Skocz do zawartości

Tablica liderów

Popularna zawartość

Pokazuje zawartość z najwyższą reputacją od 10.06.2021 we wszystkich miejscach

  1. Aktualnie skończyłem frezowanie wszystkich elementów i powoli przymierzam się do składania pozostałych dziewięciu napędów. Pozostały mi do zrobienia przeróbki samych silników, umieszczenie łożysk w frezowanych elementach, oraz przygotowanie płytek PCB. Jednocześnie działam trochę nad korpusem robota drukując kolejne części. Niestety na chwilę obecną globalne braki elementów elektronicznych nie pozwalają mi na przygotowanie izolowanej galwanicznie wersji płyt zasilania i sterowania, więc początkowo będzie to standardowa konfiguracja na nieizolowanych układach (na co na szczęście się przygotował
    6 punktów
  2. Tak ostatnio wróciłem do starego prototypu — prosta płytka z przyciskami i wyświetlaczem OLED a la Arduboy — ale postanowiłem tym razem zrobić jak najwięcej z samej płytki, unikając dyskretnych komponentów gdzie tylko się da. Przyciski są proste — wystarczy zastąpić je touchpadami. Gniazdko USB to już rozwiązany problem — nawet są gotowe footprinty. Na wyłącznik na razie nie mam pomysłu, więc nie ruszam. Pozostaje uchwyt do baterii — w tym wypadku "guzikowej" CR2032. Kilka szybkich szkiców pozwoliło mi lepiej zrozumieć problem i zaplanować rozwiązanie: Więc
    5 punktów
  3. Bo w jakiś sposób trzeba zapisać długość napisu siedzącego w tablicy. Znak o kodzie 0 oznacza po prostu "tu napis się kończy", ale gdzieś go trzeba zmieścić. Dlatego właśnie n-znakowy napis zajmuje n+1 bajtów. @deshipu szybszy byłeś
    2 punkty
  4. To jest taka konwencja w języku C, żeby wiedzieć jak długi jest napis — zawsze się go kończy zerem, w ten sposób kod który kopiuje albo porównuje napisy wie kiedy ma skończyć.
    2 punkty
  5. Przy okazji, zrobiłem port biblioteki pew, więc wszystkie gry z PewPew już na tym chodzą:
    2 punkty
  6. Ten odcinek polecam z czystym sumieniem również wszelkiej maści Arduinowcom - może nie muszą czytać o tym jak się gmera po rejestrach STM-a, ale jaka jest zasada transmisji, dlaczego są potrzebne rezystory, słówko o prędkościach - warto wiedzieć. Natomiast w całej części o EEPROM-ie zabrakło jednej ważnej informacji. Ale wyjaśnijmy najpierw, skąd te tajemnicze 5 milisekund. Otóż zapis w pamięci EEPROM działa dwuetapowo. W czasie transmisji dane są zapisywane w jej wewnętrznym buforze roboczym, a dopiero po zakończeniu następuje przepisanie zawartości bufora do właściwej pamięci.
    2 punkty
  7. Wreszcie nastała mnie cierpliwość do lutowania P=0.5mm... Oczywiście jak to ja... coś musiałem zje*** przy projektowaniu płytki... nigdy nie może zabraknąć błędu w designie Tym razem padło na to, że zapomniałem odwrócić złącza SODIMM projektując moduł, przez co jest zrobiony odwrotnie -,- (pomijając, że nie poprowadziłem ścieżki od jednego pinu ADC...) W każdym razie wszystko działa, Blinky chodzi A ja mam (wmiarę) wygodną metodę na podpinanie sobie różnych peryferiów pod różne mikrokontrolery... Oczywiście moduły trzeba jeszcze zaprojektować, ale to już (prawie) czysta przyjemn
    2 punkty
  8. Te kabelki mają to do siebie, że bardzo lubią nie stykać (żeńskie końcówki), szczególnie po potraktowaniu klejem. Najlepsze rozwiązanie to kupić takie obudowy oraz piny męskie i żeńskie, kawałek taśmy (np. takiej) i zrobić sobie kabelek. Piny przy odrobinie wprawy można lutować i zacisnąć szczypcami. Na upartego możesz po prostu uciąć po kawałku goldpina męskiego i żeńskiego, dolutować taśmę zabezpieczając jakąś termorurką i masz przewód. Trzeba tylko uważać, bo żeńskie piny też lubią wyleźć przy wkładaniu do gniazda, ale taką prowizoryczną wtyczkę możesz jyż spokojnie zabezpieczyć termog
    2 punkty
  9. A to ciekawe muszę przyznać. Na moje oko, AMD im mocno dało w kość więc może szukają kolejnego rynku, gdzie mogliby spróbować uzyskać choć trochę przewagi. Chociaż,... Nie wiem, czy będą ponowie nierozsądni, aby dalej dywersyfikować swoje portfolio (tak jak robili szum z Movidiusem). Na moje oko chcą dalej walczyć na rynku CPU, ale potrzebują raczej specjalistów i nowych idei, aby "dogłębnie" je poprawić Skłaniam się zatem do przejęcia IP i ludzi, aby poprawić swój produkt, bo zrozumieli, że są w tyle i muszą się jakoś ratować.
