Skocz do zawartości
Komentator

Kurs Raspberry Pi - #10 - kamera, zdjęcia, transmisja obrazu

Pomocna odpowiedź

(edytowany)

@Treker 

pi@raspberrypi:~ $ raspistill -v

"raspistill" Camera App (commit 7cbfbd38d982 Tainted)

Camera Name imx219
Width 3280, Height 2464, filename (null)
Using camera 0, sensor mode 0

GPS output Disabled

Quality 85, Raw no
Thumbnail enabled Yes, width 64, height 48, quality 35
Time delay 5000, Timelapse 0
Link to latest frame enabled  no
Full resolution preview No
Capture method : Single capture

Preview Yes, Full screen Yes
Preview window 0,0,1024,768
Opacity 255
Sharpness 0, Contrast 0, Brightness 50
Saturation 0, ISO 0, Video Stabilisation No, Exposure compensation 0
Exposure Mode 'auto', AWB Mode 'auto', Image Effect 'none'
Flicker Avoid Mode 'off'
Metering Mode 'average', Colour Effect Enabled No with U = 128, V = 128
Rotation 0, hflip No, vflip No
ROI x 0.000000, y 0.000000, w 1.000000 h 1.000000
mmal: mmal_vc_component_enable: failed to enable component: ENOSPC
mmal: camera component couldn't be enabled
mmal: main: Failed to create camera component
mmal: Failed to run camera app. Please check for firmware updates

 

1-wire wyłączone.

 

Po zainstalowaniu pakietu Motion i odpaleniu przeglądarki mam taki efekt:

image.thumb.png.339fdc5e029f8433a8ab891a69d2c78a.png

Edytowano przez piotr_m
  • Lubię! 1

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Ostatnia opcja... Pokaż proszę dla pewności zdjęcie, na którym widać podłączenie kamery. Może jednak coś/gdzieś jest źle? Jeśli nie, to ja już nie mam pomysłu. Może faktycznie trafiłeś na uszkodzoną kamerę, ale jeśli tak będzie to z takim "szczęściem" warto spokojnie zagrać w lotto 😉

  • Lubię! 1

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@piotr_m faktycznie, wygląda, że wszystko jest poprawnie. Ja niestety nie mam już pomysłów... W takim razie pozostaje chyba tylko złożyć reklamację do Botlandu - napisz na adres reklamacje@botland.com.pl to na pewno szybko pomogą swoją radą/wymienią kamerę. Jak podlinkujesz w zgłoszeniu swoje posty z tego tematu to pewnie unikniesz odpowiadania na podobne pytania i przyspieszysz sprawę. Daj proszę z ciekawości później znać czy faktycznie winna była uszkodzona kamera 🙂

  • Pomogłeś! 1

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@Treker W odpowiedzi na prośbę:

Reklamowałem kamerkę w Botlandzie - wszystko przebiegło sprawnie i miło. Ekspresowo otrzymałem przesyłkę zwrotną.

Wygląda na to, że problem był z samą kamerką. Po podłączeniu nowej od razu zadziałało.

Problem rozwiązany, dziękuję za wsparcie 😉

  • Lubię! 1

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@piotr_m super, dziękuję za informację. Cieszę się, że problem rozwiązany - mamy przynajmniej dowód na to, że kamerki mogą być czasami fabrycznie uszkodzone 😉

  • Lubię! 1

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Świetny kurs, bardzo dokładny. Ukłony dla autora 🙂

Mam problem z instalacją pakietu motion. Szczegóły są na obrazie. Proszę o pomoc.

raspberry-motion.jpg

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@Artur2024, witam na forum 😉 Widzę, że to Twoje pierwsze kroki na Forbocie, oto najważniejsze informacje na start:

  • Chcesz przywitać się z innymi członkami naszej społeczności? Skorzystaj z tematu powitania użytkowników.
  • Opis najciekawszych funkcji, które ułatwiają korzystanie z forum znajdziesz w temacie instrukcja korzystania z forum - co warto wiedzieć?
  • Poszczególne posty możesz oceniać (pozytywnie i negatywnie) za pomocą reakcji - ikona serca w prawym dolnym rogu każdej wiadomości.

4 minuty temu, Artur2024 napisał:

Mam problem z instalacją pakietu motion. Szczegóły są na obrazie. Proszę o pomoc.

Czy masz pewność, że RPi ma dostęp do internetu? Działają Ci strony internetowe w przeglądarce uruchomionej na Raspbianie?

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
(edytowany)

Tak, wszystko działa poprawnie. Miałem problem z połączeniem LAN, ale bezprzewodowo zadziałało poprawnie i tak zostawiłem.
Sprawdziłem też ilość wolnego miejsca na dysku, ale jest ok.

