Skocz do zawartości

Treker

Administrator
  • Zawartość

    15745
  • Rejestracja

  • Ostatnio

  • Wygrane dni

    376

Wszystko napisane przez Treker

  1. @kamilllllll tak, powinny wystarczy 6 * 1,2 = 7,2 V. Będzie na styk, ale powinno działać, ewentualnie dla pewności możesz dać 7 takich akumulatorów
  2. @TomaszSas witam na forum i bardzo dziękuję za miłe słowa Mam nadzieję, że będziesz również zadowolony z innych naszych kursów
  3. @Matresiek witam na forum Nie rozumiem co dokładnie próbujesz zrobić. Czy możesz pokazać schemat po swoich zmianach lub zdjęcie Twojej wersji układu?
  4. @Adder Twój artykuł został właśnie opublikowany i jest już dostępny publicznie. Dzięki za ciekawy wpis
  5. @Adder Twój artykuł został właśnie opublikowany i jest już dostępny publicznie. Dzięki za ciekawy wpis
  6. @Atffu cześć Wiktor, witam na Forbocie - trafiłeś w dobre miejsce W razie problemów pytaj śmiało na forum!
  7. Weźmiemy to pod uwagę, ale w tym roku czas na głosowania był specjalnie skrócony, ponieważ rok temu wydłużony czas głosowania nie sprawił wcale, że głos oddało więcej osób - wręcz przeciwnie. Były tylko rozciągnięte w czasie
  8. @slon tak, faktycznie kurs o F4 trafił już do archiwum. Minęło sporo czasu od jego publikacji, momentami nie był już on aktualny, a do tego było tam trochę niedomówień. Dlatego zdecydowanie rekomendujemy teraz kurs o L4, bo jest on nieporównywalnie lepszy @Akunso miło słyszeć, że kurs Ci się podoba! Przyznam, że sam nie wiem skąd dokładnie wziął się temat optymalizacji funkcji HAL_Delay, ale na pewno miało to coś wspólnego z doświadczeniem autora kursu. Może @Elvis powie coś więcej na temat tego skąd pojawił się dokładnie pomysł na taką optymalizację
  9. Zachęcam do lektury najnowszej części kursu STM32L4! Mam nadzieję, że opisany tu przykład zachęci więcej osób do eksperymentowania z budową energooszczędnych urządzeń. Dla formalności przypominam też, że pomiar tak małych wartości prądu jest dość trudny. Nie każdy miernik będzie nawet wstanie pokazać wskazania w okolicy 1 uA. Nie martwcie się więc, jeśli wykonane przez Was pomiary będą trochę odbiegały od wyników z artykułu - to zupełnie normalne
  10. @Maciek_S cześć Maciek, witam na Forbocie Głowa do góry, na pewno Ci się uda - w razie problemów pytaj śmiało na forum
  11. @Wojtek65 jeśli chcesz, aby ktoś znalazł błąd w programie to musisz w poście umieścić cały kod swojego projektu - inaczej ciężko coś doradzić
  12. @Lucus tak, w tym kontekście chodziło właśnie o to, że przy wyższym prądzie możesz zwyczajnie przepalić potencjometr Jeśli robisz jakieś inne przykłady niż te z kursu to najlepiej załóż osobny temat na forum - będzie większy porządek
  13. @ModelAXE następnym razem trochę mniej cyny i będzie idealnie - powodzenia w dalszych eksperymentach!
  14. @ModelAXE tak, wszystko się zgadza. Rezystor są wykonywane z tolerancją +/-5% więc takie wahania są dopuszczalne. Co więcej, pomiar prądu w takim układzie i tak nie będzie zbyt dokładny. Raczej na drugie miejsce po przecinku nie ma co zwracać uwagi
  15. @HubertHubertHub witam na forum Napisz z czym dokładnie masz problem - chętnie pomożemy!
  16. @kamilllllll witam na Forbocie Zasilanie takiego robota z baterii 9 V to niezbyt dobre rozwiązanie. Jak rozumiem miałeś na myśli 6xAA? To już dobra opcja Najprostsze rozwiązanie to 6 akumulatorków AA, inna opcja to akumulator LiPo o napięciu znamionowym 7,4 V.
  17. @Kuba83 opis projektu został właśnie zaakceptowany i od teraz jest widoczny publicznie
  18. @qkoko witam na forum Adres do rejestracji zestawów podany jest na ulotce z kodem. @martwa77 cześć Marta, witam na Forbocie Ambitny projekt sobie wybrałaś! Życzę udanych eksperymentów z elektroniką, w razie problemów pytaj śmiało na forum!
  19. @adamgw6 cześć Adam, witam na Forbocie @AndyM witam na naszym forum i zachęcam do stałej aktywności @saram701 cześć Sara, faktycznie nie mamy tu zbyt dużo kobiet, ale mam nadzieję, że z czasem się to zmieni @Wojcze cześć Wojtek, życzę udanych eksperymentów z elektroniką w praktyce - w razie problemów pytaj śmiało na forum!
  20. @LN7 spróbuj dla pewności odłączyć i podłączyć płytkę do komputera raz jeszcze. Możliwe, że port COM jest z jakiegoś powodu zajęty (zakładam, że wybrałeś poprawny numer)? Normalnie terminal powinien pracować bez problemu równolegle z włączonym debuggerem.
  21. @szumen to nie tylko moja zasługa, ale miło słyszeć, dzięki! Polecam w takim razie kurs techniki cyfrowej - na pewno też będziesz zadowolony
  22. @GrzegorzAXE super robota! Miło widzieć, że nasze kursy przekładają się na takie praktyczne prace
  23. @Nore21 dzięki, miło słyszeć, że się podoba - 80% to całkiem dobry wynik, ale po praktyce na pewno byłoby 100%. Spróbuj później drugi raz, już dla własnej satysfakcji. Na marginesie dodam, że przez chwilę na stronie pokazywało się, że rozwiązałeś quiz... godzinę przed jego publikacją. Miałem w głowie chwilowe zaćmienie, ale później okazało się, że to błąd w naszej tabeli wyników (była ustawiona błędna strefa czasowa), ale już naprawione
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.