    2 punkty
  10. _LM_ dziękuję, ciekawe artykuły, nie wiem czy rozwiążą mój problem, ale na pewno bardzo pomocna podpowiedź. Wczoraj to właśnie przeglądałem fakt, że dużo z tych układów to liniowe regulatory. Gieneq w sumie to gdzieś wcześniej przeszła mi taka myśl żeby diody zasilać pwm-em sterowanym z uP i kontrolować prąd ADC, ale jakoś tak umknęło to mojej uwadze w trakcie rozważań. Dzięki za przypomnienie.
    2 punkty
  11. @ethanak O dźwięku i i2s pisałem jakiś czas temu: https://forbot.pl/blog/co-warto-wiedziec-o-odtwarzaniu-dzwiekow-na-stm32-id43313 ogólnie sama obsługa i2s jest bajecznie prosta, ale już konfiguracja samego przetwornika niekoniecznie. Zdarzają się bardzo proste układy, gdzie wystarczy wysłać dane i gra muzyka, ale niektóre jak chociażby WM8994 są chyba trudniejsze w obsłudze niż opisywany tutaj sterownik wyświetlacza. Natomiast co do flash-a to można bez problemu podłączyć ile potrzeba do STM32L476, jedyny problem to jak samo podłączenie wykonać, bo na płytce stykowej komunikacja przy wyż
    2 punkty
  12. Ostatnio wymyśliłem sobie latarkę samoróbkę. Zasilanie z 1 akumulatora Li-Ion. Sterowanie w zamkniętej pętli sprzężenia zwrotnego - pomiar napięcia na LED, porównanie z wartością zadaną zapisaną w programie (3,2 V), sterownik PID i na wyjściu PWM sterujący kluczem z MOSFETa. Zrobione na Nucleo STM32L1, ale na czymś innym też się uda. Schemat wygląda tak i działa. Nastawy regulatora dobrałem tak by widać było oscylacje przy starcie - taki bajer miał być. Wraz z rozładowaniem, zwiększa się PWM, a z naładowaniem zmniejsza tak by utrzymać stałe napięcie na diodzie. Schemat, ale pewnie da się
    2 punkty
  13. Ostatnio pracowałem nad płytkami PCB do tzw. powerboarda (który załącza zasilanie napędów, plus odpowiada za izolację galwaniczną pomiarów i izolowane zasilanie części sterującej) oraz nakładki na RPI, która służy jako przejściówka SPI<>CANFD, zawiera IMU + magnetometr oraz moduł komunikacji bezprzewodowej). Poniżej kilka screenów modeli 3D płytek: Control board (nakładka na RPI): Dolna płytka powerboard'a (bez izolacji): opcjonalny moduł izolacji wtykany na płytkę podstawową: Płytki niedługo trafią do wykonania, a ja w tym czasie, w weekendy, frezuj
    2 punkty
  14. Cześć, Kupiłem kiedyś płytkę minized do projektu, jednak trochę mnie przerosla i zostałem przy elebercie v2. Nadszedł (być może) czas, żeby ją odgrzebać. Pracuje przy robotach przemysłowych i powstał w mojej głowie pomysł, żeby wykorzystać minizeda do stworzenia pokazowej gry w szachy : człowiek - maszyna. Widzę, że jest sporo projektów wykorzystania kamery, więc z tematem, przy odpowiednim zagłębieniu się w niego, odczytywania pozycji bierki, myślę że bym sobie poradził. Zostaje problem logiki szachowej - i tu rodzi się moje pytanie, czy ktoś orientuje się czy w
