Skocz do zawartości

Tablica liderów

Popularna zawartość

Pokazuje zawartość z najwyższą reputacją od 18.10.2021 w Posty

  1. Zamówione elementy do kursu doszły i dziś usiadłem że swoim dziewięciolatkiem do pierwszej części kursu. Zechecony możliwością robienia różnych pułapek, alarmów pogodził się z tym że trzeba zacząć od podstaw. Pierwsze wrażenie: "O super filmiki! A ja myślałem, że znów będę musiał czytać." Drugie wrażenie: "Chyba wszystko rozumiem, ale czasami trudnymi wyrazami mówią. Od razu mogli te fajne ludziki pokazać. I widziałeś jakie ten czerwony ludzik ma oczy." Na koniec przy myciu zębów: "Tato a jak odkręcam mocniej kran to, to jest większy prąd czy napięcie?" Zobaczymy co będz
    4 punkty
  2. W ramach poznawania i nauki Basic for Java postanowiłem napisać prostą aplikację wspierającą pracę z mikrokontrolerami AVR. Konkretnie: tworzenie makr wspierających konfigurację portów. Ale ponieważ apetyt rośnie w miarę jedzenia, następną rzeczą którą mam zamiar dodać będzie generowanie wektorów przerwań z ciałem ich obsługi, później być może również konfiguracja timerów. Na moment kiedy piszę tego posta pierwszy cel jest z grubsza osiągnięty - poniżej screeny z działania aplikacji (jeszcze w trybie debugera) Ustawienia parametrów portu sprowadza się do zaznaczenia odpowiednich pól
    3 punkty
  3. Tablica jest zapisywana jako wskaźnik. Operator [{coś}] odczytuje daną wartość z wskaźnika z przesunięciem o {coś} * {wielkość_elementu} bajtów w pamięci. (np. dla inta to 4B * index) Operator & przetwarza zmienną na adres, ale jako, że w przypadku "n[]" samo n jest już adresem to kompilator wyrzuca błąd - adres nie ma swojego adresu (zazwyczaj). Operator * powoduje odczytanie danych z konkretnego adresu. Np. int n[4] = {1,2,3,4}; /* Jeżeli &n[0] == 0x02; to &n[1] [= 0x02 + 0x04] = 0x06; zakładając, że int == int32_t */ // n[1] -> 2; // *(n+1) -> 2
    3 punkty
  4. Rysunek mojego dziewięciolatka po drugiej części kursu. V wpycha A, jednak Ω stara się im przeszkadzać. W drugim filmiku z diodą LED nie ma informacji jakiej wartości rezystora użyć.
    3 punkty
  5. Witam Mam na imię Piotr i mam 65 lat. Właśnie przeszedłem na emeryturę i mając obecnie więcej czasu postanowiłem uczyć się elektroniki. Jest to mój pomysł na gimnastykę umysłu w dziedzinie która zawsze mnie fascynowała. Zaczynam od kursu elektroniki I i serdecznie wszystkich pozdrawiam.
    3 punkty
  6. Witam, wszystkich. Nazywam się Grzegorz i zamierzam przechodzić przez kursy razem z 13 letnim synem.
    2 punkty
  7. @piotr96 Okazało się, że wszystko dobrze działa, na wyświetlaczu pojawia się forma hex znaku, który wpisywałam do terminala. Jako, że ja próbowałam tylko cyfry przesyłać, to na stałe pokazywała się cyfra 3 na jednym z wyświetlaczy bo tak jest w zapisie szesnastkowy. Teraz widzę, że w filmie dotyczącym Receiver'a jest to pokazane, najwidoczniej zasugerowałam się kolejnym "Transmitter" na którym wyglądało, że to co było wybierane bezpośrednio na klawiaturze wracało do terminala, ale w tym przypadku nie pokazał wyświetlaczy (na których najwidoczniej była forma hex).
