Skocz do zawartości

Cixo

Użytkownicy
  • Zawartość

    19
  • Rejestracja

  • Ostatnio

  • Wygrane dni

    1

Cixo wygrał w ostatnim dniu 26 września

Cixo ma najbardziej lubianą zawartość!

Reputacja

5 Neutralna

O Cixo

  • Ranga
    2/10

Ostatnio na profilu byli

Blok z ostatnio odwiedzającymi jest wyłączony i nie jest wyświetlany innym użytkownikom.

  1. do około 3v, ale jak multimetrem patrzyłem prąd zwarciowy uzyskałem 0.98A na tym 1A usb
  2. Dobrze, dzięki, muj amperomierz to taki typowy chińczyk za 15zl więc to w sumie możliwe, pojawia się też spadek napięcia na zasilaczu
  3. @wn2001Polutowałem, zasilacz to 5V 1A USB sytuacja dalej taka sama, przepraszam że długo nie odpisywałem, ale miałem baardzo dużo na głowie. Dałem rezystor 22R, zasilacz 5V 2.1A USB, Ic = 400mA
  4. tak, zmieniłem bieguny, jak i bieguny miernika, a rezystor do GND. Rano dam zdjęcie płytki
  5. udało się mamy 0.51A czyli hfe brać z tego wykresu? a np dla 2n5401 mi się udało 0.52A na 18R rezystor czy to dobrze i wg noty katalogowej?
  6. jak dobrze rozumiem ten wykres to nie bardzo to może działać, jak czytać ten wykres ? (DC current gain)
  7. cyfrowy,ma zakres do 10A, baza przez 100ohm zasilacz 1A max zauważyłem że Hfe jest zmienne może to temu, że już dochodzę do granicy?
  8. Jutro dam te schematy bo na telefonie siedze, Tak, zamiast Rl mam amperomierz, Va tez 5V
  9. @TrekerZauważyłem że Hfe jezt zależne od Ic i jak Ic rośnie Hfe maleje. Czy to może być tym spowodowane?
  10. @Treker Przepraszam zapomniałem o tym Rl to miernik Re to 1k-100R, prubowałem wielu, na żadnym nie działa Vc=5V
  11. Dzień dobry! Chciałem podłączyć 2n5551 aby uzyskać prąd emitera 0.5A. napięcie zasilania wynosi 5V, prubowałem z rezystorem bazy między 1k a 100R i ani razu się nie udało, dochodziłem max do 0.2A Co robię źle? Dzięki za każdą pomoc!
  12. Witam! Mam nastepujacy problem: Posiadam tranzystor 2N5401, chce go podlaczyc tak by przy 5V uzyskac max.prad kolektora 0.6A, czyli taki jaki jest wpisany maksymalny w nocie katalogowej. Moj multimetr pokazuje beta na poziomie okolo 200. Ale kiedy podlacze rezystor 1k, prad bazy wynosi 5 mA, to po wzieciu pod uwage beta prad emitera powinien wyniesc okolo 1A, a wynosi 100 mA. Czemu tak sie dzieje? Dzieki za kazda odpowiedz!
×
×
  • Utwórz nowe...