Skocz do zawartości
Martinzx

Arduino Mega + Lcd Shield + Ethernet Shield + 2 moduły przekaźnikowe 8 kanałowe

Pomocna odpowiedź

Witam,

Piszę do was szanowni koledzy gdyż potrzebuję pomocy a zarazem też trochę wyjaśnienia dlaczego tak a nie inaczej się dzieje, przejdę zatem do sedna.

Mam płytkę Arduino Mega klon + ethernet shield + moduł lcd z guzikami i do tego jest jeszcze podłączone dwa moduły 8 kanałowych przekaźników.

W sytuacji kiedy odpalam cały ten zestaw i ustawienia przekaźników maja stan w którym zapalają się wszystkie diody na modułach wyświetlacz zaczyna mocno przygasać i w momencie kiedy ethernet shield uzyska połączenie z routerem całość po prostu się resetuje, postanowiłem więc podłączyć zasilanie poprzez gniazdo zasilające i na zasilaczu zacząłem regulować napięcie, kiedy osiągnąłem około 8V cały zestaw pracuje ale reakcje wyświetlacza są zdecydowanie opóźnione i można powiedzieć, że kontrast jest znacząco słaby ale jak do tego podłącze USB zaczyna to jakoś w miarę rozsądnie pracować. Natomiast jak mam podłączony jeden moduł przekaźników to wszystko śmiga ładnie pięknie nawet na 5v z portu USB w komputerze. Dodam, że bez znaczenia który z modułów przekaźników używam, jak jest jeden to jest ok. Obydwa te moduły przekaźnikowe zasilanie mają podłączone w sposób równoległy z arduino.

Proszę o pomoc jak mam to podłączyć lub jakie zasilanie dać, żeby wyświetlacz i reszta działały jak należy bo mnie już brakło pomysłów. 

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Możesz posprawdzać pobór prądu, może zasilacz masz za słaby? W tych przekaźnikach cewki są zasilane w stanie nieaktywnym? Od przekaźników lepsze są triaki.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
Przed chwilą, paperfalse napisał:

Możesz posprawdzać pobór prądu, może zasilacz masz za słaby? W tych przekaźnikach cewki są zasilane w stanie nieaktywnym? Od przekaźników lepsze są triaki.

Na zasilaczu pokazuję pobór prądu rzędu 1.6A , a zasilacz pochodzi z laptopa z tym, że dołożony został  moduł do regulowania zasilania. 

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, paperfalse napisał:

1,6A bez podłączonego obciążenia??? 😜

1,6A na pełnym obciążeniu czyli zasilanie lcd + połączony ethernet + 2 moduły na stanie zwartym kiedy wszystkie diody świeca czyli jakieś 16 wejść 🙂

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
(edytowany)

Jeśli te przekaźniki tyle prądu Ci żrą to albo kup lepszy zasilacz albo zmniejsz liczbę przekaźników. Nie ma innej rady. Ewentualnie zmień moduły z przekaźnikami na moduły z triakami to będziesz mógł podłączyć wiele więcej urządzeń przy dużo mniejszym poborze prądu. Przekaźniki są ciężkie i szarpią zasilaniem, wprowadzają zakłócenia. Być może pomoże filtrowanie zasilania kondensatorami ale cudów się nie spodziewaj.

Edytowano przez paperfalse

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
(edytowany)
11 minut temu, paperfalse napisał:

 Ewentualnie zmień moduły z przekaźnikami na moduły z triakami to będziesz mógł podłączyć wiele więcej urządzeń 

w sensie cos takiego ?? 

1716620_modul.jpg

Edytowano przez Martinzx
dodanie załącznika

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
(edytowany)

Dokładnie, dobrze by było jak by był już z radiatorem ale jeśli urządzenia podłączone do tego nie pobierają dużo mocy to może być.

Lepszy będzie taki, łatwiej radiator przykręcić i cena niewiele wyższa od przekaźników + detekcja '0' czego w przekaźnikach nie ma i ciągnie ułamek prądu w porównaniu z przekaźnikami. Te moduły przekaźników najlepiej sprzedaj i zapomnij o nich.

triac_aray.jpg

Edytowano przez paperfalse

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

trudno powiedzieć, ta detekcja 0 jest dość istotna. Załącza triak kiedy sinus zasilania przechodzi przez 0 więc nie szarpie zasilania przy włączaniu.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

A czy jak bym zasilanie do tych modułów podłączył szeregowo to by nie pomogło ?? 

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
Przed chwilą, Martinzx napisał:

A czy jak bym zasilanie do tych modułów podłączył szeregowo to by nie pomogło ?? 

a da się tak w ogóle? narysuj to, pomyślimy. Mimo wszystko nie przypuszczam aby cokolwiek pomogło na pobór prądu i jakość zasilania przy przełączaniu. Jedna cewka przekaźnika może ciągnąć nawet kilkadziesiąt mA czyli tyle co kilka całych modułów z triakami przy wszystkich kanałach aktywnych. 

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
(edytowany)

Spróbuje wpierw na żywym organizmie przetestować czy w ogóle się da bo  przecież ten moduł diodą led to nie jest 🙂 

Niestety tak jak sądziłem, jest to nie możliwe... a jak by tak zasilanie przekaźników dać z innego źródła niż z arduino ?? np. zasilacz 5v ?? 

 

edit //

 

Tak jak sądziłem, zewnetrzne źródło zasilania przekaźników rozwiązało cały problem związany z niedoborem zasilania.. Temat uważam za zamknięty 🙂 Być może ktoś kiedyś skorzysta 🙂 

Pozdrawiam i dzięki paperfalse za zainteresowanie się moim problemem 🙂

Edytowano przez Martinzx
Rozwiązanie problemu

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Moja radość była zbyt przedwczesna ...... Otóż kiedy arduino jest podłączone do portu USB w komputerze a przekaźniki do zasilacza zewnętrznego to wszystko działa jak należy natomiast jak tylko zmienię zasilanie arduino na inne niż port usb komputera to przekaźniki przestają działać pomimo tego, że nadal są na innym zasilaniu.. czy jest ktoś to w stanie mi wytłumaczyć ?? z tego co wyczytałem to port USB 2.0 ma 5V 500mA .. podłączyłem je pod ładowarkę od telefonu która ma 5V 850mA wiec teoretycznie powinno działać a tak niestety nie jest .. 

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Najlepiej narysuj schemat tego połączenia choćby orientacyjnie. Może masy nie są połączone - muszą być. samo arduino i tranzystory sterujące przekaźnikami nie ciągną dużo prądu skoro zasilanie przekaźników dałeś osobno. Posprawdzaj wszystkie połączenia raz jeszcze.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji, napisz odpowiedź!

Jeśli masz już konto to zaloguj się teraz, aby opublikować wiadomość jako Ty. Możesz też napisać teraz i zarejestrować się później.
Uwaga: wgrywanie zdjęć i załączników dostępne jest po zalogowaniu!

Gość
Napisz odpowiedź...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.


×
×
  • Utwórz nowe...