    1 punkt
  15. Witam wszystkich! Miło mi was poznać.
    1 punkt
  16. Na wstępie Pewnie często spotkaliście się z problemem, że np. musicie w kolejnej płytce z rzędu zastosować regulator napięcia... I znów trzeba dodać do niego kondensatory i to wszystko potem umieścić na płytce... Kupa z tym roboty... A co jeżeli można to zrobić prościej? Oczywiście, że można. Można zastosować symbole schematów i wtedy automatycznie EasyEDA wstawia nam obiekt, ale moduły schematów i moduły PCB są niezależne od siebie (przynajmniej u mnie nie udało mi się ich powiązać, chociaż się do tego nie przykładałem). Poza tym zajmują dużo miejsca na schemacie, a my przecież
    1 punkt
  17. @ArduinoBoss witam na forum Pewnie masz taką wtyczkę, teorię dotyczącą odczytu enkodera znajdziesz w tym kursie. Dotyczy on Stom32L4 ale myślę, że przyda się.
    1 punkt
  18. @Elvis a więc niech mój post pozostanie inspiracją dla młodych padawanów ST @Treker robiłeś coś przy edytorze? Bo coraz ładniej wygląda z coraz mniej można z niego korzystać (np. na moim FX-sie nie mogę wywalić nowej linii między nickiem Elvisa a moim tekstem, XUbuntu 20.04)
    1 punkt
  19. @KateFLubelskiSz witam serdecznie Myślę, że tak Powodzenia!
    1 punkt
  20. Siema, wiąże swoją przyszłość z informatyką/elektroniką. Niestety bardzo mało wiem o elektronice, lecz mam nadzieje że dzięki Forbot sytuacja się zmieni.
    1 punkt
  21. Super. Dzięki za odpowiedź @Gieneq . Pora wybrać się po nowe baterie zatem...
    1 punkt
  22. Cześć, ostatnio zacząłem się interesować rpi, dlatego stwierdziłem, że dobrze będzie ogarnąć jakieś podstawy - trafiłem tu przez stronę botland. :)
    1 punkt
  23. Cześć, Jestem początkująca i to mój pierwszy post (wiem, ominęłam post powitalny, przepraszam ) Chcę zrobić dwa proste układy ubieralne z przyciskami (w tej roli małe czujniki piezoelektryczne), które będą działać tak: Mam nazwijmy to "rękawicę" z przyciskiem piezo, która w drugiej rękawicy ma wywoływać wibracje i świecenie się diody na dany kolor (kwestie typu łączności między nimi zostawiam na później, na razie ogarniam podstawy). Dopóki układ był na płytce prototypowej, było git i dioda działała. Teraz, kiedy mam przetransplantować to rozwiązanie na Lilypad, który docelowo
    1 punkt
  24. No to się ambitnie zapowiada ale może i przez to bardziej stabilne efekty będą niż na Arduino czy ESP8266. Arduino akurat traktuję bardziej jako przypomnienie elektroniki ze studiów gdzie były zabawy np. z Altera EMax itp.
    1 punkt
  25. @Leander tak dokładnie, sam mam zawsze taki delikatny uśmiech używając tu określenie wyjście. Wyjście open collector (albo open dren zaleznie od technologi) powoduje zaciągnięcie prądu, więc jest w pewnym sensie wejściem dla prądu, ale wyjściem dla sygnału.
