Skocz do zawartości

GarfFun

Użytkownicy
  • Zawartość

    2
  • Rejestracja

  • Ostatnio

Reputacja

0 Neutralna

O GarfFun

  • Ranga
    1/10

Informacje

  • Płeć
    Mężczyzna
  1. Podzialalo. wyciagnalem wszystkie elementy nie bedace kabelkami tak, zeby nie siegaly tak gleboko i poszlo. Dziekuje za szybka odpowiedz:)
  2. Pozwole sobie odswiezyc temat, bo mam problem z zaprogramowaniem pierwszego uC. Makefile zrobiony bezblednie, programator jest widziany w systemie, a po kliknieciu Tools->Program wyrzuca błąd. avrdude -p atmega16 -P usb -c usbasp -U flash:w:led.hex avrdude: error: programm enable: target doesn't answer. 1 avrdude: initialization failed, rc=-1 Double check connections and try again, or use -F to override this check. Uklad jest robiony wedlug schematu z kursu, niczego od siebie nie dodawalem- zmienilem tylko Atmege z 8 na 16, ale piny oczywiscie podpinalem zgodnie z datasheetem do Atmegi16. Sprawdzilem wszystkie polaczenia- tu problemu nie ma, tasmy od programatora tez sa podpiete prawidlowo, sprawdzalem wszystko po 3 razy. Co ciekawe, jezeli nie podepne programatora do ukladu miedzy pinami VCC i GND Atmegi mam 4.95V, po podpieciu spada do okolo 0.5V. Uklad zasilam z ladowarki od telefonu, 5V, 0.4A. Probowalem zasilac uklad przez programator, ale tu tez jest problem- dioda pokazujaca zasilanie programatora swieci tylko wtedy, jezeli podlacze go bez zworki POWER, po jej zalozeniu dioda gasnie. Czy caly problem to wina programatora? Atmege kupilem nowa, wiec zadnych fusebitow ustawionych nie ma.
×
×
  • Utwórz nowe...