Szkoda, że nie masz możliwości podejrzeć przesyłanej ramki, ale raczej powinna być poprawna.
    1 punkt
  29. @StefanekP a pokaz jaki masz kod. Kiedyś musi przestać się ściszać
    1 punkt
  30. Poczytaj o rs485 https://elektronikab2b.pl/technika/3404-czym-jest-rs-485 myślę że tego szukasz
    1 punkt
  31. Dzień dobry, nie bardzo kminię to całe witanie się, więc będzie nieskładnie... Nazywam się Zosia od urodzenia, czyli już 21 lat. Studiuję inżynierię biomedyczną ze specjalizacją informatyka medyczna i aktualnie mam praktyki w dziale IT w firmie wujaszka. Chłopaki z działu naopowiadali mi masę ciekawych rzeczy toteż postanowiłam się pobawić we wszystko po trochu i tak mieszam się między HTML/CSS, Pythonem, JS i Linuksem. Zatem, żeby nie mieszało mi się za mało postanowiłam wziąć się za elektronikę. Życzę nam wszystkim emocjonującej zabawy z elektroniką
    1 punkt
  32. Do tej pory omówiliśmy dwa interfejsy szeregowe na STM32L4, czyli UART i SPI. Pierwszy wymagał dwóch linii, ale był dość powolny. Drugi pracował szybciej, ale wykorzystywał więcej wyprowadzeń. Teraz zajmiemy się I2C, czyli kolejnym interfejsem komunikacyjnym, dzięki któremu do tych samych linii możemy łatwo podłączyć wiele urządzeń. [blog]https://forbot.pl/blog/kurs-stm32l4-zewnetrzna-pamiec-eeprom-i2c-id47820[/blog]
    1 punkt
  33. Bo C++ wymaga bezwzględnej zgodności typów - co przy portowaniu kodu z C na C++ może doprowadzić do traumy. Ostatnio przy portowaniu swojego kodu stwierdziłem, że "const " to powinienem mieć pod jakimś łatwym skrótem klawiszowym, a głupi strtol który miał przesunąć wskaźnik na buforze const char * wymagał jawnego rzutowania na char ** z const char ** (przynajmniej ja nie znalazłem lepszego rozwiązania). No ale nic dziwnego - to jednak dwa różne języki.
    1 punkt
  34. Prawie... a prawie robi wielką różnicę. Nie można np. zrobić dereferencji, a to może utrudnić życie. Przykładowo (taka teoretyczna funkcja): wypisz(void *d, int count) { while (count-->0) wypisz_znak(*d++); } raczej słabo się skompiluje...
    1 punkt
  35. @Emtorek witam na forum void możesz napisać gdy nie podajesz w zmiennej żadnych argumentów. Ale tobie chyba chodzi o coś innego. Wydaje mi się, że pytasz o wskaźnik na zmienną void *. Oznacza to wskaźnik na zmienną – jej adres, który nie ma informacji o tym jaki typ danych jest w tej pamięci więc nie ma informacji ile bajtów zajmują zmienne. HAL_StatusTypeDef eeprom_read(uint32_t addr, void* data, uint32_t size) { eeprom_wait(); return HAL_I2C_Mem_Read(&hi2c1, EEPROM_ADDR, addr, 1, data, size, HAL_MAX_DELAY); } Widać to w kodzie, data to bufor (tablica) zmien
    1 punkt
  36. cześć kurs jest super -----polecam każdemu kogo znam. Ilustracje schematów są pomocne .