    2 punkty
  8. @Adamjg Przede wszystkim: nie jest to język który "przypomina C" (czy C++) tylko normalny, uczciwy C++ (przynajmniej jeśli chodzi o Arduino IDE). Owszem, istnieją pewne nieliczne "uproszczenia" ale dotyczą one raczej automatyzacji dołączania bibliotek (czyli dostarczenia odpowiednich parametrów do linkera), a nie samego języka (może pomińmy manieryczne automatyczne deklaracje funkcji, które polegają po prostu na skopiowaniu kawałka kodu i wrzuceniu go w inne miejsce, czyli de facto taki więcej skomplikowany makroprocesor, który zresztą - obserwując błędy popełniane przez początkujących - przyn
    2 punkty
  9. Witam cię czytelniku W ostatnim czasie nieco poznawałem TouchGFX'a i chciałem się podzielić tą wiedzą. Sam TouchGFX to bardzo ciekawa biblioteka graficzna umożliwiająca w prosty sposób tworzenie zaawansowanych aplikacji graficznych! Na mikrokontrolerach STM32, być może i nie tylko na nich. Przygotowane poradniki są w formie video. Portowanie oraz pierwsze uruchomienie, przykł. aplikacja: Budowanie aplikacji graficznej, dalsza samodzielna nauka: Zachęcam do konstruktywnej krytyki i korzystania z TouchGFX'a w waszych aplikacj
    2 punkty
  10. W dziale "Artykuly" akurat jeden z kolegow pisze piekny artykul wielo etapowy o tablicach...przeczytaj bo naprawde warto i tam sie dowiesz wszystkiego o tablicach...
    2 punkty
  11. Z tego co zrozumiałem, ta pompa dobrze ci działa z zwykłym regulatorem mocy? Jeżeli cena 145zł+wysyłka nie jest krytyczna, można to zrobić na przemysłowym regulatorze PID z trybem regulatora mocy MAXWELL MTD-48 + SSR + Czujnik ciśnienia, najlepiej z pętla 4-20mA. Powstanie ci profesjonalny regulator z szeregiem funkcji zabezpieczających. Jakie ciśnienie nastawisz takie układ będzie ci trzymał. Sądzę cały koszt da się zamknąć w 250-300zł, jeżeli to nie kosmos? PS. Sam się zastanawiam kupic ten regulator, bo przydałby mi się w domu uniwersalny PID, z wejściem uniwersalnym, a nie tylko tempe
    2 punkty
  12. Sprawa rozwiązana. Działa dokładnie tak, jak chciałem. SENSE to wejście ESP (PULLUP), ENABLE w stanie wysokim podtrzymuje działanie przetwornicy. Testowy kod: void setup() { int i; pinMode(15, INPUT_PULLUP); pinMode(5,OUTPUT); digitalWrite(5,1); Serial.begin(115200); while(!digitalRead(15)) delay(10); // poor man's debouncer delay(100); } void loop() { int i; printf("Jeszcze działam\n"); if (!digitalRead(15)) { printf("Przestałęm działać\n"); digitalWrite(5,0); for (;;); } delay(200); } @_LM_ jak wi
    2 punkty
  13. I już na samym wstępie naruszenie przepisów prawa: "Łatwiej prosić o przebaczenie niż o pozwolenie", jak widzę:
    2 punkty
  14. Chyba nikt tego nie zmierzył i nie wyznaczył procentowo, ale ze swojego doświadczenia to na początku masz głównie zabawę (podobno badania bez zapisywania wniosków to zabawa). Jak już zapoznasz się z podzespołami, modułami itp to wchodzi druga część, dużooooo większa. Polega na dociekaniu jak coś działa i ta dziedzina jest obwarowania dokumentacjami. Dla modułów i układów scalonych są to głównie ustawienia, dla elementów "dyskretnych" czyli tych prostszych są to różne parametry. Sam temat tranzystora jest bardzo szeroki i wymaga dobrej znajomości matematyki na poziomie ogólniaka. Ta
    2 punkty
  15. Świetnie odtworzony Wall-e https://i.imgur.com/WtNkpmb.mp4 (Treker, może jakiś tag <video> dla wszystkich do wstawiania filmów?)
    2 punkty
  16. @tktofi Dziękujemy za publikację tego projektu Raczej nie ma innego miejsca z takimi informacjami - staramy się umieszczać wpisy o wszystkich zawodach, o których wiemy.
