Skocz do zawartości

Morti

Użytkownicy
  • Zawartość

    6
  • Rejestracja

  • Ostatnio

Reputacja

2 Neutralna

O Morti

  • Ranga
    2/10

Informacje

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Lokalizacja
    Stargard

Ostatnio na profilu byli

Blok z ostatnio odwiedzającymi jest wyłączony i nie jest wyświetlany innym użytkownikom.

  1. My sie z kołem SKORP wybieramy ale jako uczestnicy więc na transmisje raczej nie bedziemy mieć czasu, chyba że coś się zmieni to damy znać ;)
  2. Podczas Bałtycki Bitew Robotów budowaliśmy pojazdy używając właśnie silników od wycieraczek. Podsyłam link do filmu jak się sprawowały Film. Osobiście uważam, że bardzo dobrze, bardzo duży moment, a prędkość - jeśli to nie mają być wyścigi to myślę, że się dobrze spiszą.
  3. Z tego co widzę na zdjęciu to w odwrotnej kolejności to (bo to raczej żółty niż złoty) żółty-fioletowy-czarny-czarny-brązowy, co daje nam 470 Ohm, więc przy ustawieniu na kilo da nam właśnie około 0,46
  4. Taki prosty sposób żeby sprawdzić, że wszystko jest ok, a nie pomyślałem o mierniku. Sprawdziłem, jest zwarcie wejścia zasilnia silników z IPUT03. Co ciekawe po odlutowaniu scalaka, na płytce nie ma zwarcia, za to jak przykładam do odlutowanych nóżek mostka to tam jest zwarcie. Czy to możliwe, że to wada fabryczna? Możliwe że przez chwilę źle podłączyłem polaryzację ale nie wiem czy by to mogło coś spowodować. Zasilanie logiki mostka było z wyprowadzenia Arduino +5V a sam pin INPUT03 nie był sterowany tylko podłączony właśnie do tego wyjścia więc poszło +12V na te wyprowadzenie. Po podłączenie samego Arduino do PC (oczywiście nadal go nie wykrywa) zauważyłem, że się grzeje mały procek 16u2. Tak samo jak podłączam zasilnia przez wtyczkę zasilania. Myślicie, że jest możliwość wymiany tego procka albo programowania przez zewnętrzny programator? (mowa o Arduino Mega)
  5. Nie nie, może źle wyjaśniłem: Arduino do wejścia PWM mostka Jeden pin kierunku do 5V Arduino Arduino 5V i GND do zasilania logiki mostka i wspólna masa 12V do mostka do pinu zasilania silników i wspólna masa Literówka w tytule, już poprawiam.
  6. Witam wszystkich, Zaprojektowałem i wykonałem płytkę (schemat i zdjęcie w załączniku). Niestety przez przypadek zrobiłem odbicie lustrzane odbicia lustrzanego przez co musiałem przylutować scalak z drugiej strony. Założenie proste - scalak L293D jako sterownik 2 silników, wyprowadzenie na "kostki" do których można podłączyć silniki i zasilanie itp. Dodatkowo zrobiłem piny na zworkę, dzięki której można sterować silnikiem albo przez PWM albo dołączyć do +5v żeby uzyskać od razu maksymalne "wypełnienie". Pierwsze testowanie na "sucho" czyli podłączyłem zasilanie logiki 5V z wspólną masą do zasilnia silników (najpierw 9V potem 12V), zworka na "full", jeden kierunek do 5V i silnik ładnie śmiga. Drugi test to już z wykorzystaniem Arduino i sterowanie poprzez PWM - wszystko działało ładnie tylko gdy przewód od pwm wisiał w powietrzu to silnik lekko się kręcił. Potem podłączyłem 12V iiii dym poszedł z Arduino i już PC go nie wykrywa. Co mogło pójść nie tak? Z góry dziękuję za odpowiedź.
×
×
  • Utwórz nowe...