Skocz do zawartości

Dustek

Użytkownicy
  • Zawartość

    29
  • Rejestracja

  • Ostatnio

  • Wygrane dni

    1

Dustek zajął 1. miejsce w rankingu.
Data osiągnięcia: 8 maja.

Treści użytkownika Dustek zdobyły tego dnia najwięcej polubień!

Reputacja

15 Dobra

1 obserwujący

O Dustek

  • Ranga
    3/10

Ostatnio na profilu byli

Blok z ostatnio odwiedzającymi jest wyłączony i nie jest wyświetlany innym użytkownikom.

  1. Bardzo Ci dziękuję Ethanak. Postaram się zamówić czujnik w najbliższym czasie, może też nowy grot, itp. Myślę, że z nowym czujnikiem nie będzie problemu. Oby był tylko potrzebny do tego tematu, kiedyś do niego wróce Dziękuje jeszcze raz.
  2. Ale ze mnie głupiec, zamiast próbować naprawić problem to zepsułem czujnik, w sensie dałem przewód zasilający 5v z arduino do środkowego pinu i masę do arduino i sprawdzilem napięcie. Wyszło 0.5v. Przepraszam
  3. @ethanak Teraz dałem przewod zasilający do pinu out środkowego i zmierzyłem między tym pinem, do którego jest podłączony przewód zasilający a gnd jest 0.5v
  4. Jeśli ci chodzi o to, żeby podpiąć już tak jak na schemacie, to dalej nie działa.
  5. Z czujnikiem podpiętym do Arduino między vcc a gnd jest 5v.
  6. Przykładam czarną sonde do masy, a czerwoną do zasilania, i na mierniku 0, jeśli czujnik się zepsuł, to kiedyś zamówie nowy, chyba ten czujnik nie jest aż bardzo potrzebny do dalszych tematów? Jak będe kiedyś miał jeszcze jeden to wróce do tego tematu.
  7. @ethanak Dobrze spróbóje, chodzi czerwoną sonde przyłożyć do końcówki przewodu idącego do pinu 5v a czarną do początku przewodu idącego od czujnika? Przepraszam kurs elektroniki dawno robiłem, i niektóre rzeczy zapomniałem.
  8. @ethanak Mógłbym jeszcze lepiej widoczne zdjęcie wysłać.
  9. Tak, zasilanie jest podpięte do 5V, i dalej nic.
  10. Kod jest taki sam, jak w tej cześci, czyli taki jak przy zadaniu 4.2
  11. Myśle, że wszystko jest dobrze, ale może coś jest z czujnikiem.
  12. Cześć wszystkim, Mam problem donośnie o czujnik PIR. W ogóle go nie wykrywa, podłączałem każdy pin różnie, próbowałem wszystkich możliwośći, i nie wykrywa ruchu. Mógłby ktoś pomóc?
  13. Tak tak, po prawej dużo cyny dawałem. Na 2 płytce (temat 5) też myśle że słabo robiłem, ale postaram się lepiej w kolejnych tematach. Tutaj wrzuce zdjęcie tej pierwszej płytki od góry, oraz wrzuce zdjęcie układu z tematu 5. Myśle że mały progress, ale postaram się lepiej. W układzie z tematu 5 wszystko śmiga
  14. Cześć wszystkim. Dziś pierwszy raz miałem kontakt z lutownicą (Mam 13 lat). Wrzucam poniżej zdjęcie mojej zlutowanej płytki, i niewiem czy jak na początek jest w porządku. Dziękuje forbot za świetny kurs! Bardzo podobała mi się ta część, a szczególnie nie moge się już doczekać jak będe lutował już układy w kolejnych częściach.
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.