caporeira 0 Napisano Grudzień 16, 2009 Udostępnij Napisano Grudzień 16, 2009 Robię krok po kroku i już któryś raz mam komunikat: > "make.exe" all make.exe: *** No rule to make target `all'. Stop. > Process Exit Code: 2 > Time Taken: 00:01 i nie mogę tego przeskoczyć Co robię źle ? Jestem dopiero w pierwszej części tego kursu i już problem. Kiedyś (tz jak jeszcze nie miałem wszystkich elementów) to zainstalowałem WinAVR i wtedy ta kompilacja poszała, dziś zainstalowałem go na nowo i ten problem jak wyżej a postępuję tak jak kiedyś :/ Cytuj Link to post Share on other sites
sobal44 31 Grudzień 17, 2009 Udostępnij Grudzień 17, 2009 zrobiłeś plik make do programu ?? w nazwie TARGET powinieneś napisać nazwę programu bez ".c" np. masz napisany program o nazwie led.c to w pliku make wpisujesz led, zapisujesz plik makefile do folderu zawierajacego twoj program i nie zmieniasz jego nazwy, plik make musi miec nazwe "Makefile" 1 Cytuj Link to post Share on other sites
caporeira 0 Grudzień 17, 2009 Autor tematu Udostępnij Grudzień 17, 2009 Dzięki , właśnie robiłem ten błąd że plik make podpisywałem jako "led.c" a powinno być "Makefile" Program się skompilował , wgrałem go do Atmegi8 ale jeszcze takie pytanko bo sprzedawca nie dostarczył mi instrukcji do moje programatora, z tego co mnie poinformował to jest to stk500 a do tego wyczytałem że to avrisp2 dlatego w konfiguracji make daje programator STK500v2 ( dobrze? ) oraz port com2 (bo taki ustawiłem w menedżer urządzeń) czy może powinien zaznaczyć USB ? I ostatnie pytanie , taki mam listing po wgraniu programu do atmegi8 (układ oczywiście działa tak jak powinien i uC się zaprogramował) > "make.exe" programavrdude -p atmega8 -P com2 -c stk500v2 -U flash:w:led.hex avrdude: AVR device initialized and ready to accept instructions Reading | ################################################## | 100% 0.05s avrdude: Device signature = 0x1e9307 avrdude: NOTE: FLASH memory has been specified, an erase cycle will be performed To disable this feature, specify the -D option. avrdude: erasing chip avrdude: reading input file "led.hex" avrdude: input file led.hex auto detected as Intel Hex avrdude: writing flash (810 bytes): Writing | ################################################## | 100% 0.44s avrdude: 810 bytes of flash written avrdude: verifying flash memory against led.hex: avrdude: load data flash data from input file led.hex: avrdude: input file led.hex auto detected as Intel Hex avrdude: input file led.hex contains 810 bytes avrdude: reading on-chip flash data: Reading | ################################################## | 100% 0.24s avrdude: verifying ... avrdude: verification error, first mismatch at byte 0x0027 0x24 != 0x64 avrdude: verification error; content mismatch avrdude done. Thank you. make.exe: *** [program] Error 1 > Process Exit Code: 2 > Time Taken: 00:05 Czemu nie udało mu się zweryfikować tego co wgrał do uC bo chyba o to się rzuca ? Cytuj Link to post Share on other sites
Bobby 306 Grudzień 18, 2009 Udostępnij Grudzień 18, 2009 Być może źle podpięta linia powrotna (MISO), nie wiem czy ona jest wykorzystywana w czasie programowania do weryfikacji na żywo, czy potem całość sprawdza. Cytuj Link to post Share on other sites
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Szukasz producenta PCB? Sprawdź firmę JLCPCB. Dlaczego warto? • Prototypy PCB 2-warstwowe za 2$ (gotowe w 24 godziny) • Prototypy PCB 4-warstwowe za 5$ • Montaż SMT od 7$ • Produkcja w profesjonalnej fabryce (zobacz film) Sprawdź też » Jak powstaje PCB? Wycieczka po fabryce
sobal44 31 Grudzień 18, 2009 Udostępnij Grudzień 18, 2009 nie wiem jakiego programatora używasz ale możliwe ze zasilasz układ z tego programatora, układ pobiera zbyt dożo prądu i stąd może być ten problem. Cytuj Link to post Share on other sites
MacBi 1 Grudzień 19, 2009 Udostępnij Grudzień 19, 2009 Witam Mam podobny problem, program nie chce się skompilować, pojawiaja się następujący komunikat: > "make.exe" all /usr/bin/sh: /dev/null: No such file or directory /usr/bin/sh: /dev/null: No such file or directory -------- begin -------- avr-gcc (WinAVR 20090313) 4.3.2 Copyright (C) 2008 Free Software Foundation, Inc. This is free software; see the source for copying conditions. There is NO warranty; not even for MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE. Compiling C: led.c avr-gcc -c -mmcu=atmega8 -I. -gdwarf-2 -DF_CPU=8000000UL -Os -funsigned-char -funsigned-bitfields -fpack-struct -fshort-enums -Wall -Wstrict-prototypes -Wa,-adhlns=./led.lst -std=gnu99 -MMD -MP -MF .dep/led.o.d led.c -o led.o led.c:20: fatal error: opening dependency file .dep/led.o.d: No such file or directory compilation terminated. make.exe: *** [led.o] Error 1 > Process Exit Code: 2 > Time Taken: 00:00 Cytuj Link to post Share on other sites
