Bobby 306 Wrzesień 26, 2009 Udostępnij Wrzesień 26, 2009 Świetny robot, może Ci się to przydać. Cytuj Link to post Share on other sites
xls 48 Wrzesień 26, 2009 Autor tematu Udostępnij Wrzesień 26, 2009 a jak jest z przyczepnością? pleksa się nie ślizga po gładkich powierzchniach? Na fotkach nie mam zamontowanych końcówek ale rozwiązałem problem następująco Wykorzystałem zabezpieczenia gumowe do nakrętek ( zabezpieczające przed urazem) pasują idealnie. Nie mam też zresztą jeszcze dokręconej płyty dolnej robota bo jeszcze ciągle coś tam grzebię i na bierząco poprawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
mog123 34 Wrzesień 27, 2009 Udostępnij Wrzesień 27, 2009 Gdzie kupiłeś te śrubki dystansowe? Cytuj Link to post Share on other sites
xls 48 Wrzesień 28, 2009 Autor tematu Udostępnij Wrzesień 28, 2009 Gdzie kupiłeś te śrubki dystansowe? Niestety nie ma takich śrub dystansowych w handlu (przynajmniej wszystkich długości). W związku z tym zastosowałem rozwiązanie autorskie . W OBI można kupić pręty gwintowane - w tym wypadku były to pręty fi 3 mm - pręt kosztuje ok. 2 zł (o ile pamiętam). Do tego proponuję zastosować droższe nakrętki z wkładką (teflonową czy plastikową ?), która zapobiega odkręcaniu się - bardzo dobrze spełnia swe zadanie. Do tego kupiłem rurki fi 6 mm ( wymiar zewnętrzny 6 mm, wewnętrzny 4 mm) aluminiowe - też OBI i też długości 1 mb. Później krótka akcja z imadłem, piłką, pilnikiem i śruby dystansowe są gotowe. Oczywiście można kupić w handlu specjalne gwintowane wewnętrznie rurki plastikowe i metalowe do elektroniki, ale z uwagi na to, że sklep który to sprzedaje jest na drugim końcu miasta oraz na to, że nie wszystkie wymiary są dostępne zastosowałem moje rozwiązanie (do OBI mam 5 minut ). Na razie spełnia swoje zadanie. Cytuj Link to post Share on other sites
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Szukasz producenta PCB? Sprawdź firmę JLCPCB. Dlaczego warto? • Prototypy PCB 2-warstwowe za 2$ (gotowe w 24 godziny) • Prototypy PCB 4-warstwowe za 5$ • Montaż SMT od 7$ • Produkcja w profesjonalnej fabryce (zobacz film) Sprawdź też » Jak powstaje PCB? Wycieczka po fabryce
nikosss 3 Listopad 1, 2009 Udostępnij Listopad 1, 2009 zaprawdę piękny pajączek ,domagam się fillmiku obrazującego możliwości tego robota. Cytuj Link to post Share on other sites
Bobby 306 Listopad 1, 2009 Udostępnij Listopad 1, 2009 Skoro temat już odświerzony, to zapytam jak tam prace z softwarem? Swoją drogą myślę, że masz szanse w kategorii freestyle na konkursie na PWR, 28 listopada. Cytuj Link to post Share on other sites
xls 48 Listopad 1, 2009 Autor tematu Udostępnij Listopad 1, 2009 Prace nad softem trwają choć muszę przyznać że ostatnio czasu miałem nie za wiele, a ponadto gdzieś mam zwarcie, które wyłącza mi port USB w komputerze jak podłączam zasilanie do serw. Ale pracuję nad tym i mam nadzieję, że sprawa się, że tak powiem wyjasni bardzo pilnie. Mam plan zaprezentowania robota 28 listopada. Jeśli oczywiście wszystko zadziała. Cytuj Link to post Share on other sites
kuczus 10 Listopad 7, 2009 Udostępnij Listopad 7, 2009 A ja mam takie pytanie, czy mógłbyś udostępnić pliki do Corela? Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na kolejne zdjęcia i filmiki.Powodzenia. Cytuj Link to post Share on other sites