    1 punkt
  26. @StefanekP sprawa jest dość prosta, funkcja toInt(), która zwróci typ long. Funkcja jest doczepiona do klasy String wiec użycie wygląda pewnie tak: long liczba = napis.toInt(); Funkcja jest wraperem funkcji atol. // /*********************************************/ // /* Parsing / Conversion */ // /*********************************************/ long String::toInt(void) const { if (buffer()) return atol(buffer()); return 0; } Jej działanie widocznie bazuje na metodzie Hornera: liczba += znak * 10;
    1 punkt
  27. Czemu taki dziwny tytuł? Czy kiedyś miałeś/miałaś (dalej używać będę odruchowo męskiej formy) problem, że wykonałeś projekt na Arduino, ale okazało się ono za słabe przez co trzeba było go przenieść na STM albo ESP? Czy kiedyś nagle okazało się, że do projektu chcesz dodać WiFi, ale jednak jest z tym dużo roboty, bo ESP ma inny pinout niż Arduino? NIGDY WIĘCEJ! UniDimm UniDimm to projekt uniwersalnego złącza SoDIMM-260 (DDR4), którego celem jest maksymalne uproszczenie podpinania projektów. Okazuje się, że Arduino jest niewystarczające? Wyjmujesz moduł SoDIMM i wkładasz inn
    1 punkt
  28. @MC2Systems SHT35 to czujnik korzystający z I2C - interfejs ten jest omówiony w tym kursie, więc nawiązanie komunikacji z tym czujnikiem nie powinno stanowić problemu - kwestia analizy dokumentacji. Tak jednak wygląda prawdziwe programowanie mikrokontrolerów. Arduino trochę rozleniwia, bo dostępne są (gorsze lub lepsze) biblioteki, ale wprowadza to wiele ograniczeń, jeśli chcemy tworzyć profesjonalne rozwiązania bazujące na mikrokontrolerach. Dlatego od samego początku tego kursu (od samiutkiego wstępu) staram się podkreślać, że ten kurs jest przewidziany raczej dla osób, które będą związane z
    1 punkt
  29. Osobiście posiadam (oryginalną) Prusę i3 MK3S... i jak narazie jest niezawodna. Ostatnio po trzech miesiącach ponownie ją uruchomiłem, jedyne czego potrzebowała to kalibracja osi Z (bo smarowałem śruby trapezowe i silniki się rozjechały). Po kalibracji od ręki można było wydrukować. Co do jakości to podeślę Ci fotki dzisiejszego wydruku (jedyne co zmieniałem od startu to kalibracja osi Z po smarowaniu, tak to wszystkie ustawienia z fabryki): (Prototyp szpuli SMD na SOIC8) Sam prototyp muszę jeszcze dopracować... Co do drukarki to dość często trzeba ją posmarować, bo i
    1 punkt
  30. Siemanko jestem Juzek, pozdrawiam wszystkich pasjonatów
    1 punkt
  31. Z entuzjazmem zakupiłem sprzęt i zabieram się za ten kurs. Pierwszy kontakt z ARM'ami miałem ładnych parę lat temu - wtedy kiedy wchodziły na rynek. Niestety skompilowanie podstawowej pętli main() zajęło mi 3 dni i zarzuciłem temat. Kurs zapowiada się ciekawie. Brakuje mi tylko jednej rzeczy. Rozumiem, że każdy kto w nim uczestniczy powinien spróbować coś wykonać w praktyce. Z chęcią kupię ten procesor i zlutuję płytkę ale nigdzie nie widzę schematu (lub ewentualnie wycinka schematu NUCLEO-L476RG) jak go podłączyć. Taka minimalna konfiguracja dla tego procka by się przydała.
    1 punkt
  32. Witam wszystkich forumowiczów, mam 40 lat, kupiłem zestaw Arduino i spróbuje się nauczyć programowania. Mam w głowie kilka projektów i spróbuje je zrobić. Nie wiem tylko czy poradzę sobie z nauka programowania.
    1 punkt
  33. Witam, jestem Mietek, jestem 66-letnim emerytem, a kurs podstaw elektroniki nie robię z nudów (bo jak wiecie emeryt nie ma zbyt dużo wolnego czasu;)), ale od dawna chciałem poznać bliżej zasady działania urządzeń, które nas otaczają. Na dzień dzisiejszy wiem tyle jak to się mówi kolokwialnie, że prąd kopie. Pozostałe zagadnienia w tym obszarze to dla mnie przysłowiowa terra incognita. Mam nadzieję, że dowiem się tutaj wielu interesujących rzeczy. Pozdrawiam, Mietek.
    1 punkt
  34. Powinnno - też takie stosuję. Lepiej jednak zastosować przetwornicę bez regulacji napięcia (wiadomo że się sama nie przestawi) albo zastosować ustawienie paranoika: ustawiasz na 7.5V i podpinasz do pinu Vin Arduino. 5V do wyświetlacza pobierasz wtedy z pinu 5V Arduno.
    1 punkt
  35. Albo robi wszystko, żeby powstrzymać ich rozwój... Standardowy ruch w takim przypadku to kupienie firmy, przeniesienie najlepszych pracowników do innych projektów, a następnie sprzedanie reszty.
    1 punkt
  36. To można uwzględnić przy przeliczaniu. A poza tym siewnik nie jest precyzyjnym przyrządem pomiarowym, i taki licznik służy raczej do stwierdzenia "obsiałem dzisiaj 2.5 ha" a nie "obsiałem dzisiaj 2.492168462 ha" Jeszcze jedna ważna rzecz: nie zasilać Arduino bezpośrednio z akumulatora ciągnika. Najlepiej dać jakąś tanią przetwornicę na 5V i z tego zasilić Arduino, wyświetlacz i co tam jeszcze będzie.
