Skocz do zawartości

cone

Użytkownicy
  • Zawartość

    5
  • Rejestracja

  • Ostatnio

Reputacja

0 Neutralna

O cone

  • Ranga
    2/10

Informacje

  • Płeć
    Mężczyzna

Ostatnio na profilu byli

Blok z ostatnio odwiedzającymi jest wyłączony i nie jest wyświetlany innym użytkownikom.

  1. Witam Starałem się odzwierciedlić schemat z użyciem kolektora NPN i wygląda to tak jak na zdjęciu. Pomiar wykonywałem w identycznych miejscach jak w kursie na ilustracjach, natomiast nie rozumiem dlaczego UCE wyszło mi tylko 9mV oraz co dziwniejsze wartości prądów wyszły zupełnie odwrotnie - IC = 0,69mA, IB = 7,81mA. Dodatkowo składałem układ przy użyciu tranzystora BC556B z zestawu (czyli jeśli dobrze znalazłem w sieci - PNP). W sumie pytanie również dotyczy NPN - dlaczego nawet jeśli zamienię miejscami emiter z kolektorem to dioda nadal świeci = układ działa?
  2. W akapicie dotyczącym "Hydrauliczna analogia prądu płynącego w obwodzie" jest napisane: Chyba od kolejności? Dodatkowo mam pytanie - podłączyłem równolegle diody: Czerwona z rezystorem 1kΩ Zielona z rezystorem 310 Ω NIebieska z rezystorem 310 Ω Z moich obliczeń przy zasilaniu 9V na zielonej odkłada się napięcie 2,2 (mierzyłem), płynie prąd około 0,02A a świeci najsłabiej - z czego to wynika?
  3. Jeśli mogę coś zasugerować, to w tym rozdziale przydałby się schemat płytki stykowej. Ja jako osoba kompletnie zielona z elektroniki nie miałem bladego pojęcia jak są prowadzone poszczególne linie, znalazłem to dopiero googlując co znacząco rozjaśniło mi sytuację.
  4. Tak, z podłączonym obciążeniem. Mierząc na samej baterii i tak mam ok 8,7 V. PS. Link poprawię jutro, nie mam dostępu do komputera.
  5. Witam Na wstępie - dzięki za kurs ! Natomiast wykonuję właśnie część dotyczącą potencjometru i wynik obliczeń bardzo odbiega od rzeczywistości. Wartości jakie otrzymałem po żłożeniu układu: Uzas = 8,63 V (wogóle nie bardzo rozumiem dlaczego mam tylko tyle, dopiero drugi raz przysiadłem do zabawy z kursem i spadłoby naładowanie baterii aż o prawie 1 V?) R1 = 1,65 kOhm R1+R2 = 4,17 kOhm Z wyliczeń wynika, że napięcie na rezystorze "regulowanym" powinno być 3,41 V, natomiast pomiary wykazują mi 5,47 V. Skąd taka rozbieżność ? Poniżej mój schemat - napięcie mierzę między białym a czerwonym przewodem.
×
×
  • Utwórz nowe...