Skocz do zawartości

art_mk

Użytkownicy
  • Zawartość

    6
  • Rejestracja

  • Ostatnio

Reputacja

1 Neutralna

O art_mk

  • Ranga
    2/10

Informacje

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Lokalizacja
    Toruń
  • Zainteresowania
    robotyka
  • Zawód
    fotograf
  • www
  1. Witam. Pracuje właśnie nad projektem gdzie potrzebuje mały ruch ale i też silny (ok 3 - 5 KG) Myślałem o wykorzystaniu serwa, ale w trakcie szukania cześć w domu wpadł mi do ręki siłownik elektromagnetyczny (K T105) z wentylatora do łazienki (otwierał w nim żaluzje) Mam przekaźnik więc czemu go nie wykorzystać. Teraz Takie pytanie czy ktoś miał może styczność z siłownikami elektromagnetycznymi? ten co posiadam jest na 220/240 V. Czy wystarczy podłączyć do prądu bezpośrednio i sterować przy pomocy przekaźnika czy może go trzeba jakoś specjalnie podłączyć do zasilania. ? W ogóle jak sprawdzić czy sprawny jest. Nie znam się na tym więc wole się dopytać aby niczego nie spalić. Co myślicie ewentualnie o siłownikach używanych w zamkach centralnych w samochodach? W google niczego konkrtnego nie udało się znaleźć. Pozdrawiam.
  2. Dziękuje wszystkim za chęć Pomocy. Ostatecznie, okazało się, że serwo miało wadę fabryczną.
  3. dokładnie taki sam jak tutaj: https://www.arduino.cc/en/Tutorial/Knob Była to pierwsza rzecz, która mi przyszła do głowy. wgrywałem też miedzy sweep a knob program do pomiaru odległości. z wgrywaniem nie mam właśnie żadnych problemów. Podejrzewam, że mogłem mieć pecha i trafić na serwa uszkodzone lub z serii z jakimiś błędami fabrycznymi. Ale jeśli tak co może być przyczyną takich objawów i to na obu urządzeniach?
  4. serwo nie posiada żadnych dodatkowych otworów czy śrubek. więc powinno być pierwszej wersji. obrót jest od 0 do 180 stopnie i z powrotem.
  5. dokładniej to używałem z Youtuba. teoretycznie nie powinno to robić problemu. również jak w podanym linku próbowałem zasilania 9v z stabilizatorem. Ciągle się porusza bez zatrzymania się.
  6. Witam, jestem tu początkujący i mam problem z moim serwo. Posiadam dwa serwa Towardpro MG96R, Arduinio UNO r3. Całoś zasilana na zasilaczu 5V 1A. (testowałem również 9 V). Zaczynam zabawę z serwo, wiec na początek chciałem spróbować programem przykładowym z biblioteki "KNOB" do sterowani przy pomocy potencjometrem. jak i opcję z pisywaniem konkretnych wartości. Opierałem się również instrukcją z youtuba: /watch?v=aDBux7q18JM Problem polega na tym, że serwo porusza się no stop na przemian, niezależnie od tego na ile ustawię potencjometr lub wpisz konkretnie pozycję docelową. Oba działają podobnie. Co może być przyczyną takiego działania? Proszę bardzo o pomoc, bo już kolejny dzień szukam w internecie odpowiedzi bez skutku
×
×
  • Utwórz nowe...