Skocz do zawartości

rzutnik

Użytkownicy
  • Zawartość

    5
  • Rejestracja

  • Ostatnio

Reputacja

0 Neutralna

O rzutnik

  • Ranga
    2/10

Ostatnio na profilu byli

Blok z ostatnio odwiedzającymi jest wyłączony i nie jest wyświetlany innym użytkownikom.

  1. Spróbowałem wgrać to co podałeś i na monitorze portu szeregowego zmienna c się zwiększała co chwilę o 1. Prawidłowy podgląd na szybkości 74880. Próbowałem wgrać z innymi prędkościami ale max co poszło to 256000, powyżej już błąd. Sprawdziłem ustawienia ESP w TOOLS: crystal frequency ustawione było na 40MHz, po zmianie na 26MHz, twój programik zaczął poprawnie wyświetlać dane przy szybkości 115200. Wgrałem przykładową stronę www i... działa (ESP podłączyło się do WiFi i strona wyświetliła się przeglądarce). Sprawdziłem ustawienia "Flash download tools v3.6.5" i tam crystal frequency było na 26MHz. Wychodzi na to że problem był w złym ustawieniu Crystal Frequency w Arduino. Dziękuję za pomoc, mogę bawić się dalej.
  2. Dla przykładu pierwszy z brzegu Próbuję wgrać cokolwiek do ESP aby połączyło się z WiFi i np. wyświetliło jakąś stronę Za pomoca Flash download tools v3.6.5" wgrałem FW ESP8266_AT_Bin_V1.6.2 z tej strony i komendami AT łączę się do WiFi
  3. W pierwszym poście napisałem, że po wgraniu firmware za pomocą programu "Flash download tools v3.6.5" za pomocą komend AT mogę podłączyć się do WiFi więc wydajność USB nie jest problemem. Dla pewności podłączyłem jednak zewnętrzny zasilacz laboratoryjny o wydajności 3A i na jego wyświetlaczu pobór prądu nie doszedł nawet do 100mA. Efekt bez zmian. Być może jest to problem jaki miał PiotrekEl.
  4. Jeden miałem zakupiony na aliexpress a drugi na allegro ale może oba z tej samej fabryki. Zamowiłem inne i zobaczę jak przyjdą.
  5. Parę dni temu postanowiłem rozpocząć zabawę z układami ESP. Mam 2 układy ESP-01. ESP podłączony jest do komputera poprzez Arduino UNO. Jeśli wgram firmware za pomocą programu "Flash download tools v3.6.5" to przy ustawieniu RS na prędkość 115200 za pomocą komend AT mogę podłączyć się do WiFi. Jeśli wgram jakiekolwiek inne oprogramowanie (np. serwer www pobrany z sieci) poprawne informacje na konsoli RS mam przy prędkości 74880 (pomimo że w programie ustawione jest 115200) i nie łączy się do sieci WiFi (SID i hasło oczywiście poprawiam na swoje). Kombinuję już 3 dzień i nie mogę sobie poradzić z problemem. Może mnie ktoś nakierować gdzie popełniam błąd? Dlaczego ESP przestawia się na prędkość 74880? Przed wgrywaniem programu podłączam GPIO0 do GND i podłączam na chwilę RST do GND. Po zakończeniu wgrywania oprogramowania odłączam GPIO0 od GND.
×
×
  • Utwórz nowe...