    1 punkt
  17. Jeśli już to nieujemnych. A w rzeczywistości nie "nieujemnych" tylko "liczb bez znaku o ustalonej długości w bitach". A arytmetyka unsigned rządzi się swoimi prawami (nieco innymi niż szkolna matematyka) - w skrócie: nie ma pojęcia przepełnienia, jeśli coś chciałoby się znaleźć poza ustaloną długością jest po prostu ignorowane. W przypadku liczb które podałem bit przeniesienia powstały w wyniku odejmowania (również dodawania) najstarszych bitów nie jest brany pod uwagę, bo nie ma już dla niego miejsca. Jako ćwiczenie możesz po prostu spróbować na kartce (coś jak słupki w początkowych klas
    1 punkt
  18. Niestety słabo się trochę przegląda te watki więc nie wiem czy moje pytanie już nie padło (jeśli padło to przepraszam), w zadaniu 2.5 sugerujesz użycie dodatkowej zmiennej ale to chyba nie jest konieczne ? czy może błędem jest używanie do output portów polecenia digitalRead ? mój kod poniżej #define zielona 8 #define czerwona 9 String odebraneDane = ""; void setup() { Serial.begin(9600); pinMode(zielona, OUTPUT); pinMode(czerwona, OUTPUT); digitalWrite(zielona, LOW); digitalWrite(czerwona, LOW); } void loop() { if(Serial.available() > 0) { odebraneDane = Se
    1 punkt
  19. Tylko to żadna zabawa... gadacz jest gotowy, potrzebny byłby tylko jakiś kod do odczytu danych z miernika, ot - takie składanie z trzech klocków. Na razie moje potężne zasoby finansowe pozwalają mi na zakup akumulatorków do tego co mam (i to mi musi wystarczyć). Natomiast zastanawiam się, czy nie popełnić po prostu biblioteki do ESP32/Arduino która implementowałaby najpotrzebniejsze funkcje (typu "say"), myślę że byłoby z tego więcej pożytku niż z konkretnej przystawki do konkretnego miernika... Ale to raczej temat na osobny wątek.
    1 punkt
  20. A może by tak spróbować stać się częścią jakiejś takiej hmm elity intelektualnej ? I spróbować chociaż na forach poświęconych programowaniu ustrzec się maniery pisania z wyższością ? I zamiast tego swoją wyższość ( czytaj lepszą znajomość języków programowania ) okazać zwyczajnie poprzez uprzejmą, prostą i konkretną odpowiedź ? Opowieści o związkach wodoru, błędach w wypowiedziach innych zachować na komentarze dotyczące polityki ? Może ta "kąśliwa" uwaga wynika z mojego zaawansowanego wieku.. ( 63 lata to nie w kij dmuchał ).. ale spróbujmy trzymać fason Chociaż to forum będzie lepsze niż ot
    1 punkt
  21. Większość dostawców oferuje adresy wewnętrzne, publiczny możesz wykupić za dodatkową opłatą i wtedy router główny od dostawcy przekierowuje cały ruch z wykupionego adresu do Twojego "connectBoxa", po czym resztę robisz sam (przekierowanie portów etc.). Kiedyś się tym bawiłem, ale wtedy przestawiłem router od dostawcy jako passthrough i wszystko przekierowałem do drugiego, wewnętrznego routera od MikroTik'a (wygodniejszy panel i więcej opcji do zarządzania). IMHO zależy od ceny za jaką ogarniesz sobie zewnętrzne IP, zwykle to ok. 10zł/mies., ale przy obecnej inflacji wszystko jest możliwe.
    1 punkt
  22. Czyli wszeystko dziala...i zgadza sie program operuje na oryginale bo gdy podajesz nazwe tablicy to w rzeczywistosci podajesz adres na pierwszy element tej tablicy czyli juz nie potrzebujesz znaku pobrania adresu...nazwa tablicy jest wskaznikiem na jej pierwszy element
    1 punkt
  23. Odróżnij przekazywanie przez referencję od przekazywania przez wskaźnik. W przypadku tablicy w rzeczywistości przekazujesz do funkcji jedynie jej adres, a nie wartości.
