Skocz do zawartości

Tablica liderów

Popularna zawartość

Pokazuje zawartość z najwyższą reputacją od 16.01.2022 we wszystkich miejscach

  1. @MR1979 @Zealota obiecany porządny filmik z działania. Wstrzymywałem się z premierą, wybierałem "piecyk" do tego kominka. Kilkoro moich znajomych kojarzy mój kanał na YT (tak ktoś z tych 12 subskrybcji...), a wymyśliłem sobie, że zrobię oficjalne otwarcie połączone ze spotkankiem. Offtop: zdaję sobie sprawę, że kolumny powinny mieć na około więcej przestrzeni. Największa porażka tego projektu to nieprzemyślenie połączeń pomiędzy urządzeniami - przecież żaden przyzwoity wzmacniacz nie ma na wyjściu jacka tylko cinche... na ostatnią chwilę robiłem "na taśmę klejącą" połączenie p
    6 punktów
  2. Cześć, szkoda, że nikt nie może podzielić się swoimi doświadczeniami w zakresie korzystania z "IP Cores" Xilinx'a i Vivado. To może ja zamieszczę trochę linków (do tutoriali wideo) dotyczących magistrali AXI (punkt wyjściowy do korzystania z IP Cores Xilinx'a) i zagadnień związanych z "Block design", HLS i bardziej zawansowanego/świadomego korzystania z możliwości Vivado. 1) Bardzo przystępne wprowadzenie do magistrali AXI (z diagramami czasowymi transakcji burst dla AXI Memory Mapped):
    5 punktów
  3. @Bartek2000 witam na forum a taki: https://forbot.pl/blog/jak-dobrac-rezystor-do-diody-rozne-metody-zasilania-led-id14482
    4 punkty
  4. Cześć! Przedstawiam praktyczną tablicę wyników do gier planszowych na pilota IR. Od dłuższego czasu codziennie grywam w Scrabble, zwykle w składzie dwuosobowym. Spisywanie wyników na papierze i ręczne liczenie było irytujące, a arkusz kalkulacyjny w smartfonie mało praktyczny, dlatego zbudowałem prostą tablicę wyników na ATMega328. Budowa: Z tyłu mamy baterię 9V, która poza zasilaniem pełni funkcję podpórki. Od frontu mamy przejrzysty układ składający się z trzech sekcji: Pierwsza sekcja (od lewej) to zasilanie, czyli 7805 "w swoim naturalnym środowisku",
    4 punkty
  5. BTW: jeśli ktoś szuka dobrego i szczegółowego kursu języka Verilog, to polecam serię 41 wykładów z "NPTEL Gate portal" (Indie) https://gate.nptel.ac.in/aboutus.html Tutaj linki do kursu języka Verilog: ... tutaj dalsze linki do kursu, których nie wklejam do postu... i tutaj ostatni część do tego kursu: Zainteresowanym życzę owocnej nauki i dużo samozaparcia. Pozdrawiam
    4 punkty
  6. Skąd taka forma ustawiania pinu od przycisku? Możesz podać źródło? Co do reszty Twojego ostatniego posta to trochę się pogubiłem. Możesz napisać nad czym tak konkretnie teraz pracujesz? Nie lepiej po kolei rozwiązywać problemy, zamiast skakać z jednego kwiatka na drugi?
    3 punkty
  7. Od razu przepraszam za anglojęzyczne nazwy, ale większość materiałów jest po angielsku, i nawet nie wiem jak poprawnie przetłumaczyć te nazwy na polski. Załóżmy że mamy projekt który wyświetla dane na ekran/monitor z częstotliwością odświeżania 30Hz. Czyli mamy nową klatkę co 1/30s (33ms). Załóżmy też że sam obraz jest przesyłany (linijka po linijce) do monitora przez 23ms, a przez pozostałe 10ms jest tzw blanking interval - czyli czas w którym transmisja z pamięci do wyświetlacza się nie odbywa. = JEDEN BUFOR = W takiej sytuacji wyświetlasz obraz i renderujesz kolejną klatkę w
    3 punkty
  8. Zastanawialiście się kiedyś jak robi się wyświetlacze z diod LED, takie jak na przykład na micro:bit albo na niektórych badge-ach? Najbardziej naiwny sposób, to znaczy podłączenie każdej diody do osobnej nóżki mikrokontrolera szybko wyczerpałby nasze zasoby — nawet przy wyświetlaczu 5×5 byłoby to przecież 25 nóżek! Możemy wykorzystać fakt, że diody nie muszą się świecić cały czas aby patrzącemu człowiekowi wydawało się, że są jasne — podzielimy wówczas nasz wyświetlacz na rzędy i kolumny i będziemy wyświetlać po jednym rzędzie na raz, przełączając się bardzo szybko — to daje nam 5+5=10 nóżek —
    3 punkty
  9. sprintf a potem dzielisz napis na kropce. Masz od razu napis do wyświetlenia i nie przejmujesz się wiodącymi zerami czy minusami.
