Skocz do zawartości

Cinek97

Użytkownicy
  • Zawartość

    3
  • Rejestracja

  • Ostatnio

Wszystko napisane przez Cinek97

  1. Arduino było zasilane napięciem 5,5V, lecz po wyłączeniu zasilania i podłączeniu go z powrotem program przestał działać. Działo się tak jak opisuje jeśli po wgraniu programu arduino było ciągle zasilane wszystko było ok, lecz jeśli odłączyłem choćby na 10 sekund mu zasilanie, program przestawał działać. Przycisk restet nic nie dawał. Co lepsze jak wgrałem ten sam program na Arduino Uno to on działa lecz mam spadki napięcia na wyjściach shielda. (wcześniej działałem na leonardo). W obu przypadkach używam tego samego kodu podanego w pierwszym poście.
  2. Witam To jest shield wpinany na arduino: https://botland.com.pl/pl/arduino-shield-kontrolery-silnikow-i-serw/8224-l293d-motor-driver-board-sterownik-silnikow-16v06a-nakladka-dla-arduino-iduino-st1138-5903351241267.html Ogólnie dziś potestowałem dalej i doszedłem do takich wniosków: -pierwsze wgranie + nie odłączenie kabla USB wpiętego do arduino Leonardo + zasilanie wpięte do shielda wszystko działa, czołg porusza się - po odłączeniu przewodu od komputera i ponownym go podłączeniu program przestaje działać. Dodam jeszcze, że to komunikacji z telefonem używam tego : https:
  3. Dobry wieczór, Jestem "świeży" w sprawach programowania kontrolerów takich jak arduino, ale musiałem zrobić projekt na uczelnie. Wybrałem sobie sterowany przez moduł bluethooth XM-15 czołg. Podłączyłem wszystko z lekką pomocą stworzyłem połączenie z telefonem, przy użyciu terminala arduino "odpowiadało mi". Więc dodałem bibliotekę do silników dodałem kilka linijek kodu i wtedy zaczął się problem. Używam shielda z L293D i póki arduino jest połączone z komputerem czołg się porusza, ale jeśli podepnę zasilanie do złącza DC, nic nie działa. Używam Arduino Leonardo, a moduł bluethooth jest po
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.