    1 punkt
  24. Temat rozwiązany, ale dorzucę jeszcze jedno podobne rozwiązanie: http://www.mosaic-industries.com/embedded-systems/microcontroller-projects/raspberry-pi/on-off-power-controller
    1 punkt
  25. Bardzo często wystarcza dokładne zapoznanie się notą danego mikrokontrolera i wykorzystanie trybów oszczędzania energii. Tu mamy sytuację nietypową ze względu na obecność przetwornicy jednak gdy zasilanie jest bezpośrednie to lepiej wykorzystywać uśpienie µC
    1 punkt
  26. Nie znam sie na elektronice kompletnie, ale moze rozwiazanie z kondensatorem do chwilowego podtrzymania HIGH na enable przetwornicy nie bylo by glupie...takie cos jak na schemacie.. Jak wylaczone to nacisniecie guzika naladuje kondensator i ten chwile uruchomi przetwornice a mikrokontroler ustawi HIGH na tej samej lini i juz uklad zalaczony na stale...mozna programowo wylaczyc przetwornice lub odczytac stan na wejsciu pinu z tego guzika...jedynie ta dioda w przerywanym kwadracie mnie zastanawia...bo jak procek sie budzi to tam stany chyba rozne moga byc i chodzi zeby przypadkiem przed szt
    1 punkt
  27. Przede wszystkim dziękuję autorowi posta za szybką i konkretną odpowiedz. Tak w pliku XPT2046.c brakowało w funkcji CalibrationPoint --->ILI9341_DrawRectWithoutDMA().Teraz pojawia się punkt kalibracyjny a wyświetlacz prawidłowo reaguje na dotyk :).
    1 punkt
  28. A to OK, nie brałem pod uwagę telefonu jako całości z działającym OS-em. To jest faktycznie ciekawy temat.
    1 punkt
  29. Kopara mi opadła... ja zrobiłem poziomicę z nędznym wyświetlaczem LCD gdzie cieszyłem się że mogę sobie klawiszem zmienić pomiar na stopnie / mm/m i procenty... a tutaj coś takiego - nie mam słów komentarza poza jednym: SZACUN! A klawisze, obudowa, wygląd itp... pewnie że się można przyczepić - tylko czy o to chodzi?
    1 punkt
  30. Ciekawe... Dla osób piszących często na AVR na pewno spore ułatwienie. Ale dlaczego Basic for Java? Dlatego, że znasz Basic czy może B4X chcesz potem wykorzystać do innych celów?
    1 punkt
  31. @boy_mackenzie Tak w ramach ciekawostki, to co robisz da się zrobić w inny sposób. Dallasy mają 2 stałe które możesz sobie ustawić i służą jako alarmy - jeden alarm jest zgłaszany gdy temperatura spadnie poniżej progu, a drugi gdy wzrośnie powyżej progu. Myślę że to może być idealne miejsce do wykorzystania tej funkcji
    1 punkt
  32. Część, Mam na imię Marcel mam 15lat i chce zacząć swoją przygodę z elektroniką
    1 punkt
  33. Cześć Wszystkim. Jestem Jacek, mam 29 lat i postanowiłem spróbować swoich sił w elektronice - wydaje się to być MEGA ciekawe (otwieram właśnie swój zestaw). Jednocześnie kieruję serdeczne podziękowania do Damiana i każdego kto mu pomaga za ogrom pracy, którą niewątpliwie wkładacie w to przedsięwzięcie. Nie mogę się doczekać nowych odkryć w tej dziedzinie, tym bardziej że już od jakiegoś czasu szukałem czegoś, co pochłonie mnie bez reszty. Pozdrawiam!
    1 punkt
  34. No będziesz miał z tym nieco kombinacji ale wszystko jest do zrobienia Aby mieć możliwość utrzymywania jakiegoś zadanego ciśnienia trzeba mieć punkt odniesienia czyli dodatkowy potencjometr, lub proste UI z dwoma przyciskami i słupkiem LED albo wyświetlaczem. Czujnik który posiadasz. Hmm aby go w miarę dobrze dobrać, należałoby wiedzieć nieco więcej o istniejącej instalacji CO. Wydaje mi się że ten zakres do 1Mpa jest przesadzony bo daje to około 10bar więc będzie pracował tylko na małej części zakresu. Aczkolwiek zdaję sobie sprawę z tego że strzelać z tego nie będziesz, no i nie zn
    1 punkt
  35. Czujnik podpinasz do ADC ardu i odczytujesz napiecie...(pasuje znac charakterystyke do skalowania) regulator podpinasz do (nie sprawdzalem) pinu PWM i puszczasz odpowiednie wypelnienie w zaleznosci od obliczen z programu...o gotowcach to raczej zapomnij bo nie wiadomo jak ten czujnik i regulator beda sie sprawowac...pewnie w testach dopiero wyjdzie, ale to nie bedzie nic skomplikowanego wiec sie nie stresuj... A no tak...jaki zakres cisnien u Ciebie bedzie bo 1.2Mpa to dosyc duzy zakres...(pytalem wczesniej zeby wybrac optymalny zakres czujnika)
    1 punkt
  36. Podobny problem miałem z wyświetlaczami 7-segmentowymi, kiedy częstotliwość była na tyle duża (jakieś 5-10MHz), że nie nadążało wygasić poprzedniej cyfry przed uruchomieniem następnej. W moim przypadku dodałem blanking (podobnie jak w monitorach VGA), co rozwiązało problem.