    2 punkty
  10. Ciekawe, temat toczy się dalej, tym razem coś od słynnego redaktora naczelnego Piotra Góreckiego:
    2 punkty
  11. @Norbert7630 No to jesteśmy w domu! break; // 50,) czas wykonania kodu 0.00001, czas od startu 0.00016, następna wykonywana istrukcja linia 52 Błąd! Instrukcja break powoduje przerwanie wykonywania instrukcji nadrzędnej. Linia 65 jest końcem instrukcji switch, czyli następną wykonywaną linią jest pierwsza linia po instrukcji switch linia 66 czyli koniec procedury menuGlowne, program zamyka procedurę i idzie do linii 30 czyli końca procedury loop. Ponieważ procedura loop wykonywana jest w pętli (dlatego nazwano ją loop), i natychmiast zostaje ponownie uruchomiona i przechodzi do lin
    2 punkty
  12. @Norbert7630 Na jakiej podstawie oczkujesz zawiśnięcia samolotu w miejscu? W którym miejscu jest lotnisko? Czy jest polecenie lądowania, czy tylko zrzucenia worka z pocztą i dalszego lotu? Przy każdej wykonywanej linii kodu napisz sobie w komentarzu czas jej wykonywania . Orientacyjnie, uznajmy, że 1/100000 sekundy. To grube przybliżenie (z góry) ale na razie wystarczy. Masz tylko kilka możliwych przypadków, więc jest to do zrobienia. W kodzie napisz najpierw jaki jest stan przycisków na początku, a potem wskaż kolejno wykonywane instrukcje. Dla ułatwienia kilka komentarzy wstaw
    2 punkty
  13. Ja tylko jeszcze nabakne o guzikach...albo dobrze napisac ich obsluge, albo uzyc biblioteki zeby pozbyc sie drgan, bo to tez duzo utrudni uzytkowanie, a wrecz uniemozliwi poprawne dzialanie...
    2 punkty
  14. Norbert działasz coś? Kod sprawdzający przyciski polecony przez ethanaka? Pętla while w drugim switchu? Millis potrzebne do odliczania czasu?
    2 punkty
  15. @Norbert7630 program wykonuje w menuSilnik1 cały kod z case1, po czym ma komendę break, więc wychodzi z tego switcha i rozpoczyna pętlę od nowa. Musisz go zmusić żeby się zatrzymał w tym miejscu w którym chcesz, albo żeby pomijał wtedy kiedy chcesz odpowiedniego switcha.
    2 punkty
  16. @int ciekawy projekt, miło widzieć coś co rozwiązuje jakiś konkretny problem Wygląda bardzo kompaktowo
    2 punkty
  17. Tak z ciekawości - a gdyby zmienić: *p = (menu_t*)mn->menuNav[navi]; *id = mn->id; na: *p = (menu_t*)mn->menuNav[navi]; *id = (*p)->id; ?
    2 punkty
  18. Daleki byłbym od jakiegoś wydumanego "podziału". Zresztą gdy ktoś coś takiego twierdzi zawsze przypomina mi się cytat ze "Świata Studni: Nie użalasz się, tylko jęczysz że "nie dasz rady". Jeśli wyjdziesz z tego założenia to faktycznie nie dasz rady, bo nawet nie będziesz próbować (bo po co, przecież nie dasz rady, prawda?) I nikomu się tu żadna wiedza wiadrami do głowy nie wlewała - kiedy ja zaczynałem nie było internetu, kupienie jakiejś konkretnej książki graniczyło z cudem. Pojawienie się domowych ośmiobitowców to była bajeczka... cóż z tego, gdy jedyne wartościowe czasopism
    2 punkty
  19. Cześć, Mam na imię Wojtek, staż pracy 4 lata jako elektryk w dziale UR, pozniej 2 lata jako automatyk, obecnie pracuję jako specjalista ds sterowników oźe (m.in zwiększanie poziomu autokonsumpcji z instalacji pv). Z wykształcenia jestem technikiem elektronikiem, obecnie na ostatnim semestrze studiów inż automatyka i robotyka. Bardzo interesuje mnie temat coraz bardziej popularnego IoT. Chciałbym na tym forum przyjrzeć się temu zagadnieniu. W mojej głowie pojawił się ciekawy projekt, w związku którym mam kilka pytań Jednak najpierw poszukam podobnych wątków, pozbieram informacje. Z
    2 punkty
  20. Postępy z placu boju Zmiany w bibliotece graficznej: - Możliwość użycie trzech buforów ramki na warstwę - dzięki temu renderowanie i wyświetlanie grafiki odbywa się niezależnie => wyższy FPS - Wiele optymalizacji kodu, wykorzystanie DMA2D w trybie przerwań Konfiguracja sprzętu: - Zmiana CAS SDRAM z 3 na 2, oraz przeliczenie pozostałych parametrów kontrolera FMC zgodnie z notą katalogową pamięci (wcześniej było copy/paste z konfiguracji płytki discovery STM32F429) - Dostrojenie parametrów horizontal/vertical frontporch w LTCS aby uzyskać odświeżanie dokładnie 30 klatek/s
    2 punkty
  21. A może spróbować zakręcić się jako programista plckow? Jest tyle maszyn na świecie których oprogramowanie woła o pomstę do nieba, a są i takie gdzie trudno znaleźć jakieś niedoróbki. Często programowanie wysokiego poziomu. Też da się zarobić jak w dobrym otoczeniu się znajdziesz. A przy uruchomieniach wiedza mechaniczna też jest potrzebna.