    1 punkt
  37. Hey, zawsze, gdzieś ta elektronika wokół człowieka krążyła i chciałem się w końcu organoleptycznie nauczyć korzystać, dlatego zakupiłem kurs elektroniki. Chciałbym kiedyś móc wykorzystać te umiejętności z "inteligentnym domem", albo móc kiedyś naprawić jakąś pierdołe w domu
    1 punkt
  38. Przytoczony sterownik jest typową przetwornicą do sterowania Led-ów. Przeglądnij poniższe linki może Ci pomogą. Możliwości jest sporo. https://www.ti.com/power-management/led-drivers/overview.html?keyMatch=LED DRIVER DC DC&tisearch=search-everything lub https://www.analog.com/en/products/power-management/led-driver-ic.html Praktycznie każdy większy producent posiada w ofercie podobne rozwiązania. Przykładowo w TME możesz kupić przykładowy układ: https://www.tme.eu/en/details/ncp3065dr2g/voltage-regulators-dc-dc-circuits/on-semiconductor/ Możliwości
    1 punkt
  39. Ja powiem tak: mój Nucleo leży sobie od miesiąca jeszcze nie rozpakowany (chociaż staram się przynajmniej poczytać sobie co tam jest ciekawego, ale czas...). Na razie jak dla mnie najciekawszy odcinek - jestem w miarę świeżo po napisaniu swojego drivera ILI9341 na RPi Pico (nawet fajnie wyszedł, animowane ikonki i takie tam pierdołki), ale mimo że 95% materiału znam, nawet te 5% to coś, co jest warte uwagi, czego się mogę nauczyć i co może w przyszłości zaowocować skonstruowaniem rzeczywistego urządzenia. Dawaj dalej, @Elvis - czekam na jakiś porządny driver I2S! Tak przy okazji
    1 punkt
  40. hej, moje zainteresowania elektronika - głównie cyfrowa, jak również retrocomputing. fan Ben'a Eatera, ostatnio kupiłem kilka kitów diy z aliexpressu które mam nadzieję rozszerzą moje elektroniczne hobby także o robotykę. zawodow programista i użytkownik linuxa
    1 punkt
  41. https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://ep.com.pl/files/2438.pdf&ved=2ahUKEwjjp4Tn5orxAhWUHXcKHbAvBS0QFjACegQIBRAC&usg=AOvVaw2vz5JkKvOyIpoqBC3EGStb https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://ep.com.pl/files/11728.pdf&ved=2ahUKEwjjp4Tn5orxAhWUHXcKHbAvBS0QFjABegQIBxAC&usg=AOvVaw0DMVb66vs00JpGz5uQNdtR Poszukaj też w mariteksie ukadów mbi macroblock
    1 punkt
  42. Zainspirowała mnie ta część kursu, kiedyś przez 2 lata walczyłem z OpenGL pisząc własny silnik do gier. Pomyślałem, że popróbuję swoich sił i napisałem implementację Game of Life Conwoya Na pewno da się to zrobić lepiej, ale pomyślałem, że nie będę ruszał kodu biblioteki z kursu więc etap rysowania prosi się o wyrzucenie dużego bufora, implementację podwójnego buforowania, wyrzucenie kolorów, ale gra działa płynnie więc nie ma co się czepiać. CGOL Na czym polega tzw. Life nie będę pisał, zapraszam na wiki. Są tam wspomniane 4 reguły gry, które determinują czy komórka umrze, z
    1 punkt
  43. Cześć @Elvis, nie robiłem tego praktycznie, ale trochę przeglądałem dokumentację Xilinx'a dot. programowania układów MPSoC Xilinx'a - myślę o tym dokumencie: https://www.xilinx.com/support/documentation/user_guides/ug1137-zynq-ultrascale-mpsoc-swdev.pdf Na stronie 32 tego dokumentu jest informacja o "ARM GNU Tools" (czyli zewnętrzny kompilator GCC dla ARM). Nie jest to graficzne środowisko oparte o Eclipse, jest jednak częścią narzędzia Vitis. Są jeszcze narzędzia (kompilatory) dla "PetaLinux" (Peta Linux Tools) oraz dla Yocto. Ale pewnie te informacje są Ci znane. Ja nadal
    1 punkt
  44. @piterlol myślę, że najłatwiej będzie jak przejrzysz schemat oficjalnego Arduino Jest trochę bardziej rozbudowany, Nie wiem jak bardzo jesteś zaawansowany w temacie, ale masz pomysł jak to później programować ?
