Skocz do zawartości

Michauthew

Użytkownicy
  • Zawartość

    11
  • Rejestracja

  • Ostatnio

Reputacja

0 Neutralna

O Michauthew

  • Ranga
    2/10

Ostatnio na profilu byli

Blok z ostatnio odwiedzającymi jest wyłączony i nie jest wyświetlany innym użytkownikom.

  1. Dzięki za odpowiedź. Wstawię zdjęcie tego przekaźnika. Edit: Na wejściu nie mierzyłem rezystancji tylko na wyjściu. A na wejściu podałem stałe 5V Obejrzę ten filmik bo kilka razy ten Pan sporo mi wyjaśnił
  2. Udało mi się znaleźć prawdopodobnie przyczynę. Winny był przekaźnik, ale jeszcze mam kilka pytań: 1. Zmierzyłem w obu przekaźnikach rezystancję i wyszło mi, że nowy przekaźnik na ustawionym zakresie 20kΩ pokazał 19,62kΩ a stary na tym samym zakresie już nic nie pokazał. Czyli brak przejścia. Natomiast gdy ustawiłem zakres 200kΩ nowy przekaźnik pokazał 3.3kΩ a stary na tym samym zakresie tym razem pokazał 4.2kΩ. Czym to jest spowodowane? Błąd pomiarowy? 2. Kolejne pytanie mam takie dlaczego przy podaniu napięcia sterującego na stykach roboczych nie ma przejścia gdy się sprawdza n
  3. No już sprawdzałem wcześniej na 1000ms i miałem te 5V. Czyli poprostu te pomiary nie są wiarygodne przy tak krótkim czasie? Chyba muszę złożyć wszystko w całość jeszcze raz i sprawdzić.
  4. Tak jak pisałem wcześniej to samo dzieje się bez przekaźnika SSR. Sytuacja wygląda tak, że wgrałem poniższy program w celu sprawdzenia samego arduino. Jak mi się wydaję to powinienem mieć tzn. stan wysoki czyli +/- 5V. A wygląda to tak jak na poniższym filmie: void setup() { pinMode(10, OUTPUT); //Konfiguracja pinu 10 jako wyjście } void loop() { digitalWrite(10, HIGH); //Włączenie przekaźnika delay(80); //Odczekanie 80ms digitalWrite(10, LOW); //Wyłączenie przekaźnika delay(80); //Odczekanie 80ms } Następnie 80ms zmieniłem na 100ms i sytuacja wygląda następ
  5. Kwestia tego przycisku wygląda dobrze, docelowo muszę zmienić przycisk. A co do samego zgrzewania to raczej dalej to samo. Przy 100ms mam niby te 3V, ale jak zejdę niżej to dalej problem.
  6. Tylko ta zgrzewarka ma preimpuls, impuls oraz przerwę pomiędzy impulsami. Jeżeli zwiększę impuls do 100ms to mam wtedy już 3V. Sprawdzałem już z transformatorem z samym przekaźnikiem oraz bez przekaźnika. Co do kwestii przycisku miałem zastosowany taki: https://botland.com.pl/przelaczniki-przyciskowe-i-elektryczne/17240-przelacznik-przelotowy-okragly-nozny-pn31-230v-czarny-69mm-5szt.html ponieważ akurat go miałem pod ręką jest to zwykły przycisk NO-NC. Ale nadal mnie zastanawia jeżeli miałem go podłączonego i po wciśnięciu go ZGRZEWANIE trwało tak jakby w pętli a teraz za przycisk robią dwa pr
  7. Sprawdzałem nawet w taki sposób, że podłączyłem do płytki tylko LCD i enkoder tak aby tylko wejść w menu zgrzewania. Podłączyłem dwa przewody od przycisku zgrzewania GND i PIN 8 i dwa kolejne przewody które idą na przekaźnik GND i PIN 10. I Do tych przewodów miernik aby sprawdzić czy daje te 5V. I zwierając przewody od przycisku mam nędzne 1.3V także przekaźnik nie ma prawa działać. Tylko zastanawia mnie jedna kwestia jeżeli zwieram przewód od zgrzewania to "ZGRZEWANIE" następuję raz. A jeżeli chcesz ponownie to muszę puścić i zewrzeć go ponownie? A wcześniej jak miałem wszystko podłączon
  8. Wczoraj znalazłem chwilkę i sprawdziłem sterowanie tym pinem. Wgrałem prosty program, który na początku podłączyłem pod diodę aby sprawdzić czy działa. void setup() { pinMode(10, OUTPUT); } void loop() { digitalWrite(10, HIGH); / delay(1000); digitalWrite(10, LOW); delay(1000); } Następnie po udanej próbie poszedłem podłączyć pod przekaźnik SSR. I tym razem niby było wszystko jak należy. Na przekaźnik szło 4,88V co bez problemu załączało go jak i transformator. Wszystko dobrze ale wykonywanie zgrzewu przez 1000ms to trochę za dużo. Także postanowiłem zmienić z 1000ms na
  9. Sprawdzałem na trzech różnych płytkach i jest taka sama sytuacja. Ale spróbuje zrobić tak jak napisałeś i wgram jakiś program aby sprawdzić sterowanie na PIN10. @Chev teraz mnie nie ma w domu aby zrobić schemat. Ale ogólnie przekaźnik jest podłączony tak: + --> PIN10 i - --> GND. Przekaźnik jest załączany przez przełącznik NO. I załączenie przekaźnika następuje poprzez zwarcie PIN8 do GND. I w tym momencie na PIN10 powinno być 5V. Jak wrócę zrobię jakiś schemat.
  10. Dzień dobry, mam taki problem postanowiłem złożyć zgrzewarkę do ogniw sterowaną przez arduino. Tylko mam taki problem, że na wyjściu cyfrowym zamiast 5V mam 1.24V. I z tego powodu przekaźnik SSR 40A nie chce działać tak jak powinien. Wsad sprawdzony przez wiele osób i działa u nich bez żadnych problemów.
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.