Skocz do zawartości
Mrpatryk

Jak odebrac dane z mysql i aktualizować je na karcie SD?

Pomocna odpowiedź

Gość es2
(edytowany)
12 minut temu, Mrpatryk napisał:

Arduino mam podłączone, przesyłam dane na mouł "esp" nim wysyłam do php poprzez get Id oraz IDkarty . ale niestety PHP nic nie wyświetla

PHP pewnie wyświetla (chyba, że wykonuje się "echo "$idkarty";" a idkarty jest ciągiem pustym) ale tego nie wiesz,bo źle sprawdzasz. Wszystko chcesz zrobić na raz, to się rzadko udaje. Przypomnij sobie przysłowie "Nie od razu  Kraków zbudowano".

Sprawdź skrypt z przeglądarki, jak będzie ok, to uruchom kolejną cześć tego systemu. Teraz to masz A->B, B-> C, C->D, D->C, C->B, B->A. Jest gdzie szukać. Nie lepiej mieć pewność, że C->D, D->C działa, później sprawdzić czy jak dodasz pośrednika B jest ok? Jak to zadziała dodajesz A?

Edytowano przez es2

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

z arduino do esp dziala 100% po serialu odbieram stringa "id karty" i teraz z esp jak mam sprawdzic ze to dociera do php ? po drodze zaden bład nie wyskakuje , łaczy sie z wifi i serwerem nie ma problemu . moim zdaniem jest problem z php bo php nie zwraca ani 1 ani 0. 

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
Gość es2
(edytowany)
9 minut temu, Mrpatryk napisał:

moim zdaniem jest problem z php bo php nie zwraca ani 1 ani 0. 

Mnie też ręce opadają.

Sprawdziłeś z przeglądarki?

Co do "jak mam sprawdzić ze to dociera do php" - Wireshark.

Edytowano przez es2

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

z palca tak zwanie jak dodam to działa . wyswietla 1 albo 0. 

25 minut temu, es2 napisał:

Mnie też ręce opadają.

Sprawdziłeś z przeglądarki?

Co do "jak mam sprawdzić ze to dociera do php" - Wireshark.

z palca jednak jak dodaje to nie działa. wyświetla cały czas 0 tak jakby nie mogł ID karty znalezc w bazie danych 

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
Gość es2
23 minuty temu, Mrpatryk napisał:

wyświetla cały czas 0 tak jakby nie mogł ID karty znalezc w bazie danych 

To gdzie szukać pierwszego błędu już wiesz. Teraz przypomnij sobie moją wypowiedź na temat mysql, która jest teraz w wydzielonym wątku i przemyśl jchyba, że zleceniodawna narzucił bazę, wtedy dla 100 rekordów i szukania według jednego klucza musisz zrobić to na mysql.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Już ogarnąłem dodawanie z palca i działą 1/0 się pojawia, cała magia teraz na arduino  bo niestety tak jakby nie wysyłało do PHP

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

To może zainstaluj sobie serwer PHP i MySQL lokalnie? Wtedy będziesz miał dostęp do logów, a nawet wspomniany Wireshark będzie działał. Pod windowsa masz prawie gotowca, np. http://www.wampserver.com/en/

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
(edytowany)
3 minuty temu, Elvis napisał:

To może zainstaluj sobie serwer PHP i MySQL lokalnie? Wtedy będziesz miał dostęp do logów, a nawet wspomniany Wireshark będzie działał. Pod windowsa masz prawie gotowca, np. http://www.wampserver.com/en/

skoro mogę coś do bazy wysłać (tak jak wysyłam temperatury ) i w php zapisać w " zmiennej" , to dlaczego nie mogę wysłać ciągu cyfr ?? i z nimi w php coś zrobić ? Nie rozumiem tego ... 

Edytowano przez Mrpatryk

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
Gość es2
(edytowany)
14 minut temu, Mrpatryk napisał:

Już ogarnąłem dodawanie z palca i działą 1/0 się pojawia, cała magia teraz na arduino  bo niestety tak jakby nie wysyłało do PHP

Skoro tak, to dałbym dokładnie taką radę jak Elvis, uruchom bazę w sieci lokalnej. Tak będzie najprościej.  Oczywiście możesz używać bazy w necie, ale pojawia się problem podglądania pakietów przez Wireshark. Tak na marginesie, umiesz się nim posługiwać? Jak umiesz,to aby przechwycić pakiety Wi-Fi trzeba trochę pokombinować.

Edytowano przez es2

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Problem może leżec w zmiennych ? "liczba" to liczba zapisana jako ciąg znakow (string) 

String url = "/********?";
   url += "id=1"; 
   url += "&karta="; 
url += liczba;
 
 client.print(String("GET ") + url + " HTTP/1.1\r\n" + "Host: " + host + "\r\n" + "Connection: close\r\n\r\n");  
 Serial.print("wykonano1");

 

Ogarniete ! 🙂 okazało sie ze wszystko działa tylko tak jak mniewałem zła była zmienna 🙂 przerzuciłem ją na int i działa 🙂 

zaszybko sie ucieszyłem , teraz wyświetla wszystko na 0 ... a działało ... 

problem jaki wystepuje to taki w którym baza danych zapisuje ID z karty jako VARCHAR, ale php nie wiem jako jaki tryb danych string czy cos porownuje . dlatego nie działa .;/

dane nie wychodza poza arduino albo skrypt php nie chce ich odbierac ... jedno z dwóch .

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@Mrpatryk z każdym Twoim potem pojawia się tutaj coraz większy chaos. Nie mam zamiaru na Forbocie czepiać się, że ktoś zapomni ogonka lub popełni drobny błąd. Jednak brak polskich znaków, brak wielkich liter, interpunkcji i częste literówki naprawdę utrudniają czytanie wiadomości. Zwracam Ci uwagę, ponieważ Twój post był raportowany przez inne osoby. Postaraj się pisać w taki sposób, jak inne osoby na forum - porównaj swoje posty i wiadomości wysyłane przez osoby, które chcą Ci pomóc.

Właściwie ta sama rada tyczy się Twoich programów. Kody, które wklejasz są momentami tragiczne. Nie ma w tym nic złego, bo rozumiem, że się uczysz, ale ewidentnie nie chcesz ich poprawiać, bo ignorujesz porady innych osób. Wydaje Ci się, że program działa, więc od razu idziesz dalej i to Cie gubi. Wprowadzanie takich zmian na oślep Ci nie pomoże. Proponuję więc głęboki oddech i na spokojnie napisz co Ci w końcu działa, a co nie i pokaże pełne programy.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji, napisz odpowiedź!

Jeśli masz już konto to zaloguj się teraz, aby opublikować wiadomość jako Ty. Możesz też napisać teraz i zarejestrować się później.
Uwaga: wgrywanie zdjęć i załączników dostępne jest po zalogowaniu!

Gość
Dołącz do dyskusji! Kliknij i zacznij pisać...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.


×
×
  • Utwórz nowe...