    1 punkt
  45. No więc kolejno: 0/rx i 1/tx to to samo co RXD i TXD i to samo co 0 i 1; Nitka powinna wystarczyć ale to zależy od jej długości (ma jednak stosunkowo sporą rezystancję). Najlepiej sprawdź póki to masz na płytce prototypowej zasilając ją po prostu odpowiednio długim kawałkiem nitki. Co do diody: Oba plusy i oba minusy są wewnętrznie połączone (dioda ma cztery piny), a są umieszczone w ten sposób po prostu dla wygody przy łączeniu kilku diod. Dla pojedynczej diody możesz spokojnie łączyć tylko jeden plus, tylko jeden minus i Din. Niestety, tu musi być lutowanie - nitka r
    1 punkt
  46. Wczoraj udało mi się przenieść kinematykę korpusu robota do symulacji w PyBullet'cie włącznie z modelem robota opisanego przy pomocy pliku URDF. Poniżej krótki filmik ruchu robota w symulacji (3 translacje i 3 rotacje):
    1 punkt
  47. Ten artykuł jest częścią serii "Firebase w zastosowaniach IoT" #1 - Czym jest Firebase? Jak zacząć? #2 - Firebase z ESP32 i ESP8266 #3 - Wyświetlanie danych użytkownikowi poprzez stronę internetową #4 - Projekt praktyczny, Hosting Ostatnio dowiedzieliśmy się czym jest Firebase, jak stworzyć projekt i jak zadbać o jego bezpieczeństwo. Teraz nadszedł czas na bardziej praktyczne zastosowanie. W tej części omówimy dostęp do Firestore i RTDB z poziomu ESP8266 i ESP32. Ten artykuł bierze udział w naszym konkursie! Na zwycięzców czekają karty podarunkowe A
    1 punkt
  48. Ten artykuł jest częścią serii "Firebase w zastosowaniach IoT" #1 - Czym jest Firebase? Jak zacząć? #2 - Firebase z ESP32 i ESP8266 #3 - Wyświetlanie danych użytkownikowi poprzez stronę internetową #4 - Projekt praktyczny, Hosting Tworząc projekty IoT często musimy przetwarzać dane i mieć do nich dostęp spoza sieci domowej. W zależności od potrzeb konkretnego projektu możemy postawić swój serwer np. na Raspberry Pi lub korzystać z gotowych rozwiązań innych firm, których na rynku jest mnóstwo. Dzisiaj przyjrzymy się propozycji od Google, czyli Firebase.
    1 punkt
  49. Czyli pętla jest niepotrzebna Jeśli koniecznie chcesz mieć tę tablicę, zakładam że jej rozmiar jest znany, a obliczyć go można poprzez: sizeof(tablica)/sizeof(tablica[0]) (jest to stała, a więc nie wymaga obliczenia w czasie wykonania). Czyli obliczenie średniej wyglądałoby np. tak: const int liczbaElementow = sizeof(data) / sizeof(data[0]); for (i = suma = 0; i< liczbaElementow; i++) suma += data[i]; srednia = suma / liczbaElementow; A jeśli dane nadchodzą powoli... czy średnia arytmetyczna będzie tu najlepszym rozwiązaniem?
    1 punkt
  50. Witam. Mam na imię Zbigniew, mam 49 lat. Poszukując info na temat pewnej elektrycznej kwestii przez przypadek wpadłem na kurs Forbot, tak mnie to wciągnęło, że obecnie jestem w posiadaniu masy różnych drobiazgów( rezystory,tranzystory inne) i praktycznie codziennie poświęcam trochę czasu na naukę i próby.Pod koniec 70 lat trochę próbowałem swoich sił a będąc w posiadaniu lutownicy wszystko co się trafiło( stare radio itp) było rozebrane ,rozlutowane. Brak dostępu do książek itp materiałów ( o internecie wtedy - spowodował że się zniechęciłem. Z elektryką sobie radzę i to nieźle, ale już TO
    1 punkt
Tablica liderów jest ustawiona na Warszawa/GMT+02:00
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.