sobal44 31 Grudzień 19, 2009 Udostępnij Grudzień 19, 2009 przedstaw swój kod programu Cytuj Link to post Share on other sites
MacBi 1 Grudzień 19, 2009 Udostępnij Grudzień 19, 2009 * "led.c" - programik do testowania środowiska WinAVR */ /* układ ATmega 1MHz */ /* PB0,PB1 - diody LED; PD0 - przycisk */ #define F_CPU 8000000L #include <avr/io.h> #include <util/delay.h> int main(void) { DDRB |= _BV(0)|_BV(1); PORTB |= _BV(0); PORTB &= ~_BV(1); DDRD &= ~_BV(0); PORTD |= _BV(0); while (1) { PORTB ^=_BV(0); PORTB ^=_BV(1); _delay_ms((PIND & _BV(0))? 1000: 200); } } __________ Komentarz dodany przez: Nawyk Do zamieszczania treści kodów i komunikatów, używaj znaczników "code". Cytuj Link to post Share on other sites
caporeira 0 Grudzień 21, 2009 Autor tematu Udostępnij Grudzień 21, 2009 Już drugi raz składam ten układ i ciągle ten sam błąd > "make.exe" program avrdude -p atmega32 -P com2 -c stk500v2 -U flash:w:sygnalizacja.hex avrdude: stk500v2_command(): command failed avrdude: stk500v2_recv(): checksum error avrdude: stk500v2_program_enable(): bad STK600 connection status: Unknown (0x64) avrdude: initialization failed, rc=-1 Double check connections and try again, or use -F to override this check. avrdude done. Thank you. make.exe: *** [program] Error 1 > Process Exit Code: 2 > Time Taken: 00:06 uC to Atmega32 (16PU,0803B) w makefile wybieram Atmega32 i port com2 (bo taki mam ustawiony pod menedżerem urządzeń) programator ustawiam na STK500v2 bo mam A V R I S P - MK2 http://www.grifo.com/PROG/HBI/uk_AVRISP.htm i podpinam pod te porty uC jak kursie (wprawdzie tam jest na Atmega16 a ja mam Atmege32 ale z tego co patrzyłem to są identyczne połączenia). Tam chyba piszę że coś nie styka ale łącza programatora do uC wielokrotnie sprawdzałem Nie mam pojęcia co jest nie tak Cytuj Link to post Share on other sites
sobal44 31 Grudzień 22, 2009 Udostępnij Grudzień 22, 2009 masz podpięte zasilanie do uC ? Cytuj Link to post Share on other sites
caporeira 0 Grudzień 25, 2009 Autor tematu Udostępnij Grudzień 25, 2009 Tak, mam podpięte 4 przewody GND od programatora i jeden Vcc do uC [ Dodano: 25 Gru 09 08:21 ] Odłączyłem zbędne elementy z układu i teraz mam komunikat: > "make.exe" program avrdude -p atmega8 -P com2 -c stk500v2 -U flash:w:krokowy.hex avrdude: AVR device initialized and ready to accept instructions Reading | ################################################## | 100% 0.05s avrdude: Device signature = 0xffffff avrdude: Yikes! Invalid device signature. Double check connections and try again, or use -F to override this check. avrdude done. Thank you. make.exe: *** [program] Error 1 > Process Exit Code: 2 > Time Taken: 00:03 Co to może oznaczać ? Cytuj Link to post Share on other sites
sobal44 31 Grudzień 25, 2009 Udostępnij Grudzień 25, 2009 Double check connections and try again sprawdź podłączenie i spróbuj ponownie, możne masz zimne luty. Cytuj Link to post Share on other sites
caporeira 0 Grudzień 29, 2009 Autor tematu Udostępnij Grudzień 29, 2009 Połączenia wykonuje na płytce stykowej dlatego zimnych lutów nie ma. Odłączyłem wszystkie zbędę do programowania uC elementy z układu i kilka krotnie sprawdzałem połączenia. Sprawdzałem też na innym kompie i dalej ten sam komunikat jak w moim poprzednim poście. Czy to możliwe że uszkodziłem uC lub programator ? Próbowałem różnych softów w tym AVR Studio a wyczytałem że tam można pozmieniać jakieś fusebity i zmienić firmware w programatorze .. mogę jakoś sprawdzić poprawność Programatora i uC ? Cytuj Link to post Share on other sites
swierkdeck 17 Grudzień 30, 2009 Udostępnij Grudzień 30, 2009 Sprawdź może czy płytka stykowa dobrze ci "styka". Sam miewałem z moją płytką problemy tego typu, że niektóre piny nie kontaktowały. Cytuj Link to post Share on other sites
Jagodziana 1 Grudzień 31, 2009 Udostępnij Grudzień 31, 2009 A czy ten kur będzie kontynuowany ? Cytuj Link to post Share on other sites
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Pomocna odpowiedź