    1 punkt
  37. @Kagw Witaj Kamilu na naszym forum Super, że chcesz coś rozbić we własnym zakresie. Tak trzymaj
    1 punkt
  38. Teoretycznie można w dwóch przypadkach: Robisz sobie doświadczenia na stykówce (typu "sterowanie diodami z Arduino") i chcesz po prostu sprawdzić czy program działa, a za chwilę całość zdemontujesz. Program jest napisany w ten sposób, że zawsze świeci najwyżej jeden kolor i nie interesuje Ciebie, że zielony będzie słabiej świecić niż niebieski, Ani Arduino ani diodom to nie zaszkodzi (o ile rezystor nie będzie za mały), tyle że kolory będą... powiedzmy... umowne
    1 punkt
  39. Z czym konkretnie jest problem? Generalnie, jeżeli kod modułu UART_RX jest prawidłowy, to nie powinien wymagać wewnętrznych zmian. Jedyna zmiana (na zewnątrz tego modułu – w nadrzędnej jednostce projektowej) jest opisana w komentarzach: parametr CLKS_PER_BIT. Dla przykładowego zegara 25 MHz i żądanej prędkości transmisji 115200 b/s, wynosi 217 – jest to iloraz tych wartości. Musisz to policzyć dla Twojego zegara 12 MHz i oczekiwanej prędkości i wpisać tę wartość w pliku nadrzędnym, tam, gdzie używasz modułu UART_RX. Poza tym musisz dodać gdzieś w pliku ucf deklarację
    1 punkt
  40. Hazard to inne zagadnienie. Tutaj problemem jest logika – funkcje wzbudzeń nie współgrają czasowo z aktualną wartością licznika. Sygnały w języku VHDL są uaktualniane przy zakończeniu procesu. To znaczy, przez cały proces zachowują przy odczycie swoją pierwszą wartość. Dlatego obliczeniach funkcje wzbudzeń czytają ich poprzednie wartości. Rozwiązaniem tego problemu może być na przykład zamiana sygnałów (funkcji wzbudzeń) na zmienne – coś takiego (uproszczony proces do symulacji): proc: process(Clk) variable J, K : std_logic_vector(qn'range) := (others => '0'); begin if rising_edge(Clk)
    1 punkt
  41. Dlaczego? Otóż mój znajomy jest rolnikiem i co sianokosy owija bardzo dużo belek (co najmniej trzy cyfry), więc praca zwykle trwa do nocy. Oryginalny licznik (zdjęcie niżej) niestety nie ma podświetlenia, więc od wieczora zaczyna się problem, bo trzeba świecić latarką na licznik, by sprawdzić ilość owinięć. Oryginalny licznik belek (klon) Zamysł By rozwiązać ten problem należało sprawdzić jak są zliczane bele - i tutaj "zdziwko" - jest to najzwyczajniejszy kontaktron (nawet nie czujnik indukcyjny). Więc należy wziąć pod uwagę drgania styków. Przy najwyższej prędkości koł
    1 punkt
  42. Hej, zgodnie z planem udało mi się uruchomić na czas demo kinematyki korpusu robota. Poniżej krótki filmik ze sterowania robotem przy użyciu pada od PlayStation. Niestety płytki PCB głównego sterownika nie dotarły do mnie na czas, więc demo stworzone jest przy użyciu przejściówki USB<>FDCAN: Niedawno odbył się także "showcase" z Reddita, podczas którego przedstawiłem krótką prezentację o robocie, więc jeśli nie uczestniczyliście na żywo wrzucam link do wydarzenia: https://www.youtube.com/watch?v=HLFfAnheun8&t=5019s&ab_channel=theredditroboticsshowcase . Pole
    1 punkt
    • 1 poprawna odp.
    • 15 min.
