Skocz do zawartości

szady

Nowy
  • Zawartość

    13
  • Rejestracja

  • Ostatnio

  • Wygrane dni

    1

Wszystko napisane przez szady

  1. Mam odświeżanie co pare sekund. Hmmm szczerze mówiąc nie spotkałem się z ta informacja. Sprawdzałem noty katalogowe i tam też nie ma wzmianki o takim ograniczeniu. W razie czego mam mobilną stacje która też ma PMS5003 i w sumie po roku mogę zobaczyć jakie pomiary obie wykazują. Jedyne co czytałem to producent pisze, że czasem może być konieczność przeczyszczenia kanałów wentylacyjnych bo mogą zaburzać pomiar jeśli za dużo syfu się tam nazbiera.
  2. Dzień dobry Nie będę zupełnie oryginalny i zrobiłem dwie stacje meteo. Chciałem poduczyć się trochę arduino i szukałem pomysłu na projekt przeglądając Botland znalazłem czujniki pyłu PM 2,5 i PM 10. Przez to, że temat smogu jest na czasie uznałem to za dobry pomysł by zweryfikować czy miejscowość w której mieszkam (wieś) jest od niego wolna. Zacząłem od kursów na Forbocie (vel wyświetlacz lcd) by załapać podstawy arduino i elektroniki. Były bardzo pomocne. Następnie chciałem przetestować niektóre czujniki i tak sprawdziłem Temperatura DS18B20 MCP9808 SHT
  3. szady

    NRF24L01 problem z adresacją

    Zadając pytanie na forum malinki Udało się rozwiązać problem. Jeżeli ktoś będzie próbował używać tej biblioteki do obsługi NRF24L01 w Ras PI 3 https://github.com/Blavery/lib_nrf24 to w obecnej wersji (tj. 0.3 Beta) powinien dopisać do linijki numer 374 w lib_nrf24.py taktowanie SPI na 8 MHz def begin(self, csn_pin, ce_pin=0): # csn & ce are RF24 terminology. csn = SPI's CE! # Initialize SPI bus.. # ce_pin is for the rx=listen or tx=trigger pin on RF24 (they call that ce !!!) # CE optional (at least in some circumstances, eg fixed PTX PRX roles, no powerdow
  4. Ostatnio staram się okiełznać radioodbiornik nRF24L01. Udało mi się z sukcesem spiąć dwa moduły arduino. Zaczęłem mieć problemy gdy chciałem zrobić klasyczny "Hello World" między arduino i raspberry pi. Korzystałem z tutoriala: http://invent.module143.com/daskal_tutorial/raspberry-pi-3-wireless-pi-to-arduino-communication-with-nrf24l01/ I nie działa. Kod testowałem na dwóch różnych modułach: z zewnętrzną antenta i bez. Kod uruchamiałem z poziomu admina. Anteny miałem od 20 do 100cm od siebie. Może moja pinolgoia jest zła, ale wykonałem ją zgodnie z ze schematem na stronie: nRF24L01 &
  5. Zrobiłem małe rozeznanie. Generalnie dokupiłem parę czujników celem porównania więc lista testowanych komponentów wygląda następująco DHT-11 x 4 DHT-22 SHT15 SHT31 Domowy higrometr Jakiś czas temu zamówiłem do domu te higrometry do innych celów więc niejako ufam ich odczytom jako pewien (poglądowy) punkt odniesienia do testowanych komponentów. Niżej na zdjęciach odczyty z powyższych czujników. Zdjęcia kolejno przedstawiają odczyty z różnych DHT. Na zdjęciach 1: DHT 11/22 2: SHT15 3: SHT31 Chyba prześladują mnie jakieś chochliki, gdyż jak zmieniłem miejsce do
  6. Wykonywałem zadanie zgodnie z poleceniami natrafiłem na taką sytuację. Odczyt temperatury jest zgodny z otoczeniem. Na test palca też reaguje (tak jak wspomnianio w artykule dość wolno ale jest ok). Odczyt wilgotności z kolei dał mi zagwostkę. U siebie w pokoju mam ok 44%, DHT-11 podawał mi 20%. Poszukałem w necie czy jest to może znany problem na trafiłem na forum http://forum.arduino.cc/index.php?topic=96470.0 Generalnie część osób napisała, że ma podobny problem. W dodatku pisali, że czujniki DHT-22 też potrafią takie kwiatki uczynić. Jeden z użytkowników zasugerował by
  7. Więc po kolei. Wczoraj wieczorem próbowałem przełączyłem pozycje podłączenia do masy Arduino. Moim oczom ukazał się taki widok. Coś jakby odżyło ale tylko na chwilę, gdyż po tym sytuacja wróciła do stanu poprzedniego. Próbowałem przepinać kable na inne numery, zmieniać ich kolejność. W kodzie robiłem też eksperymenty z połączeniami. #include <LiquidCrystal.h> //Dołączenie bilbioteki //LiquidCrystal lcd(12, 11, 4, 5, 6, 7); //Informacja o podłączeniu nowego wyświetlacza //LiquidCrystal lcd(12, 11, 7, 6, 5, 4); //Informacja o podłączeniu nowego wyświetlacza //LiquidCrystal lcd
  8. Generalnie Sprawdzam już możliwe połączenia w jedną i w drugą stronę. (mam dwa wyświetlacze na obu ta sama sprawa). Też sprawdzałem czy kolejność nie jest przesunięta. Nawet przekładałem kable na inne wejścia robiąc stosowne zmiany w kodzie. Plus generalne poruszanie kablami. Mam pytanie czy w arduino jest jakiś debbuger? Lub czy jest sposób na sprawdzenie czy obiekt w ogóle został zainicjalizowany, lub bardziej dogłębne sprawdzenie komunikacji? Póki co pomysły mi się kończą. Też próbowałem miernikiem, ale na wejściach cyfrowych nie piszczał.
  9. Pojawiają się i znikają. Z tym startem lcd dziękuje za info. Z arduino jestem świerzy jest w IDE debugger którym mogę sprawdzić co się dzieje? Co do sprawdzenia połączeń dzięki za poradę.
  10. Dobry wieczór Mam problem z "Hello World". Cały czas wyświetlają mi się prostokąty. Na początku myślałem, że to kontrast. Zmieniłem potencjometr z 500k na 5k. Nic, kręcę w jedną i drugą stronę nic nie działa. Miałem podobny drugi wyświetlacz też nic. IDE zaktualizowałem do najnowszej wersji. Sprawdzałem też wersje biblioteki (też aktualna). Próbowałem nawet użyć innych funkcji clear() noDisplay() display() Na żadną z nich wyświetlacz nie reagował. Przed każdą z wyżej wymienionych prób sprawdzałem czy na pewno mam dobrze wszystko połączone i czy może nie w kodzie czegoś nie pom
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.