Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
SeerKaza

Komunikacja uC <-->PC

Pomocna odpowiedź

Proszę o umieszczenie tutaj wszelkich jakie macie informacji o transmisji danych miedzy układem a PC, po rs232, USB czy LTP. Ja teraz wertuje elektrode i google. Ale może ktoś z was zna jakieś fajne strony lub znajdzie szybciej coś ciekawego to proszę o umieszczenie tego tutaj. Ten temat nie pisze z lenistwa bo sam też szukam.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

RS 232C - praktyczne programowanie. Od Pascala i C++ do Delphi i Buildera. Wydanie III

USB. Praktyczne programowanie z Windows API w C++

  • Pomogłeś! 1

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Odkopuje swój własny temat bo mam takie pytanko. Wedle was jaki program jest najlepszy do sterowania COMem czy innym wyjściem szeregowym . Myśle nad delphi bo widziałem gdzies książki na ten temat pozatym bardzi łatwo sie w nim robi aplikacje okienkowe. A wy co myslicie ??

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Jeśli wiesz jak, to nie ma różnicy w czym napiszesz program. Nie polecam tylko Javy, poza tym pełny wybór, C, C++, C#, Delphi, Visual Basic.

Jak chodzi o Delphi to wybór o tyle słaby, że jest to już nieco archaiczne środowisko. Dawniej używałem C++ Buildera, ale są problemy z kompatybilnością (wersja 6 vs. Vista), więc pewnie z delphi też mogą być problemy.

Jak chcesz łatwo zrobić aplikację okienkową to polecam C#.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

C# mam ogromną dobra księgę. Pentlę obiekty itd znam tylko że nie wiem jak robić okienka w nim i nie znam bibliotek do sterowania COMem

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Okienka robi się najłatwiej w Visual Studio, tworzysz formularz i edytujesz myszką (jak w delphi, VB, itp). Co do portu szeregowego, to jest komponent SerialPort. Wystarczy umieścić na formularzu, skonfigurować i gotowe.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Pobrałem Visual C# express. Księge do nauki mam dobrą ale nigdzie nie mogę znaleść samouczka jak się robi te cholerne okienka. Ani jak programować porty :[

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Ja używam VS2005, ale w express jest chyba tak samo. Tworzysz nowy projekt -> aplikację windows i pierwsze okienko masz od razu gotowe. Na początek powinno wystarczyć. Jak będziesz potrzebował kolejne, dodajesz formularz.

Jak chodzi o programowanie portów, to komponent SerialPort powinien być dostępny w palecie. Dodajesz go do formularza standardowo i można rozpocząć działanie.

[ Dodano: 11 Lis 09 11:00 ]

W necie są tutoriale, wystarczy wpisać w google "c# serialport tutorial".

Przykładowo to wygląda ciekawie: http://msmvps.com/blogs/coad/archive/2005/03/23/39466.aspx

  • Lubię! 1

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Nes mi z tymi okienkami już wytłumaczył (wystarczyło otworzyć toolboxa ;])

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji, napisz odpowiedź!

Jeśli masz już konto to zaloguj się teraz, aby opublikować wiadomość jako Ty. Możesz też napisać teraz i zarejestrować się później.
Uwaga: wgrywanie zdjęć i załączników dostępne jest po zalogowaniu!

Anonim
Dołącz do dyskusji! Kliknij i zacznij pisać...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

Zaloguj się, aby obserwować  

×
×
  • Utwórz nowe...