    1 punkt
  22. Hej, Na pewno lepiej - został zamówiony i ma przyjść w przyszłym tygodniu. A na tą chwile musi mi wystarczyć to co mam w domu
    1 punkt
  23. @panku witam Kamilu na forum postaramy się pomóc
    1 punkt
  24. @SzczepanQLIG nie mam konkretnych informacji, jest szansa że w pierwszej połowie.
    1 punkt
  25. A sprawdzałeś te nawiasy? Są one poprawnie wstawione i nie wpływają na działanie programu... Poza tym się praktykuje jak chcesz mieć porządek w kodzie Ostatnio przy robieniu AI dość często klamrowałem konkretne sekcje kodu, by łatwiej się czytało. Tutaj jest większy problem w postaci tego drugiego if'a, który nie wiadomo co robi... Poza tym samoczynne załączanie wynika z tego, że użyłeś INPUT_PULLUP dla przycisków, więc zawsze będą miały stan wysoki, o ile nie doprowadzisz ich do masy. void setup() { pinMode(6, INPUT_PULLUP); pinMode(8, OUTPUT); pinMode(9, OUTPUT); pin
    1 punkt
  26. Jaki ekran??? Ma wyświetlać temperaturę, trzy cyfry, wyświetlacz z driverem poniżej 10 PLN.
    1 punkt
  27. E tam... nie zauważyłeś że to forum o robotyce? Ja bym był ostrożny z takimi "trzeba", bo podejrzewam, że zaprojektowanie robota co tam wągiel szufluje (i co tam jeszcze trzeba) leży w granicach zdolności co poniektórych forumowiczów
    1 punkt
  28. Dokładnie - jak nie będzie zdalnego termometru to nie będzie marzeń. A jak będzie zdalny to można postawić na odbiorniku ESP32, Microlenę i niech drze mordę jak jej się coś nie spodoba...
    1 punkt
  29. Hej witaj na forum Jest wiele opcji... Każda trochę inna. Zależy czy chcesz by głowa się obracała precyzyjnie czy "z grubsza". Dodatkowo jakoś trzeba kontrolować ten obrót. Do tego celu możesz wykorzystać: serwo (servo) - zwykle mają ograniczony kąt obrotu, sterowane są za pomocą sygnału PWM silnik krokowy - obraca się precyzyjnie i posiada określoną ilość punktów na obrót (np. 400 punktów na obrót oznacza dokładność obrotu rzędu 0.9 stopnia). Steruje się nimi (zazwyczaj) za pomocą wyspecjalizowanych układów (np. A4988), które łatwo dostać na popularnym serwi
    1 punkt
  30. Kolega bogaty z tym Arduino Już nawet Raspberry Pi Pico tańsze #no_offense Swoją drogą raczej na 25m bym się nie bawił z sygnałem 2.4GHz (z doświadczenia wiem, że bez wzmacniania albo dobrej anteny może być ciężko z SNR). Alternatywa to zabawa w "ciągnięcie druta" (konkretniej dwóch drutów skręconych razem) czyli RS485
    1 punkt
  31. Zależnie od ilości wolnych gpio możesz nieco rozszerzyć możliwości wysterowania, bez dodatkowych układów https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3531361.html a nawet na forbocie było
    1 punkt
  32. Dzięki za odpowiedź Już w sumie zdołałem uruchomić program na moim ESP, kompiluje mi się bez zająknięcia - musiałem tylko wrzucić "ręcznie" biblioteki do folderu libraries bo coś mu jeszcze nie pasowało ale ruszyło. Teraz mam jeszcze jakieś problemy komunikacją między Modbus RTU a TCP, ale mam nadzieję, że sobie poradzę we własnym zakresie Pozdrawiam
    1 punkt
  33. Właśnie! Odczytujesz klawisz enter i co? Która następna instrukcja jest wykonywana i ile czasu trwa, nim sprawdzisz następny klawisz? PS Proszę podaj cały aktualny kod, bo nie wiadomo co poprawiłeś.Np w wersji z niedzieli menu od silników sprawdzało tylko jeden klawisz.
