Skocz do zawartości
bestemic

Problemy z połączeniem z wifi

Pomocna odpowiedź

Musiałem skorzystać z połączenia Wi-Fi z powodu braku monitora. Robiłem wszystko jak w kursie na forum. Po utworzeniu pliku wpa_supplicant.conf i dodaniu do niego nazwy sieci i hasła, udało mi się użyć zdalnego dostępu. Ale gdy już miałem dostęp do monitora i po uruchomieniu chciałem połączyć się z dostępną siecią (inną niż moja), po wpisaniu hasła nic się nie stało. Jakieś sugestie?

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@bestemic, witam na forum 😉 Widzę, że to Twoje pierwsze kroki na Forbocie, oto najważniejsze informacje na start:

  • Chcesz przywitać się z innymi członkami naszej społeczności? Skorzystaj z tematu powitania użytkowników.
  • Opis najciekawszych funkcji, które ułatwiają korzystanie z forum znajdziesz w temacie instrukcja korzystania z forum - co warto wiedzieć?
  • Poszczególne posty możesz oceniać (pozytywnie i negatywnie) za pomocą reakcji - ikona serca w prawym dolnym rogu każdej wiadomości.
7 godzin temu, bestemic napisał:

Musiałem skorzystać z połączenia Wi-Fi z powodu braku monitora. Robiłem wszystko jak w kursie na forum. Po utworzeniu pliku wpa_supplicant.conf i dodaniu do niego nazwy sieci i hasła, udało mi się użyć zdalnego dostępu. Ale gdy już miałem dostęp do monitora i po uruchomieniu chciałem połączyć się z dostępną siecią (inną niż moja), po wpisaniu hasła nic się nie stało. Jakieś sugestie?

Jakiej wersji RPi dotyczy Twój problem? Z jaką siecią próbujesz się łączyć (2,4 czy 5GHz)? Co to znaczy, że po wpisaniu hasła nic się nie dzieje - masz jakiś komunikat, nawiązujesz połączenie, ale brak dostępu do Internetu czy jeszcze coś innego? Czy ręczne łączenie się z Twoją siecią (za pomocą interfejsu graficznego) działa poprawnie?

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Mam RPi 3B+, próbuję się połączyć z siecią 2,4. W moim domu przez vnc korzystam z 2połączenia z kursy za pomocą sieci bezprzewodowej. A w miejscu gdzie mam dostęp do monitora i jest tam inna sieć którą mi wykrywa ale po wpisaniu hasła poprostu ono znika i nic się nie dzieje. Czy to że w plikach mam podaną nazwę i haslo swojej sieci coś psuje?

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Nie powinno to blokować łączności z żadną inną siecią, ale dla testu możesz te ustawienia zakomentować lub usunąć z pliku: /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf Sprawdź jeszcze dla pewności czy w trybie graficznym, w ustawieniach malinki masz odpowiednio wybrany rejon świata, który jest potrzebny do działania modułu WiFi:

24854-2018-12-13_14-22-22-5144.png

Na koniec jeszcze jedno, ale ważne pytanie - czy masz pewność, że te inne sieci pozwalają na przyłączenie nowych urządzeń i nie mają żadnych zabezpieczeń typu filtry po adresie MAC?

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Jestem pewny bo do tej sieci podłączane było już kilka raspberry pi 3B

Odkryłem inny problem. Teraz nie mogę wcale włączyć raspberry nawet w domu. Po włożeniu karty chwilę świeci się zielona dioda po czym gaśnie. I jak wkładam kartę do komputera to nie ma na niej już plików ssh i wpa_supplicant.conf. Reinstalacja systemu nie pomogła.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
21 godzin temu, bestemic napisał:

I jak wkładam kartę do komputera to nie ma na niej już plików ssh i wpa_supplicant.conf. Reinstalacja systemu nie pomogła.

To nic dziwnego, te pliki znikają - tak ma być. System pobiera z nich ustawienia i tyle. Te pliki nie są już później potrzebne.

21 godzin temu, bestemic napisał:

Reinstalacja systemu nie pomogła.

To już bardzo dziwna sprawa - albo jakoś uszkodziłeś moduł do łączności bezprzewodowej, albo popełniasz z rozpędu ten sam (jakiś nieznany nam teraz) błąd. Może spróbuj raz jeszcze zainstalować najnowszego Raspbiana korzystając np. z Noobsa i w trybie graficznym spróbuj połączyć się z Internetem. Proponuję taką wersję, bo to najprostszy możliwy sposób, nie ma tam praktycznie miejsca na błędy 😉

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
(edytowany)

Z dostarczonym NOOBS i bez monitora nie połączysz się. Też to przerabiałem. Mam panel 7 cal do RPi. Ściągam z https://www.raspberrypi.org/downloads/raspbian/

jeden z programów z deskop. Wersję pełniejszą lub nie. Rozpakowuję. Pakuję jak w kursie na SD. Nic nie zmieniam. Wsadzam SD do RPi. Podłączam zasilanie, program się ładuje i pozwala na ustawienie parametrów krok po kroku. Musisz znać parametry routera do którego się podłączasz.

Edytowano przez andzrej
błędy

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji, napisz odpowiedź!

Jeśli masz już konto to zaloguj się teraz, aby opublikować wiadomość jako Ty. Możesz też napisać teraz i zarejestrować się później.
Uwaga: wgrywanie zdjęć i załączników dostępne jest po zalogowaniu!

Gość
Napisz odpowiedź...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.


×
×
  • Utwórz nowe...