Treker 2830 Sierpień 22, 2019 Udostępnij Sierpień 22, 2019 @Yuarez faktycznie było z tym zamieszanie. Trzeba się będzie przenieść na avconv, na stronie RPi zmieniono już przykład dotyczący timelapse'a w taki sposób, aby korzystał własnie z avconv. Więcej do poczytania tutaj: https://www.raspberrypi.org/documentation/usage/camera/raspicam/timelapse.md 1 Cytuj Link to post Share on other sites
TomaszWa 0 Sierpień 24, 2019 Udostępnij Sierpień 24, 2019 @Yuarez Niestety wywala mi takie błędy,może ja coś źle robię,sam już nie wiem Cytuj Link to post Share on other sites
Treker 2830 Sierpień 25, 2019 Udostępnij Sierpień 25, 2019 @TomaszWa pokaż dla pewności wszystkie kolejne polecenia, które wpisywałeś do terminala Cytuj Link to post Share on other sites
digitalread 2 Wrzesień 18, 2019 Udostępnij Wrzesień 18, 2019 Dnia 24.08.2019 o 17:28, TomaszWa napisał: @Yuarez Niestety wywala mi takie błędy,może ja coś źle robię,sam już nie wiem Witam, podczas kursu rpi natknąłem na ten sam problem. Wyskakuje Ci ten błąd ponieważ nie jesteś w katalogu gdzie zapisane masz zdjęcia. Wejdź w folder gdzie kamerka zrobiła zdjęcia do time lapsa i tam wpisz: ffmpeg -i image%04d.jpg -r 10 -vcodec libx264 -vf scale=1280:720 timelapse.mp4 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Szukasz producenta PCB? Sprawdź firmę JLCPCB. Dlaczego warto? • Prototypy PCB 2-warstwowe za 2$ (gotowe w 24 godziny) • Prototypy PCB 4-warstwowe za 5$ • Montaż SMT od 7$ • Produkcja w profesjonalnej fabryce (zobacz film) Sprawdź też » Jak powstaje PCB? Wycieczka po fabryce
Koowal61 0 Wrzesień 21, 2019 Udostępnij Wrzesień 21, 2019 Witam, Jestem bardzo początkującym kursantem Raspberry i muszę powiedzieć że kurs jest rewelacyjny. Aczkolwiek mam mały problem z zainstalowaniem libav-tools. po wpisaniu komendy "sudo apt install libav-tools" otrzymuję komunikat E: "Package 'libav-tools' has no installation candidate" i tak już drugi dzień siedzę i nie mogę dojść co robię nie tak, a człowiek nie robi się młodszy więc zapytuje czy czegoś nie dopatrzyłem (prawie na pewno)? Cytuj Link to post Share on other sites
Treker 2830 Wrzesień 21, 2019 Udostępnij Wrzesień 21, 2019 @Koowal61 witam na forum Czy masz zaktualizowany system i repozytoria? Dla formalności zapytam też, na którym RPi działasz i który system posiadasz Cytuj Link to post Share on other sites
browner 0 Styczeń 2, 2020 Udostępnij Styczeń 2, 2020 rasberry pi #11 - film poklatkowy Chciałbym zainstalować pakiet libav jednak wyświetla mi sie taki błąd: Reading package lists... Done Building dependency tree Reading state information... Done Package libav-tools is not available, but is referred to by another package. This may mean that the package is missing, has been obsoleted, or is only available from another source However the following packages replace it: ffmpeg E: Package 'libav-tools' has no installation candidate Cytuj Link to post Share on other sites
Treker 2830 Styczeń 2, 2020 Udostępnij Styczeń 2, 2020 @browner witam na forum Sprawdź proszę czy zadziała u Ciebie wersja z pakietem avconv. Tutaj znajdziesz przykład: https://www.raspberrypi.org/documentation/usage/camera/raspicam/timelapse.md Cytuj Link to post Share on other sites
browner 0 Styczeń 2, 2020 Udostępnij Styczeń 2, 2020 @Treker niestety nie działa Cytuj Link to post Share on other sites
Treker 2830 Styczeń 2, 2020 Udostępnij Styczeń 2, 2020 @browner a jaki błąd otrzymujesz? Cytuj Link to post Share on other sites
jas123 79 Marzec 16, 2020 Udostępnij Marzec 16, 2020 Dzień dobry , mam pytanie. Czy jeśli zacznę robić np. timelapse i odłącze malinkę od komputera to dalej będzie robić zdjęcia czy się zatrzyma? (oczywiście zasilania nie zamierzam odłączać). Cytuj Link to post Share on other sites
Gieneq 1081 Marzec 16, 2020 Udostępnij Marzec 16, 2020 Możesz napisać skrypt, w którym po wciśnięciu przycisku zacznie się robić timelapse. Tam nie jest nic podłączone i działa. Rozumiem, że masz namyśli, że jak w terminalu SSH wpiszesz polecenie to czy się rozłączy po zamknięciu połączenia? Chyba nie, trzeba sprawdzić zawsze możesz coś odpalić w tle - znak & na końcu polecenia. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
jas123 79 Marzec 16, 2020 Udostępnij Marzec 16, 2020 Udało się nagrać ten filmik bez połączenia z komputerem. Filmiku nie pokaże bo nie można wysyłać plików .mp4 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Gieneq 1081 Marzec 17, 2020 Udostępnij Marzec 17, 2020 @jas123 Super! Cytuj Link to post Share on other sites
ekofarmer 2 Kwiecień 20, 2020 Udostępnij Kwiecień 20, 2020 Witam, fajny i przystępny kurs. Jestem w części #11 kursu i próbuję zainstalować na mojej RPi 4B 4GB moduł libav-tools do robienia timelaps'ów wg. instrukcji kursu - jak poniżej - i niestety okazuje się to niemożliwe: pi@raspberrypi:~/katalog $ sudo apt install libav-tools Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Pakiet libav-tools nie ma dostępnej wersji, ale odnosi się do niego inny pakiet. Zazwyczaj oznacza to, że pakietu brakuje, został zastąpiony przez inny pakiet lub nie jest dostępny przy pomocy obecnie ustawionych źródeł. Jednak następujące pakiety go zastępują: ffmpeg E: Pakiet libav-tools nie ma kandydata do instalacji pi@raspberrypi:~/katalog $ Wcześniej system zaktualizowany (update/upgrade). Jakieś pomysły, wskazówki, sugestie? Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Pomocna odpowiedź