Skocz do zawartości
Komentator

Kurs Raspberry Pi - #10 - kamera, zdjęcia, transmisja obrazu

Pomocna odpowiedź

(edytowany)

@Treker 

pi@raspberrypi:~ $ raspistill -v

"raspistill" Camera App (commit 7cbfbd38d982 Tainted)

Camera Name imx219
Width 3280, Height 2464, filename (null)
Using camera 0, sensor mode 0

GPS output Disabled

Quality 85, Raw no
Thumbnail enabled Yes, width 64, height 48, quality 35
Time delay 5000, Timelapse 0
Link to latest frame enabled  no
Full resolution preview No
Capture method : Single capture

Preview Yes, Full screen Yes
Preview window 0,0,1024,768
Opacity 255
Sharpness 0, Contrast 0, Brightness 50
Saturation 0, ISO 0, Video Stabilisation No, Exposure compensation 0
Exposure Mode 'auto', AWB Mode 'auto', Image Effect 'none'
Flicker Avoid Mode 'off'
Metering Mode 'average', Colour Effect Enabled No with U = 128, V = 128
Rotation 0, hflip No, vflip No
ROI x 0.000000, y 0.000000, w 1.000000 h 1.000000
mmal: mmal_vc_component_enable: failed to enable component: ENOSPC
mmal: camera component couldn't be enabled
mmal: main: Failed to create camera component
mmal: Failed to run camera app. Please check for firmware updates

 

1-wire wyłączone.

 

Po zainstalowaniu pakietu Motion i odpaleniu przeglądarki mam taki efekt:

image.thumb.png.339fdc5e029f8433a8ab891a69d2c78a.png

Edytowano przez piotr_m
  • Lubię! 1

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Ostatnia opcja... Pokaż proszę dla pewności zdjęcie, na którym widać podłączenie kamery. Może jednak coś/gdzieś jest źle? Jeśli nie, to ja już nie mam pomysłu. Może faktycznie trafiłeś na uszkodzoną kamerę, ale jeśli tak będzie to z takim "szczęściem" warto spokojnie zagrać w lotto 😉

  • Lubię! 1

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@Treker Jeśli chodzi o podłączenie taśmy to wygląda to tak.

IMG_20190304_202928.jpg IMG_20190304_202938.jpg

IMG_20190304_202952.jpg IMG_20190304_203004.jpg

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@piotr_m faktycznie, wygląda, że wszystko jest poprawnie. Ja niestety nie mam już pomysłów... W takim razie pozostaje chyba tylko złożyć reklamację do Botlandu - napisz na adres reklamacje@botland.com.pl to na pewno szybko pomogą swoją radą/wymienią kamerę. Jak podlinkujesz w zgłoszeniu swoje posty z tego tematu to pewnie unikniesz odpowiadania na podobne pytania i przyspieszysz sprawę. Daj proszę z ciekawości później znać czy faktycznie winna była uszkodzona kamera 🙂

  • Pomogłeś! 1

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@Treker W odpowiedzi na prośbę:

Reklamowałem kamerkę w Botlandzie - wszystko przebiegło sprawnie i miło. Ekspresowo otrzymałem przesyłkę zwrotną.

Wygląda na to, że problem był z samą kamerką. Po podłączeniu nowej od razu zadziałało.

Problem rozwiązany, dziękuję za wsparcie 😉

  • Lubię! 1

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@piotr_m super, dziękuję za informację. Cieszę się, że problem rozwiązany - mamy przynajmniej dowód na to, że kamerki mogą być czasami fabrycznie uszkodzone 😉

  • Lubię! 1

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »

×