Skocz do zawartości
Lusilla1024

Automatyczne dozowanie określonej masy kremu (do ciastek, muffinek - zawartość tłuszczu ok 60%)

Pomocna odpowiedź

hej 
w ramach łączenia hobby z nauką chcę wykonać nastawny-wagowo dozownik kremu - jak wystarczy wiedzy i cierpliwości to z obrotową końcówka  w celu uzyskania domowych i efektywnie wyglądających słodyczy:

 image.thumb.png.93cbfeeb880acda938fa08e62ae47aea.png

Niestety nie posiadam pomysłu na sposób dozowania - wiadomo w domowych warunkach  robi się różne rzeczy więc dobrze by było gdyby dało się to używać zarówno jak i do puszystych(bita smietana) jak i do kremów szwedzkich (ciężkie kremy ubijane na bazie tłuszczu ) - myślę że pracę można by oprzeć na powtarzalnym pomiarze wagi albo objętości 

Czy ktoś kiedyś zajmował się dozowaniem z takim pomiarem, będę wdzięczna za wszystkie wskazówki i podpowiedzi 

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@Lusilla1024, witamy na forum! Ogólnie z nasze forum jest dość mocno techniczne, więc raczej mały odsetek osób wie, o czym mówisz 🙂. Czy mogłabyś omówić, jak nakładasz ten krem ręcznie? Za pomocą "strzykawki" (nie jestem cukiernikiem)? Na pewno jest to czynność możliwa do zaautomatyzowania, jak wygląda to w przypadku profesjonalnych rozwiązań? W przypadku "strzykawki" wystarczy nacisnąć tłok np. na 1cm, przesunąć, znowu nacisnąć itd. - nie wiemy jaka jest Twoja wiedza elektroniczna, ale na pewno nie jest to projekt na pierwsze spotkanie z elektroniką 🙂

Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Skoro słyszę o dozowaniu za pomocą strzykawek to ciężko mi się nie dołączyć do dyskusji. Muszę od razu powiedzieć że nie mam doświadczenia w cukiernictwie, nie licząc obżarstwa oczywiście.

Jak chodzi  o dozowanie płynów, to pompy strzykawkowe mają oczywistą wadę w postaci ograniczonej pojemności. Typowe strzykawki mają pojemność do 50ml, rzadko spotykane są większe powiedzmy o pojemności 100 ml. To całkiem sporo jeśli podajemy pacjentowi lek, ale przygotowując ciastka może być o wiele za mało.

Do nieco większych objętości w zastosowaniach medycznych używane są pompy perystaltyczne (https://pl.wikipedia.org/wiki/Pompa_perystaltyczna). Nazwa raczej wywodzi się od czynności wręcz przeciwnej niż jedzenie słodyczy, ale sam mechanizm mógłby pewnie być przydatny.

Wydaje mi się, że pewna odmiana takiej właśnie pompy byłaby najbardziej użyteczna w przypadku kremów. Przykładowo pompy rolkowe są często używane jako pompy żywieniowe, co chyba pasuje konsystencją do używanych kremów 🙂

  • Lubię! 1

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
(edytowany)

Przemysłowe sterowanie podobnymi urządzeniami odbywa się zwykle w pętli otwartej (krem w dozowniku przygotowany tak by nie było w nim pęcherzyków powietrza, i uruchamiamy pompę na np 3 sekundy). Typ sterowania bardzo tani w realizacji, charakteryzuje się  umiarkowaną liczbą odrzutów. Ponieważ nawet 30% odrzuconych ciastek jest tańsze niż skomplikowany system z przepływomierzem lub wagą to najczęściej tak się to odbywa. Nieudane ciastka wracają spowrotem do zbiornika. 

W wypadku wymaganej mniejszej liczby odrzutów krem dozuje się do foremki/na tackę leżąca na wytarowanej wadze. Sygnał z wagi pozwala wyłączyć pompę w odpowiednim momencie. 

 

Edycja: 

Poza tym przy gęstych substancjach których nie da się ważyć typu kleje, uszczelniacze, stosuje się tłoki zasilane pneumatycznie lub hydraulicznie. W zastosowaniu domowym / diy warto rozważyć połączenie olejnicy 1000ml z elektrycznym siłownikiem (silniczek kręcący śrubą umieszczoną w nakretce sztywno połączonej z ramą). Sterować takim napędem można przy pomocy arduino (oczywiście poprzez sterownik z wzmocnieniem prądowym). W olejnicy należy usunąć smar i wymienić uszczelki na takie dopuszczone do kontaktu z żywnością. Do kremów na bazie mleka olejnica powinna być wykonana ze stali szlachetnej / kwasoodpornej. 

 

250px_olejnica_1L.jpg

Edytowano przez scheep
Fragment o olejnicy.
  • Lubię! 2

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji, napisz odpowiedź!

Jeśli masz już konto to zaloguj się teraz, aby opublikować wiadomość jako Ty. Możesz też napisać teraz i zarejestrować się później.
Uwaga: wgrywanie zdjęć i załączników dostępne jest po zalogowaniu!

Gość
Napisz odpowiedź...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.


×
×
  • Utwórz nowe...