Skocz do zawartości

Ds3

Użytkownicy
  • Zawartość

    23
  • Rejestracja

  • Ostatnio

Wszystko napisane przez Ds3

  1. Dokładnie Jest mniejsze prawdopodobieństwo, że się pomylimy i w sumie cała płytka ładniej wygląda. Pod warunkiem, że warstwa top będzie u nas zwykłą przelotką zrobioną np. z srebrzanki. Ogólnie najlepiej jest zaprojektować taką płytkę, aby było jak najmniej przelotek
  2. Ogólnie robocik fajny Jest jeszcze miejsce na kilka dodatkowych bebechów, choćby w postaci czujników Szkoda, tylko, że resztę pinów Atmegi nie wypuściłeś na goldpiny. Rozumiem, że robotem sterujesz za pomocą pilota IR? ps. jakbyś na płytce prowadził mniejsze ścieżki to myślę, że nie trzeba byłoby robić nawet tych przelotek. Swoją drugą - jak już je trzeba zrobić, polecam robić je w linii prostej
  3. Witam! Kupiłem kiedyś mini drona. W zestawie dostałem jeden akumulatorek Li-Pol (380mAh) i jeszcze dodatkowo zakupiłem 5 o większej pojemności (500mAh). Niestety ale wszystkie odmówiły posłuszeństwa. Oryginalny wytrzymał najdłużej ale ostatecznie wszystkie uległy uszkodzeniu po ok. 5-7mieś. zabawy. Akumulatorki te nie straciły jakoś specjalnie pojemności ale nie można było pobrać z nich wystarczającego prądu, aby dronem można było swobodnie latać - latał przy ziemi. Problem w tym dronie jest taki, że jest on po prostu mały. Miejsce na akumulatorek ma wielkość ok. szer.20mm/wys.10mm/dł. może być nawet do 65mm. Jest to jedna cela tj. 3.7V. Oryginalny aku. i te zamienniki, które kupiłem mają prąd rozładowania 10A (20C). Zastanawiam się, czy po prostu nie kupić akumulatorków "z nazwą". Dualsky pasowałby niemalże idealnie, znalazłem o pojemności 300mAh i o zbliżonych wymiarach do oryginalnych. Redox ma też ciekawe akumulatorki, co prawda jest trochę za szeroki żeby go zmieścić w oryginalne miejsce, ale można spróbować go podwiesić pod dronem, no i ma też niezłą pojemność 700mAh. No i teraz właśnie mam pytanie. Jak jest ogólnie z wytrzymałością akumulatorków tych firm? Czy one też zaledwie po ok. 6 mieś. nie uszkodzą się? No i jak z pojemnością? Bo tym, co miałem to brakowało nawet 30+% do pojemności znamionowej. Z góry dziękuję! Pozdrawiam!
  4. Czy aby przypadkiem GND z baterii nie powinno być podłączone z GND Arduino? Jeśli chcesz uzyskać szybko pomoc to proponuję narysować schemat twoich połączeń. Wtedy będzie wszystko wiadomo. Pozdrawiam!
  5. Nie mam pojęcia, co to jest za wynalazek. Ma standardową wielkość 3mm i jest przezroczysta. Dodaje zdjęcia: Na powyższym zdjęciu widać, że większa płytka jest po prawej stronie. Z kolein na tym zdjęciu widać, że ścięty bok diody jest po lewej stronie - czyli dobrze - jak dla tej dziwnej diody LED W "normalnych" powinien być po prawej stronie ( po prostu oznacza katodę). Na tym zdjęciu (w sumie na poprzednim też) ze względu na PCB o grubości żyletki widać ścieżki i widać, że GND (masa jest rozlana) idzie do lewej nóżki, czyli do mniejszej blaszki. A to jeszcze jedno zdjęcie, na którym widać, że dioda działa Dobrze, że tym razem pokusiło mnie, aby podłączyć tą diodę LED do zasilacza bezpośrednio, bo bym się pewnie nieźle nakombinował Pozdrawiam!
  6. Też tak uważałem dopóki nie wymontowałem diod z mojego chińskiego autka RC. Użyłem je w moim robocie, także jak go opublikuje (trochę czasu jeszcze minie) to o tym wspomnę i zobaczycie na zdjęciach
  7. Sam teflon chyba nie jest zbyt dobrym materiałem na koła? Mam z tego materiału stworzone koła do mojego nowego "wehikułu" i bez gumek przyczepność do podłoża była słaba. Zamiast tych patyczków mogłeś dać jakąś listwę. Bo w sumie połączenia za pomocą taśmy klejącej można się szybko pozbyć, a na pewno robocik zyskałby na wyglądzie Tak z ciekawości. Jaką ma szerokość? Pytam, bo mój wydaje mi się jakiś szeroki Pozdrawiam!