    • 15 Pytań
    • 1395 osób
    Kolejne 3 części kursu elektroniki za Tobą? Pora na kolejny quiz! Tym razem pytania będą dotyczyły m.in. kondensatorów, cewek oraz diod krzemowych i świecących. Możesz spokojnie schować kalkulator, bo nie będzie tutaj żadnych obliczeń. Bez stresu! Po prostu postaraj się odpowiedzieć na pytania zgodnie z Twoją aktualną wiedzą, w przypadku ewentualnych problemów skorzystaj ze swoich notatek. Pamiętaj, że to nie są wyścigi - ten quiz ma pomóc w utrwaleniu zdobytej już wiedzy i wyłapaniu ewentualnych tematów, które warto jeszcze powtórzyć. Powodzenia! WAŻNA UWAGA! Jeśli uczysz się z naszego kursu elektroniki to rozwiąż ten quiz dopiero po wykonaniu ćwiczeń z szóstej części kursu! Pytanie z tego quizu dotyczą następujących artykułów: Kurs elektroniki – #4 – kondensatory, filtrowanie zasilania Kurs elektroniki – #5 – cewki, dławiki Kurs elektroniki – #6 – diody krzemowe oraz świecące (LED) Wszystkie quizy powiązane z kursem elektroniki (poziom I): Quiz (1/4) do kursu podstaw elektroniki - test z artykułów numer 1-3 Quiz (2/4) do kursu podstaw elektroniki - test z artykułów numer 4-6 Quiz (3/4) do kursu podstaw elektroniki - test z artykułów numer 7-9 Quiz (4/4) do kursu podstaw elektroniki - test z całego kursu Poniżej widoczny jest ranking liderów quizu (od momentu publikacji tej wersji testu). Na liście jest dużo osób, ponieważ są tutaj wyniki wszystkich użytkowników, którzy kiedykolwiek podjęli to wyzwanie. Nie stresuj się, bo czasami z quizów korzystają też doświadczeni elektronicy. Pamiętaj, że na końcu tego artykułu znajdziesz inny ranking liderów, który bierze pod uwagę tylko najnowszych uczestników.
    1 punkt
  43. @Norbert7630 Czy chodzi Ci o menu, czy o zapalenie diody po naciśnięciu przycisku? To co ja Ci napisałem, to był przykład jak mógłby wyglądać napisany przez Ciebie algorytm. Bo jeśli chodzi tylko o zapalenie diody po naciśnięciu przycisku i nic więcej, to nie nazywaj tego "menu". W temacie piszesz o wyświetlaczu, a w tłumaczonym przez Ciebie algorytmie nic takiego nie występuje. Jeśli masz zamiar używać wyświetlacza, to gdzie, kiedy i co chcesz na nim wyświetlić? Jak ma zmieniać się stan wyświetlacza? Jakie napisy mają się na nim pojawić, gdzie to jest opisane? Nacisnąłeś przycisk A, wyk
    1 punkt
  44. @ceiem tak, jest taki plan, ale nie odważę się na podanie żadnych ewentualnych dat publikacji Robię co w mogę, ale doba jest zbyt krótka.
    1 punkt
  45. @Leander możesz jeszcze pokombinować z rezystorem ale istotne tu jest nie odłączanie zasilania od razu. Wetknij kabelek, poczekaj aż dioda zgaśnie, puść i wtedy błyśnie druga.
    1 punkt
  46. Do budowy (już z kilka ładnych lat temu) czworonożnego robota w układzie ssaka zainspirowały mnie projekty Kolegi @deshipu, któremu w tym miejscu chciałbym podziękować za pomoc między innymi przy opracowaniu ramki chodu. Robot nazywa się "Garfield", powstał przy okazji "eksperymentów" z robotami kroczącymi. Muszę przyznać, że świetnie spełnia swoją podstawową funkcję, jaką jest przyciąganie uwagi mniej wtajemniczonej publiczności przy okazji różnych pokazów, szkolnych eventów itd. BTW - Aktualnie pracuję nad znacznie większym projektem, i zauważyłem, że zainteresowanie danym projektem osób nie
    1 punkt
  47. Efekt pracy z rozdziału 8 Super kurs! Przerobiłem już cz.I podstaw elektroniki i ten z lutowaniem. Taraz pudełko z Podstawami elektroniki cz.2 PS: Szkoda, że w szkołach takich kursów nie było jak chodziłem. Elektronika była w teorii na fizyce i nic poza tym. Dzięki, że takie kursy zrobiliście, dobra robota! Zupełnie inaczej się człowiek uczy łącząc teorie i praktykę, a nie jedynie kując regułki i wzory na kartkówkę.
    1 punkt
Tablica liderów jest ustawiona na Warszawa/GMT+02:00
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.