    1 punkt
  34. Wczoraj usiałem znów do tego projektu. Jakie było moje zdziwienie, gdy się okazało, że zegar z kwarcu zegarkowego nie da się przekierować na żaden licznik oprócz RTC. Myślałem aby wykorzystać system eventów, ale wtedy zegar jest jeszcze dodatkowo dzielony i dokładność będzie mizerna. Pomyślałem, żeby może zegar zewnętrzny podpiąć. Ale trudno znaleźć coś skompensowanego temperaturowego w rozsądnej cenie. Znalazłem coś takiego: tcxo-16-368mhz-0-5ppm . Tylko wtedy musiałbym zasilać ATTiny 5V, a zegar 3.3V. Do tego jeszcze jakiś konwerter napięcia na MOSFETcie... Strasznie skomplikowane się z
    1 punkt
  35. Witam wszystkich. Mam na imię Łukasz i jestem tu nowy.
    1 punkt
  36. A no tak, id pobierałem z tego na co wskazywał mn przed ifem więc starą pozycję
    1 punkt
  37. Witam wszystkich fanów majsterkowania! Jestem Adam, mam 23 lata i pracuję jako programista. Stwierdziłem, że czas 'ożywić' oprogramowanie, które na co dzień piszę, dlatego zdecydowałem się na wykonanie pierwszego kursu elektorniki. A nóż mi się spodoba
    1 punkt
  38. Wstawiam swój program wraz z filmem dla osób które będą szukały pomocy przy nauce sterowania silnikami krokowymi #include <Stepper.h> // Biblioteka do sterowania silnikiem #define STEPS 32 // Liczba kroków silnika Stepper stepper (STEPS, 8, 10, 9, 11); // tworzenie instancji klasy steppera za pomocą kroków i pinów int val = 0; // dodanie zmiennej void setup () { Serial.begin (9600); //hcemy odczytywać kroki na ekranie komputera stepper.setSpeed (800); // prędkość silnika (1 - 1000) pinMode(4, INPUT_PULLUP); // pin 4 obrót w lewo pinMode(5, INPUT_PULLUP); // p
    1 punkt
  39. Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta: prąd będzie taki sam jak z jedną diodą. Dlatego że w połączeniach szeregowych prąd jest ten sam dla wszystkich elementów.
    1 punkt
  40. Brawo!! o to chodziło... pięknie wszystko napisałeś, sprawdzałeś ten kod? Powinno działać, prawidłowe odniesienia if do case,
    1 punkt
  41. Norbert, nie poddawaj się, działasz coś?
    1 punkt
  42. @ethanak yyy...czterech jeden guzik = jedna zmienna...mowisz jednej zmiennej potrzebujesz?? az sie musze dokladniej przyjzec..
    1 punkt
  43. Odczytaj klawisze() sluzy do sprawdzenia wszystkich klawiszy i przypisaniu aktualnych stanow do odpowiednich guzikow..(trzeba sobie dopisac)
    1 punkt
  44. W tej funkcji mozna tez nie zwracac nic...dopisac tyle zmiennych ile guzikow i jak wcisniety ktorys to przypisac jedynke, a jak nie to zero...a pozniej tylko if (enter) zrob cos if(up) zrob cos itp..
    1 punkt
  45. Witam wszystkich Właśnie rozpoczynam kurs arduino i w głowie mam ambitny plan (jak dla mnie) budowy modułu bezpieczeństwa który będzie czuwał nad małym magazynem energii zbudowanym z ogniw li-ion 18650. Trzymajcie kciuki żebym to ogarną i zrealizował postawione sobie plany Pozdrawiam wszystkich
    1 punkt
  46. Dziękuję. Korzystam z projektu open source (https://hevort.com/) ale i tak życzenia powodzenia mogą sie przydać. Możliwe, że sie zobaczymy w innym poście na forum, jak z czymś utknę
    1 punkt
Tablica liderów jest ustawiona na Warszawa/GMT+01:00
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.