Skocz do zawartości

sofnir

Użytkownicy
  • Zawartość

    25
  • Rejestracja

  • Ostatnio

Reputacja

0 Neutralna

O sofnir

  • Ranga
    3/10

Informacje

  • Płeć
    Mężczyzna

Ostatnio na profilu byli

Blok z ostatnio odwiedzającymi jest wyłączony i nie jest wyświetlany innym użytkownikom.

  1. sofnir

    Naprawa słuchawek

    Czyli słuchawki do wywalenia? Może faktycznie napiszę na jakimś innym forum sorki Ale muszę wpierw jakiegoś poszukać.
  2. sofnir

    Naprawa słuchawek

    Hej, kilka miesięcy temu naprawiłem sobie słuchawki (tzn. wymieniłem jacka). Jakiś czas temu coś się zepsuło i słuchawki na jednym uchu grały głośniej, a na drugim ciszej. Odlutowałem kabelki od jacka, odciąłem kabel i znowu chciałem przylutować. Tutaj pojawił się problem, zamieszczę rysunek: Masę przylutowałem do masy. Następnie sobie podpiąłem słuchawki, puściłem muzyczke i próbowałem stykać kabelki żeby zobaczyć co się dzieje. W momencie kiedy przykładam kabelek niebieski lub czerwony do elementu nr 1 (rys.) to nic się nie dzieje, natomiast kiedy przykładam do nr 2 niebieski lub czerwony
  3. sofnir

    Czujnik CNY70 nie działa.

    Wszyscy mieli rację, już działa, korzystałem z błędnego rysunku znalezionego w sieci.
  4. sofnir

    Czujnik CNY70 nie działa.

    Podłączyłem według tego: Katoda i emiter do masy, anoda rezystor 220, kolektor 10k i od kolektora wyjście.
  5. Hej, podłączyłem czujnik CNY70 wg. tego schematu: Zasilam 5 Voltami. Zczytuję wartości za pomocą arduino i je sobie wyświetlam i mam problem, bo te wartości się prawie nie zmieniały. Wymieniłem rezystory, dałem do diody 100 Ohm, a do fototranzystora 100 kOhm i jest już trochę lepiej, ale wartości zmieniją się od 1000 do 900. Bardzo mnie to dziwi, bo w necie jak szukam tego typu schematów to ludzie używają 220 i 10k [Ohm] i wszystko im śmiga (wartości zmieniają się o kilkaset). Ja bym chyba musiał podłączyć szeregowo z 10x 100kOhm żeby osiągnać taki efekt, a to bez sesnu, największy oporni
  6. Dokładnie tak, ja próbowałem wgrywać na 2560. Dzięki wielkie, już wszystko jest okej
  7. Wgrywam kod przez USB, a w którym momencie wybieram taką opcję? Co powinienem zmienić?
  8. Witam, posiadam Arduino Mega, jakąś chińską podróbkę, nie wiem dokładnie jakie, poniżej zamieszczam jego zdjęcia: Potrafię się z nim komunikować przez port COM (wysyłać mu dane), natomiast nie da sie wgrać na niego żadnego programu. Ściągnąłem sterownik CH340G z tej strony - http://www.5v.ru/ch340g.htm i nadal nie działa. Poniżej kilka zdjęć, które mogą okazać się pomocne:
  9. Hej, chciałbym prosić o pomoc doświadczonych kolegów z forum o ocenę mojej implementacji kodu do linefollowera i rozwiązanie problem. Funkcja obliczająca zmianę: void calculateChange() { error = 0 - currentPosition; // 0 is my wanted position derivative = error - prevError; prevError = error; change = kp * error + derivative * kd; } Warto powiedzieć, że currentPosition może przyjmować wartości -2, -1.5, -1, 0, 1, 1.5, 2 (mam tylko 4 czujniki). Funkcja ustawiająca prędkość: void setMotorsSpeed() { leftMotorSpeed = motorSpeed - change; rightMotorSpeed = motorSpeed + chang
  10. sofnir

    Lipo - wybuch!

    Przeczytałem cały poradnik o lipo na forum forbota zanim cokolwiek zrobiłem. A z tą wtyczką to też tak myślałem, ale wolę lepiej 2 razy spytać zanim znowu coś wysadzę. Dzięki za pomoc, pozdrawiam
  11. sofnir

    Lipo - wybuch!

    To ten lipo: http://botland.com.pl/akumulatory-li-pol-dualsky/570-dualsky-520mah-20c-2s1p-74v.html Zmierzyłem i jest 8.4 V, nie chce mi się wierzyć żebym zrobił zwarcie bo bardzo uważałem i miałem dwa przewody. A tak przy okazji jak mam w ładowarce taki kabelek: http://malypodroznik.pl/porady/power/p_power6_01778_TP.jpg to jest różnica jak go wkładam ? Bo jak miałem akumulatorek od autka do sterowania i ładowarkę do niego to było zabezpieczenie i tylko w jednej pozycji dało się go włożyć, a tutaj nie ma różnicy? PS uff, przetestowałem i działa Ale dziwne, że powinna mieć 7.4 a ma 8.4
  12. sofnir

    Lipo - wybuch!

    Hej, mam problem. Zaraz po naładowaniu lipo chciałem połączyć je z takimi zwykłymi przewodami męskimi: http://electropark.pl/2817-thickbox/zestaw-65szt-kabli-do-plytek-stykowych.jpg Jak włożyłem jeden kabelek wszystko było ok, ale jak włożyłem drugi to był taki niewielki wybuch i poleciał dym. Co powinienem teraz zrobić? Dlaczego tak się stało? Czy bateria się uszkodziła?
  13. sofnir

    Linefollower - zasilanie

    Tak, czaję bazę Wielkie dzięki za odpowiedź
  14. sofnir

    Linefollower - zasilanie

    Okej, a jak w takim razie zasilić z takiej baterii i arduino i silniki? Bo jak wcześniej wspominałem, czytałem, żeby tego nie robić Czyli co, muszę takie dwa pakiety li-po kupić?
  15. Hej, w poradniku arduino natrafiłem na taką informację: "Zasilanie silników i Arduino z tego samego źródła zasilania może prowadzić to zawieszania się programu i częstych resetów." Oglądając konstrukcje robotów na forum widziałem jednak linefollowery, które miały tylko jeden pakiet Li-Pol. W takim razie, czy to oznacza, że jednym źródłem prądu zasilana była logika i silniki? Ja chciałbym wybrać zasilanie do mojego linefollowera. Do tej pory używałem 9V baterii do arduino oraz koszyka na baterie 4xAA do silników, ale szybko zużywam te baterie ze względu na moje ciężkie zmagania z robotem i ma
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.