Skocz do zawartości

jumpincrane

Użytkownicy
  • Zawartość

    2
  • Rejestracja

  • Ostatnio

Reputacja

0 Neutralna

O jumpincrane

  • Ranga
    1/10
  1. Zapomniałem dodać, że jest to moduł, gdzie przekaźnik jest wlutowany razem z diodą, tranzystorem i rezystorem i ma wyprowadzenia na (S,+,-), a moduł był sprawdzany z arduino krótkim programem BLINK LED tyle, że przełączał przekaźnik co kilka sekund i działał, a mierząc napięcia na tym wyprowadzonym styku + było 4,97V, a na S przy spełnieniu warunków też coś koło tego, a masa to niby 0,07V, przy podłączeniu do atmegi. Przewód ma 5 cm. Wydaję mi się, że przewód z masy, który idzie do - modułu może być nie prawidłowo przylutowany. Mogę to sprawdzić biorąc masę z arduino, a resztę z tego układu (S,+) ?. Ciekawe jest to, że jak mierzyłem napięcie multimetrem na sygnale sterującym jak był w stanie wysokim to przekaźnik się załączył na czas przyłożenia pinu? miernika.
  2. Witam, ostatnio zbudowałem dosyć prosty układ, który steruje elektro-zamkiem (czujnik RFID i atmega328P). Elektro-zamek jest zasilany napięciem 12V, atmega również jest zasilana tym zasilaczem poprzez przetwornicę na 5V. Zamek jest sterowany za pomocą przekaźnika, który ma cewkę na 5V i tutaj pojawia się problem. Wyprowadziłem sobie trzy przewody z płytki PCB (+,- i sygnał sterujący, wysoki stan kiedy czujnik wykryje prawidłową kartę) po podłączeniu tych przewodów do przekaźnika i przyłożeniu prawidłowej karty nic się nie dzieję na przekaźniku. Zmierzyłem multimetrem napięcia na tych trzech przewodach i na plusie miałem 4,97 V, masa 0,07V, a sygnał sterujący 4,97V na 5 sekund kiedy karta zostaje przyłożona. Przekaźnik sterowany z arduino i zasilony z arduino działa bez zarzutów, da się usłyszeć przełączenia oraz zapala się na czas wysterowania dioda. Przekaźnik: JQC-3FF-S-Z-5V
×
×
  • Utwórz nowe...