Skocz do zawartości

Grawiro

Użytkownicy
  • Zawartość

    2
  • Rejestracja

  • Ostatnio

Reputacja

0 Neutralna

O Grawiro

  • Ranga
    1/10
  1. @Treker Testowałem już na innej karcie i ciągle to samo, po usunięciu z karty plików start*.elf znowu zaczyna świecić w sekwencji po 4 razy. Przekaźnik był podłączony do 5V/GND i do GPIO 21 out, przekaźnik przełączał napięcie 3.3V, zapalał i gasił diode. To z tego przekaźnika korzystałem: https://botland.com.pl/pl/moduly-przekaznikow/14266-modul-przekaznikow-iduino-2-kanaly-z-optoizolacja-styki-10a250vac-cewka-5v-5903351242332.html nie wiem, czy ma to jakieś znaczenie.
  2. Witam. Jakoś tydzień temu kupiłem swoje pierwsze RPi4 2GB (w botlandzie) i przez ten czas działało poprawnie, zrobiłem na nim kilka projektów (nic nie wpływało, ani na system, ani na sprzet, zwyczajne diody, przekaźniki, czyjniki pir itp.). Dzisiaj podczas restartu malinki, zawiesiła się ona na tęczowym ekranie (p_01) i dalej nie idzie. Próbowałem już: Odłączać i podłączać zasilanie, czerwona dioda PWR ciągle się świeci, zasilacz jest orginalny, bo słyszałem, że stym lubią być problemy. Odłączenia wszystkiego i wystartowania jej na pusto, tu zauważyłem, że zielona dioda ACT miga w sekwencji po 4 razy, a jak jest karta włożona to tylko raz, czy dwa na początku mignie i gaśnie. Przeinstalowałem system, ciągle to samo, próbowałem różne wersje raspbiana, noob's także nie działa, do tego użyłem 2 kart które na początku działały. Sprawdziłem napiecia na pinach GPIO i są takie jak powinny, czyli 3.3V lub 5V, nie było możliwości podania 5V na pin GPIO. Użyłem bootloadera dla RPi4, wtedy dioda ACT szybko migała. Powtórzyłem powyższe czynności jeszcze raz, ale i tak to nic nie dało. Dodam tylko, że malinka jest ciepła jak chwile powyświetla ten ekran(p_01), oraz że cały czas była zamknięta w obudowie z wiatrakiem. Sprawdziłem, także wszystko co pisało tutaj: https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?f=28&t=58151 Szukałem dzisiaj cały dzień odpowiedzi po różnych forach i nie znalazłem nic co byłoby w stanie mi pomuc. Dodam tylko, że nie mam UART, aby sprawdzić, czy tak działa, a po ssh nie da rady, ponieważ malinka nie dochodzi do momentu w którym można byłoby się z nią połączyć. Jak myślicie da się coś jeszcze sprawdzić, lub zrobić, aby ruszyła? Czy botland powinniem mi jakoś pomuc w takim przypadku?
×
×
  • Utwórz nowe...