    1 punkt
  37. void setup() { pinMode(12, OUTPUT); //Zielone dla pieszych pinMode(11, OUTPUT); //Czerwone dla pieszych pinMode(10, OUTPUT); //Czerwone dla samochodów pinMode(9, OUTPUT); //Żółte dla samochodów pinMode(8, OUTPUT); //Zielone dla samochodów pinMode(7, INPUT_PULLUP); //Przycisk dla pieszych } void loop() { digitalWrite(11, HIGH); //Czerwone dla pieszych digitalWrite(10, LOW); //Czerwone digitalWrite(9, LOW); //Żółte digitalWrite(8, HIGH); //Zielone digitalWrite(11, HIGH); //Czerwone dla pieszych digitalWrite(10, LOW); //Czerwone digitalWrite(9, LOW); //Żółte digital
    1 punkt
  38. Prostym PWM tego nie zrobisz, potrzebujesz falownika jednofazowego, dla małych pomp nie będzie to wielki koszt, falownik musi mieć wejście pwm lub inne tak aby można było z zewnątrz ustalić obroty, musisz mieć przetwornik ciśnienie prąd, lub ciśnienie napięcie. Sterowanie z mikrokontrolera oczywiście najlepsze byłoby pid (nie tak trudne jak się wydaje) ale myślę że zwykła pętla otwarta też wystarczy gdyż zmiany obciążenia nie będą aż tak gwałtowne. Pomijając że są na rynku pompy które mają te regulację wbudowaną. Może się okazać że nawet nie będziesz potrzebował mikrokontrolera gdyż w większoś
    1 punkt
  39. ardu Uno nada sie bez problemu...do tego jakis sterownik pompy (falownik?) bo te super tanie na triaku to tak nie za bardzo...no i czujnik cisnienia ktory bedzie pasowal zakresem do twoich cisnien...program to juz prosty..(zakladajac ze bez kontrolera PID, bo ja go nie kumam za bardzo)
    1 punkt
  40. Sam jestem w szoku. Najlepsze jest to, że mierzyłem jego rezystancje potem i w sumie wszystko pokazywał dobrze na całej długości wyprowadzeń. Jednakże ewidentnie po wpięciu do układu powodował to, że układ nie funkcjonował. Myślałem, że może jakiś pin na płytce stykowej to powodował, ale sprawdziłem na różnych stykach płytki i było to samo, więc zagadka zepsutego ale nie zepsutego rezystora nadal pozostaje
    1 punkt
  41. Witam wszystkich:) Mam na imię Jarek i mam zamiar twórczo pobawić się z Rasp Pi. Niestety nie mam nic wspólnego z elektroniką ale jestem zapalonym gadżetowcem i chętnie poznam różne sposoby praktycznego wykorzystania w/w urządzenia w życiu codziennym. A jako że jestem nauczycielem postaram się przekazać to, czego się nauczę moim uczniom. Pozdrawiam
    1 punkt
  42. Witam ,mam na imię Grzegorz mam 43 lata i mieszkam w Sosnowcu. Zajmuję się obróbką skrawaniem a z elektroniką nie miałem wiele wspólnego, chyba że można do tego zaliczyć składanie komputerów którymi zajmuje się hobbystycznie. Obecnie moje zainteresowania poszły w stronę sprzętu retro, które jak na swój wiek i często złe traktowanie wymagają naprawy. Kocham przywracać je do stanu swojej świetności. Mam nadzieję że te kursy pomogą mi wejść w świat elektroniki i rozwijać moją pasję .