Internet OK

... instalowałem wcześniej inne pakiety (podane w kursie) i wszystko było ok.
Sprawdziłem połączenie z serwerem raspberrypi.org
ping

Edytowano przez Artur2024

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Czytujesz czasem co Ci malinka na ekranie wypisuje czy czekasz, aż na Forbocie się pojawi kurs czytania po polsku?

Użyj apt-get update (bo pewnie w repo jest nowsza wersja jakiegoś pakietu a malinka o tym jeszcze nie wie).

 

  • Lubię! 1

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, ethanak napisał:

Czytujesz czasem co Ci malinka na ekranie wypisuje czy czekasz, aż na Forbocie się pojawi kurs czytania po polsku?

Oj bądźmy wyrozumiali, w końcu to kurs dla początkujących - o to w tym chodzi 🙂 Nie każdy początkujący musi wiedzieć co to oznacza (i jak to naprawić). Odpisywałem późno i sam nie przeczytałem dokładnie komunikatu, bo z automatu zapytałem o dostęp do internetu nie zwracając uwagi na 404...

@Artur2024 zaktualizuj tak jak podał wyżej @ethanak i spróbuj jeszcze raz, powinno ruszyć 😉

  • Pomogłeś! 1

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
17 godzin temu, ethanak napisał:

Czytujesz czasem co Ci malinka na ekranie wypisuje czy czekasz, aż na Forbocie się pojawi kurs czytania po polsku?

Użyj apt-get update (bo pewnie w repo jest nowsza wersja jakiegoś pakietu a malinka o tym jeszcze nie wie).

 

Oczywiście, że czytałem ten komunikat. Najnormalniej na świecie wolałem zapytać.

Jeżeli dla Ciebie pomaganie na forum jest takie bolesne to nie pomagaj, oszczędzisz sobie i innym przykrości.

Pomogło: sudo apt-get update

Dziękuję za pomoc 🙂

  • Lubię! 1

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Witam,

Mam podłączone Raspberry 4 z monitorem, lecz nie działa mi podgląd zdjęć. Ktoś ma jakieś pomysły jak rozwiązać ten problem, do terminala wpisuję polecenia jak w kursie, próbowałem też z -p, ale tez nie działa :(. Zdjęcia po zrobieniu normalnie się zapisują w folderze, i moge je potem otworzyć.

Niestety, większy problem mam z filmami video, plik się zapisuje, ale tak jakby był pusty, nic się na nim nie nagrało (polecenie wpisuję jak w kursie). Bardzo proszę o pomoc

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
7 minut temu, matrix12 napisał:

Mam podłączone Raspberry 4 z monitorem, lecz nie działa mi podgląd zdjęć. Ktoś ma jakieś pomysły jak rozwiązać ten problem, do terminala wpisuję polecenia jak w kursie, próbowałem też z -p, ale tez nie działa :(. Zdjęcia po zrobieniu normalnie się zapisują w folderze, i moge je potem otworzyć.

Dzięki za sygnał - sprawdzimy to jutro rano 🙂

7 minut temu, matrix12 napisał:

Niestety, większy problem mam z filmami video, plik się zapisuje, ale tak jakby był pusty, nic się na nim nie nagrało (polecenie wpisuję jak w kursie). Bardzo proszę o pomoc

Czy pliki ważą 0B czy jednak są "cięższe"? W tym drugim przypadku polecam zainstalować odpowiednie kodeki na komputerze, który używasz do podglądu 😉

  • Lubię! 1

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@matrix12 ujmę to tak: u mnie działa 😄

Sprawdziłem to na Raspbianie 2019-07-10-raspbian-buster-full, czysty bez aktualizacji pakietów. Po włączeniu kamery w raspi-config i ponownym uruchomieniu działa bez problemów. Podgląd się wyświetla, filmy się nagrywają. 10 sekund filmu 640x480 zajmuje 1MB i da się go odtworzyć jak na załączonym zrzucie ekranu. Kabel micro HDMI podłączony do gniazda bliżej USB-C.

Jeżeli odtwarzasz filmy na komputerze to tak jak radził @Treker musisz pobrać kodeki. Ale nawet bez tego nagranie powinno mieć minimum kilkaset kB.

2019-08-13-133852_2560x1080_scrot.thumb.png.0996a4911357fe1919a9bebef95c9f5d.png

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji, napisz odpowiedź!

Jeśli masz już konto to zaloguj się teraz, aby opublikować wiadomość jako Ty. Możesz też napisać teraz i zarejestrować się później.
Uwaga: wgrywanie zdjęć i załączników dostępne jest po zalogowaniu!

Gość
Dołącz do dyskusji! Kliknij i zacznij pisać...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.


×
×
  • Utwórz nowe...