  8. Raczej obstawiam na wadę fabryczną. No nic może przyda się do zasilania jakieś elektroniki Dzięki za odpowiedzi! Pozdrawiam!
  9. Aku. ładuję ładowarką Imax B6. Po naładowaniu ma 4.2V. Kupiłem 5 aku. i właśnie z tym jednym mam problemy, chociaż nie pamiętam czy od samego początku. A co do samego aku. to rzeczywiście są to Chinole ale cała reszta spisuje się dobrze. Pozdrawiam!
  10. Witam! Mam problem z jednym akumulatorkiem li-pol 3.7V ~370mAh (realna pojemność). Aku. jest naładowane, a mimo to po podłączeniu do jego obciążenia zaczyna siadać - prawdopodobnie napięcie. Jeśli słabiej go obciążę np. 500mA to działa bez problemu. Nie wiem ile mój quadcopter pobiera prądu, ale ten aku. starcza na lot o długości ok. 20s A później unosi się jak poduszkowiec przez ok. 4min. Można w jakiś sposób ten aku. odświeżyć? Pozdrawiam!
  11. Wydaje mi się, że po prostu masz sterowniki pod XP i dlatego na innym systemie nie chciały współpracować. Na YT są poradniki dot. konfiguracji eclipse pod Windowsa 8.x. Atmel studio również powinien bez problemu śmigać. Może to dlatego, że eclipse się nie instaluje Pozdrawiam!
  12. Kolega teraz ukończył jakiś kurs związany ze sterownikami PLC. Mówił mi dzisiaj, że Siemens będzie wycofywał powoli sterowniki serii 7 i jeszcze jakieś inne serie. On sam kupił na kursie sterownik Logo + panel operatorski za ponad 1000zł. Chociaż te logo to bardziej chyba jest tzw. przekaźnik sterowany? O ile dobrze pamiętam to sterowniki -chyba- Omron są w miarę tanie i mają za darmo oprogramowanie na PC. Także na pewno lepsze do zabawy Pozdrawiam!
  13. A spróbuj zamienić F_CPU... na to: # define F_CPU 1000000UL Ale ogólnie radzę się przesiąść na np. Eclipse. Nie będziesz miał już takich problemów. Pozdrawiam!
  14. Gdzie będzie montowany nowy li-pol? Gdzieś przed radiatorem? Z czego masz zrobione podpórki na płytce z transoptorami? Może wpadnę na zawody, to pooglądam na własne oczy jak jeździ i pokibicuje Pozdrawiam!
  15. Chyba odruchowo wpisałem to "h", nawet go nie zobaczyłem Za dużo próbuję zrobić w tym samym czasie Przy blokadzie pobiera ok. 650mA. Podczas zwykłej jazdy jest to jednak ok. 115mA. Gdy docisnąłem dość mocno do podłoża prąd wzrósł do ok. 220mA. Silniki to przerobione serwa tower pro sg90. W zasadzie szukanie tego błędu chyba nie ma sensu - będę projektował schemat oraz płytkę na nowo. Tylko rzućcie jeszcze okiem na połączenia atmege8 z mostkiem H. Jeśli to będzie ok. to połączenia wykonam tak samo. Pozdrawiam!
  16. Jeden silnik pobiera ok. 140mAh. Także łącznie nie przekraczają 300mAh. Sam mostek próbowałem później podłączyć na płycie stykowej i sterować go bezpośrednio - bez użycia mikrokontrolera. Zero reakcji. Pozdrawiam!
  17. Witam! Po dość długiej przerwie, która była spowodowana "wtopą" w postaci palących się mostków H - L293D w moim pierwszym robocie, postanowiłem wrócić do budowy kolejnego robota Ostatnią i jednocześnie pierwszą próbę budowy robota typu LF podjąłem ok. 1 rok temu. Od tamtego czasu trochę się podszkoliłem w programowaniu mikrokontrolerów w języku C i chciałbym ponownie coś zmajstrować Znalazłem na komputerze schemat mojego pierwszego stwora: Nie mam wzoru płytki. Połączenie na płytce były na pewno prawidłowe - sprawdzałem miernikiem. Schemat najprawdopodobniej spalił 2 mostki H L293D. Nie jestem pewny na 100%, ponieważ niestety, ale nie zrobiłem żadnych testów samych mostków przed montażem ich do podstawki na płytce. Zasilanie całości to 2 aku. li-ion 3.7V. Obok ISP znajduje się gniazdo z goldpin, ponieważ robot był podzielony na dwie płytki, dolna zawierała aku, stabilizator LM7805, przerobione serwa, oraz wtyczkę goldpin, która łączyła się z płytą logiczną. Czy powyższe połączenie mostku H z atmegą8 jest wykonane prawidłowo? A, i jeszcze coś. Co się stanie jeśli na mostek H puszczę sygnał nakazujący jednocześnie ruch jednego z silników w lewo i prawo? Czy taki układ na jakieś zabezpieczenie na tego typu przypadki? Pozdrawiam!
