Skocz do zawartości

Port USB do sterowania układem


Pomocna odpowiedź

Czy ktoś z was używał może portu USB do sterowania układami. W internecie widziałem kilka projektów ale one przeważnie opierają się budowie przejściówki USB->>RS232 a potem z COMa sterowanie układem. A jestem ciekaw czy ktoś próbował tak jakby odrazu USB wykorzystać. Port daje wiele możliwości a ciężko w necie znaleść coś na temat jego wykorzystania

Link to post
Share on other sites

Kurna muszę dostać w swoje łapy schemat tego i program na procka. Chyba kupie jedno i to sprawdzę. Ciekawe jak wygląda ten program na komputer.

[ Dodano: 24 Cze 09 09:00 ]

Link do biblioteki z obsługą USB na AVRku:

http://www.obdev.at/products/vusb/index.html

na stronce znajdziesz odrazu przykładowe projekty.

Musze tą stronę dokładnie przestudiować. Teraz mam taki czas że chcę poznać pełnie komunikacji komputer mikroprocesor (COM, LPT, USB) Ale mam jeszcze takie pytanko czy ktoś na forum się tym bawił ??

Link to post
Share on other sites

Kurcze prenumerate mam od tego roku. A roczników 2008 niema jeszcze do ściągnięcia.

[ Dodano: 24 Cze 09 09:14 ]

Ale napisałem do nich może mi wyślą bezpłatnie ten nr

Link to post
Share on other sites

Ja się bawiłem implementacją programowego USB na AVRku. Generalnie musisz dość dobrze ogarniać USB żeby z tego korzystać w trybie innym niż VCP (a tylko dla tego trybu warto stosować tego typu rozwiązanie).

W trybie VCP to standard, prędkość transmisji niewielka, bo funkcja obsługująca USB w AVRku bazuje na poolingu - istnieje ryzyko utraty danych.

Co do funkcjonalności to raczej tylko amatorska - brak zgodności z USB2.0 dyskwalifikuje ten sprzęt z profesjonalnego użycia. Sama zasada działania desygnuje to rozwiązanie raczej tylko do zastosowania w roli interfejsów.

Link to post
Share on other sites

Kiedyś podawałem Ci tytuł książki na temat programowania USB w C++

jest tam też opisany interfejs USB co może być pomocne ( czytałem w Empiku 🙂 )

Poza tym zwykłe AVR'ki na ogół nie mają sprzętowego USB a implementacja programowa

ma też dużo wad bo spowalnia na pewno procek. Lepiej wykorzystać sprzętowy UART.

Wydaje mi się, że w niektórych ARM'ach jest USB sprzętowy.

Link to post
Share on other sites

Jeśli chodzi o USB to teraz studiuje zasadę jego działania z testu który wysłał mi nes86. Poza tym pobrałem te książki co pisał Elektryk0 . Co do uC też widzę że z AVR ciężko używa sie portu USB. Widzę coraz więcej powodów dla którego mam się przenieść na ARMy. Musze tylko poszukać w necie ich specyfikacje i jak się je programuje.

Link to post
Share on other sites

ja też miałem kiedyś zamiar zacząć z USB pomysł porzuciłem ale

znowu swoimi postami mnie zmobilizowałeś.

Jednak szczerze to nie mam ani kasy ani chęci by przebijać się przez

książkę USB praktyczne programowanie...

Poczekam aż będę bardziej zaawansowany teraz wole zbierać kasę na

ARM. Jednakże przyszedł mi do głowy wczoraj pewien pomysł.

A może by tak zaprzęgnąć do pracy poczciwego Python'a.

Pomysł jak najbardziej trafny znalazło się coś takiego jak PyUSB.

http://bleyer.org/pyusb/

Co prawna tego jeszcze nie czytałem ale wydaje mi się że obsługa

USB w Pyton'ie będzie mniej skomplikowana niż w C++.

Link to post
Share on other sites

Słuchaj ja wole C++ bo jak uda się c ++ to można znaleść biblioteki do C# a to język bardzo fajny który trochę znam i lubię. W C# uczę się teraz robić aplikacje okienkowe. I oczywiście studiuje teraz te USB jak rozgryzę jak wysyłać sygnały z uC przez USB do programu i oczywiście i w drugą stronę. To już tylko krok a można zrobić system który będzie kontrolowany przez strone www. bo C# to język nastawiony na wspólpracę a netem.

Link to post
Share on other sites

A Python niby nie jest ?

Przecież Python bywa wykorzystywany nawet przez Hackerów

i można w nim pisać programy do komunikacji z netem

bo ma biblioteki to umożliwiające.

Poza tym Python jest bardziej przenośny niż C#.

Ja Ci nie odradzam tylko daję taką sugestię zrobisz jak chcesz.

Link to post
Share on other sites

C# już się uczę i wole przy nim zostać C# jest w miarę młodym językiem i rozwojowym. Jedyne co niektórym się w nim nie podoba to uniezależnienie od windy bo opiera się na platformie .NET choć można też uważać to jako plus bo łatwiej jest program zgrać z windą która jest jak wiadomo popularnym OSem

Link to post
Share on other sites
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Dołącz do dyskusji, napisz odpowiedź!

Jeśli masz już konto to zaloguj się teraz, aby opublikować wiadomość jako Ty. Możesz też napisać teraz i zarejestrować się później.
Uwaga: wgrywanie zdjęć i załączników dostępne jest po zalogowaniu!

Anonim
Dołącz do dyskusji! Kliknij i zacznij pisać...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.