xls 48 Listopad 12, 2009 Autor tematu Udostępnij Listopad 12, 2009 Nie widzę żadnego problemu w udostepnieniu plików Corela. Prześlij mi na priv adres mailowy skrzynki, która przyjmie bez problemów 30 MB to ci podeślę trochę materiałów. Jednak zwracam uwagę na to że budowę robota takiego jak Maniek należało by rozpocząć od analizy stronek: http://www.lynxmotion.com/ i http://www.hexapodrobot.com/index.html Analizy zgromadzonych tam materiałów oraz przeczytania całego forum. Mój plik w Corelu wynika z szczegółowej analizy tematu oraz dostosowania tam przedstawionych projektów do moich warunków (które nie koniecznie będą warunkami Twoimi) - zastosowałem tu inne rozwiązanie jeśli chodzi o logikę robota oraz jego sterowanie niż w projektach wyżej przywołanych. Otwory w moich płytkach nie koniecznie będą pasować do Twoich, że nie wspomnę o wielkości nóg, których wielkość wynika z możliwości utrzymania robota przez moje serwa ( należy tu troszkę policzyć sobie momentów). Itp itd..... Przestrzegam przed bezpośrednim bez opamiętania wycinaniem w pleksi bez dogłędnej analizy tematu. Aby się nie okazało że ok 1500 zł wydanych na wszystkie cześci robota wyrzucisz w kosz. No takiej analizie ze zrozumieniem sam spokojnie będziesz w stanie zaprojektować sobie takiego robota. Niemniej jednak serdecznie zapraszam do zadawania pytań i będę starał się na nie odpowiedzieć w ramach mej skromnej znajomości tematu. Wracając do dodatkowych materiałów na temat mojego robota (filmy + prezentacja + dodatkowe fotki) to wszystko zamieszczę po 28 listopada aby dać możliwość niejako odkrywania mojego robota przez osoby, które przybędą na Robotic Arena we Wrocławiu gdzie wystawię robota we Freestyle. Cytuj Link to post Share on other sites
Popularny post xls 48 Grudzień 1, 2009 Autor tematu Popularny post Udostępnij Grudzień 1, 2009 Witam ponownie, jak już obiecałem przekazuje kilka informacji uzupełniających dotyczących mojego robota. Przede wszystkim robot w akcji: 1. Robot działający na sterowaniu ręcznym 2. Robot działający autonomicznie - demko przygotowane na zawody 3. Robot prezentujący działanie sonara. Poniżej przekazuję również informację dotyczące sterownika serw, sonara oraz prezentację, którą przygotowałem na zawody we Wrocławiu. No i na koniec kilka fotek... SD21.pdf SRF05 Technical Documentation.pdf Robot_Maniek.pdf 6 Cytuj Link to post Share on other sites
Nawyk 572 Grudzień 1, 2009 Udostępnij Grudzień 1, 2009 Przy prezentacji wykorzystania sonaru - padłem! Świetna robota! Cytuj Link to post Share on other sites
madik 77 Grudzień 2, 2009 Udostępnij Grudzień 2, 2009 Ja powiem BRAWO! Świetna praca, a te sonary... gratulacje i życzę dalszych udanych konstrukcji. PS. Fajna klawiaturka numeryczna to sterowania Cytuj Link to post Share on other sites
Mihau 86 Grudzień 2, 2009 Udostępnij Grudzień 2, 2009 Ale pocieszny robocik. Ciekawy jestem jak by zareagowały na niego zwierzęta domowe. Cytuj Link to post Share on other sites
Goldob 0 Grudzień 3, 2009 Udostępnij Grudzień 3, 2009 Niesamowite, moje gratulacje! A można wiedzieć, ile mniej-więcej wynosiły koszty budowy tego robota? Cytuj Link to post Share on other sites
xls 48 Grudzień 3, 2009 Autor tematu Udostępnij Grudzień 3, 2009 Jak już pisałem ok. 1300 zł jeśli nie liczyć części, które spaliłem bądź mi zostały. Cytuj Link to post Share on other sites
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Pomocna odpowiedź