Skocz do zawartości

przemorog01

Użytkownicy
  • Zawartość

    8
  • Rejestracja

  • Ostatnio

Reputacja

1 Neutralna

O przemorog01

  • Ranga
    2/10

Informacje

  • Płeć
    Mężczyzna

Ostatnio na profilu byli

Blok z ostatnio odwiedzającymi jest wyłączony i nie jest wyświetlany innym użytkownikom.

  1. Wszystko jasne. Dziękuje za odpowiedź
  2. Może źle zrozumiałem to co było napisane w kursie. Nie do końca sprecyzowałem co miałem na myśli po odłączeniu rezystora. Chodziło mi, że układ ten będzie wyglądał tak: Do bazy wtedy też nie będzie płynął prąd? (zrobiłem update obrazka po odłaczeniu rezystora)
  3. Cześć, mam pytanie do pewnego układu z lekcji o tranzystorach. W kursie tym napisane jest, że po usunięciu rezystora R2, prąd nie będzie płynął przez bazę i dioda zgaśnie i tak się dzieje, chociaż nie bardzo rozumiem dlaczego. Czy prąd tam nie powinien dążyć do nieskończoności skoro rezystancji nie ma?
  4. Trochę mi zajęło żeby zrozumieć ale ostatecznie się udało. Dzięki wielkie Panowie
  5. Cześć, mam takie pytanie. Przerabiam kurs 1 elektroniki. Jestem na tranzystorach. W kursie jest napisane że nie wolno bezpośrednio do arduino podłączać silnika bo silnik pobierze tak duży prąd że układ się spali. No i tego właśnie nie mogę zrozumieć. Skad ten silnik taki duży prąd pobierze. Z Arduino? Czytałem gdzieś że arduino może oddać 25mA. Ja to rozumiem tak że ten prąd będzie po prostu za mały dla tego silnika i nic sie nie wydarzy ciekawego. Nie mogę tego zrozumieć. Bardzo proszę o pomoc w wyjaśnieniu tej kwestii. Pozdrawiam
  6. a co w przypadku gdyby nie było rezystora, napięcie na woltomierzu nie powinno wynosić 9V? Jak przyłożę sondy do biegunów baterii to mam 9V ale gdy zrobię sobie taki obwód bez żadnych elementów tylko z samą baterią i zworkami i do zworek przyłożę sondy to woltomierz wskazuje małe napięcie, praktycznie bliskie zeru. W tym przypadku też nie powinno się tak mierzyć, czy jest inny powód takiego wyniku? Mam na myśli taki obwód:
  7. Witam wszystkich, chciałem pogłębić wiedzę w zakresie elektroniki i zbudowałem prosty układ tak jak na zdjęciu. Napięcie na woltomierzu nr 1 wynosi ok 9V co jest zrozumiałe, Ale na 2 wynosi 0, czego nie mogę zrozumieć. To znaczy że pod nr 2 wcale nie płynie prąd?
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.