    1 punkt
  43. Witam!, mam na imię Joachim, jestem na emeryturze, chcę wrócić do moich zainteresowań elektroniką.
    1 punkt
  44. & jest operatorem adresu. W przypadku pojedynczego znaku jest wymagany, ponieważ inaczej przesyłalibyśmy jego wartość. Za to podczas korzystania z tablicy, w rzeczywistości używamy jej adresu, a operator [] pobiera dane z tego adresu z konkretnym przesunięciem. Tablica Dla przykładu int32 [4 bajty]: int32_t tab[4]; // Powiedzmy, że procesor przypisuje tę tablicę do adresu 0x10 /* &tab[0] = 0x10; // [16 + 0] &tab[1] = 0x14; // [16 + 4] &tab[2] = 0x18; // [16 + 8] &tab[3] = 0x1C; // [16 + 12] */ Stąd // tab = 0x10; Zmienna int32_t c = (int32_t) '
    1 punkt
  45. Moja 2 płytka wygląda jak poniżej. Jak dla mnie jest całkiem nieźle. Za to plecionka jest "czaderska". Odlutowałem jeden rząd goldpin'ów i pomijając ślady po topniku faktycznie miejsce wygląda jak nówka sztuka. Mam jednak pytanie, czy izopropanol to można znaleźć gdzieś w typowym domu pod inną nazwą? Może coś innego się nadaje do umycia płytki z resztek topnika?
    1 punkt
  46. zadanie 6.3 i zadanie 6.4, mój wskaźnik wygląda tak: dodałem wskaźnik kalibracji, bo nie mogłem zapamiętać kiedy ma być jasno a kiedy ciemno. A jak już taką tarczę mam, to zrobiłem, że przycisk uruchamia kalibrację (w sumie to podobny efekt można było uzyskać przyciskiem reset, ale ta wersja jest lepsza, bo jak program się uruchamia to działa na domyślnych wartościach, jedynie w razie potrzeby można uruchomić kalibrację). Program: #define foto A0 #define przycisk 2 #define serwoPIN 3 #include <Servo.h> //Biblioteka odpowiedzialna za serwa boolean przyciskStan = HIG
    1 punkt
  47. Witam Stwierdziłem że zacznę swoją przygodę z malinką od zakupu kursu z tej strony. Złożyłem obudowę, włożyłem karę i chciałem instalować system a tu psikus nie działa. (czerwona dioda zasilania cały czas się pali a zielona się zapala na trochę potem gaśnie i tak parę razy) Czytałem że malinka w wersji 4 ma problem z działanie z nie którymi zasilaczami może właśnie trafiłem na taki model? (nie mam innego zasilacza niż ten dołączony do zestawu) Byłbym wdzięczny za sugestie co mogę sprawdzić, jestem całkowicie zielony w tej materii.
    1 punkt
  48. Witajcie mam taki sam problem ,lecz kupiłem malinkę4B 4gb ramu i od razu zainstalowałęm NOOBSa na karcie mikro SD 64gb. Ekran czarny. Próbowałem instalacji bez NOOBsa . Ten sam efekt
    1 punkt
  49. Co jakiś czas widzę marudzenie o millis i 50 dniach do apokalipsy. Otóż nic ciekawego się nie wydarzy po 50 dniach, jeśli zmienne używane w milis (i stała interwału np.1000UL) jest określona jako UL lub wynik rzutowany na UL to nie uronicie nawet ms, nie mówiąc już o zawieszeniu programu. Oczywiście nie mówię o dokładności, zgubić ms można po prostu długością pętli, ale nie ma apokalipsy, zawieszenia, urwania sekundy bo zmienna się skończyła, itp.Jak komuś się nie chce czekać to można zrobić to z micros, jest 1000x szybciej, a jak komuś się bardzo spieszy to podobne wyliczenia może zrobić dla
    1 punkt
  50. Wstawiłem kondensatory elektrolityczne 220uF i działa bardzo dobrze Czujnik na dłuższym przewodzie, położony przy oknie reaguje na np. zachmurzenie Miernik wyskalowałem tak: pozycja = map(odczytCzujnika, 0, 900, 35, 120) Pozdrawiam
    1 punkt
Tablica liderów jest ustawiona na Warszawa/GMT+02:00
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.