  18. Witam! Dopiero zaczynam przygodę z robotyką. I mam pytanie, czy można w jakiś sposób dodać temat do ulubionych, śledzonych? Tak, aby zawsze z poziomu profilu mógł w niego wejść? Notatnika w profilu ten skrypt też nie posiada, przez co nie idzie zapisać linka. Ogólnie chodzi o to, że jako początkujący czasami znajduję po kliku minutach szukania i skakania po różnych tematach odpowiedz. Po pewnym czasie chciałbym wrócić do tego tematu i tu pojawia się problem, nie umiem znaleźć tego tematu. Pozdrawiam!
  19. Silniki są sprawne. Ciekawe jest to, że drugi układ w ogóle nie działa. Spotkał się już ktoś z uszkodzonymi oryginalnie tymi układami? No chyba, że problem leży w sterowaniu? Chociaż jeden układ na tym programie działa w połowie - jeden silnik się kręci. Drugi układ w ogóle nie działa, także raczej program to nie może być. Pozdrawiam!
  20. Witam! Bawię się po raz pierwszy w budowę robota. Napotkałem jednakże problem z jednym silniczkiem. Silniczki to przerobione mini serwa. Pierwszy silnik (według wyjść układu L293) działa bez problemu - lewo i prawo. Drugi natomiast w ogóle nie działa. Steruję go tak samo jak pierwszy za pośrednictwem atmegi8. Oto mój program: #include <avr/io.h> #include <util/delay.h> int main(void){ DDRB|=(1<<PB2) | (1<<PB1); DDRD|=(1<<PD2) | (1<<PD0); while(1){ PORTB|=(1<<PB2) | (1<<PB1); PORTD|=(1<<PD2) | (1<<PD0); } } Silnik 1: PB1 - PWM (1-2EN), PD0 - lewo (1A), PD1 - prawo (2A), Silnik 2: PB2 - PWM (3-4EN), PD2 - lewo (3A), PD3 - prawo (4A), UWAGA - zdjęcie pochodzi z internetu. U mnie wyjścia *EN są podłączone do mikro-kontrolera. Nie wiem właśnie czy powyższy schemat jest właściwy. Z tego co czytałem, to VCC1 służy do zasilania logiki, a VCC2 do silniczków? U mnie podłączenie jest takie same jak na zdjęciu powyżej - VCC1 5V za stabilizatorem LM7805, a VCC2 bezpośrednio z aku. 7.4V. Dodam również, że wszystkie połączenia na PCB są prawidłowe - brak zwarć i jest ciągłość ścieżek. Co jest właśnie najdziwniejsze, bo obstawiałem, że gdzieś brakuje połączenia lub zwarły się dwie różne ścieżki. Ale sprawdzałem 3 razy. Nie wiem czy jest to normalne, ale gdy działa jeden silniczek to układ się grzeje - nieco ponad 100mA poboru prądu. Fakt układ pracuje; płynie przez niego prąd, ale maksymalnie może być obciążony 500mA, a już się robi ciepły przy 100mA to jak dla mnie trochę dziwne, no chyba, że tak te układy mają. Jakbym o czymś zapomniał, to piszcie! //EDIT: Wypiąłem Atmege8 i za symulowałem sterowanie układu L293 na pinach podstawki pod Atmege8. Problem jest cały czas ten sam. Ale zauważyłem, że pierwszy silnik działa nawet jeśli pin 1-2EN nie jest w ogóle podłączony. Czyżby od nowości uszkodzony układ? Pozdrawiam! __________ Komentarz dodany przez: Treker
  21. Mikrokontroler musi być zasilany. Możesz go zasilić z programatora albo z zewnętrznego źródła (5V). Pamiętaj tylko, aby nie używać tych dwóch sposobów zasilania na raz. Skąd podejrzenia, że się spalił? Pozdrawiam!
  22. Skręcanie odbywa się za pomocą przednich kół, które skręcają tak jak w zwykłych samochodach? Pozdrawiam!
  23. Prawie rok używam Samsunga ML-2160 i jestem z niego zadowolony. Na allegro można tanio kupić toner, chociaż jeszcze mam oryginalny Gównie kupiłem ją do drukowania ścieżek na PCB. Ale do "normalnego" drukowania również się nadaje. Pozdrawiam!
×
×
  • Utwórz nowe...