Skocz do zawartości
Leonardo89

Raspberry pi zero w połączenie wifi

Pomocna odpowiedź

Witam,

próbuje połączyć się z raspberry pi zero w podczas instalacji systemu przez wifi z powodu braku klawiatury. Nie łączy się ono z siecią a stworzone pliki ssh i wpa_supplicant.conf zgodnie z kursem na forbot znikają.

Jak to naprawić?

Z góry dziękuję za pomoc!

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@Leonardo89, witam na forum 😉 Widzę, że to Twoje pierwsze kroki na Forbocie, oto najważniejsze informacje na start:

  • Chcesz przywitać się z innymi członkami naszej społeczności? Skorzystaj z tematu powitania użytkowników.
  • Opis najciekawszych funkcji, które ułatwiają korzystanie z forum znajdziesz w temacie instrukcja korzystania z forum - co warto wiedzieć?
  • Poszczególne posty możesz oceniać (pozytywnie i negatywnie) za pomocą reakcji - ikona serca w prawym dolnym rogu każdej wiadomości.

2 minuty temu, Leonardo89 napisał:

próbuje połączyć się z raspberry pi zero w podczas instalacji systemu przez wifi z powodu braku klawiatury. Nie łączy się ono z siecią a stworzone pliki ssh i wpa_supplicant.conf zgodnie z kursem na forbot znikają.

To, że pliki znikają to dobry znak. System zapamiętuje ustawienia i pliki są usuwane. Masz pewność, że wpisujesz poprawne informacje co do zabezpieczeń sieci? Po czym dokładnie wnioskujesz, że nie łączy się ono z WiFi? Sprawdziłeś listę hostów na routerze?

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
(edytowany)

@Treker, Nie łączy się, ponieważ nie wykrywają jej takie programy jak Wireles Network Watcher, czy komenda w cmd arp -a

Edytowano przez Leonardo89

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Z tymi programami różnie bywa, najpewniejszy jest podgląd na routerze. Pokaż dla pewności swój plik wpa_supplicant.conf.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Oto zawartość pliku:

country=PL
update_config=1
ctrl_interface=DIR=/var/run/wpa_supplicant GROUP=netdev
 
network={ 
    ssid="Nazwa sieci" 
    psk="haslo" 
    key_mgmt=WPA-PSK 
}

 

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Jeśli wklejasz tu tekst skopiowany z kursu to mogę napisać tylko "u nas działa". Pytałem o plik (możesz przecież nadpisać swoje hasło do sieci), bo może używasz złego kodowania i plik ma na końcu/początku jakieś błędne znaki. Równie dobrze Twój router może korzystać z innych zabezpieczeń. Bez szczegółowych informacji ciężko coś doradzić, bo u setek innych osób mechanizm ten działa poprawnie 🙂

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
20 godzin temu, Treker napisał:

Pytałem o plik (możesz przecież nadpisać swoje hasło do sieci), bo może używasz złego kodowania i plik ma na końcu/początku jakieś błędne znaki. Równie dobrze Twój router może korzystać z innych zabezpieczeń. Bez szczegółowych informacji ciężko coś doradzić, bo u setek innych osób mechanizm ten działa poprawnie

Link do pliku - plik wpa_supplicant.conf

to co wiem o routerze: Tp-link, 2.4GHz, protokół 802.11g

Znalazłem podczas instalacji jeszcze to:

Link

 

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

A masz pewność, że Twoja sieć jest zabezpieczona przez WPA-PSK? Może dla testu utwórz sobie hotspot z telefonu bez żadnego hasła i spróbuj połączyć się do takiej sieci. Będziesz miał pewność, że WiFi działa i robisz wszystko poprawnie.

PS na przyszłość umieszczaj pliki i zdjęcia normalnie na forum (przez opcję dodawania załączników do wiadomości)

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
(edytowany)

Natrafiłem na ten sam problem. Po podłączeniu do monitora okazało się, że główny katalog / jest readonly.  Trzeba wykonać "sudo mount -o remount, rw /" i wtedy można działać dalej. Podejrzewam, że to przez dwukrotne podłączenie do zasilania. System nie został czysto odłączony i stąd ten efekt. Po podłączeniu do zasilania trzeba czasem poczekać gdy wokół jest zbyt wiele sieci wi-fi.

Edytowano przez pitsa
  • Lubię! 1

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@pitsa fajnie że podzieliłeś się swoimi doświadczeniami, może przyda się to komuś w przyszłości 🙂 

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Zasada jest prosta, trzeba mieć zawsze plan awaryjny. Np. wpietą klawiaturę.

Jak nie ma monitora, a nie sieć nie zadziała to można Alt+F1 sudo shutdown -h now albo Alt+F2, podać login, enter, hasło, sudo shutdown -h now i nie ma potem niespodzianki, że zrobi się remount na readonly.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Jaką klawiaturę... masz jakieś ustrojstwo typu robot sprzątający - będziesz za nim z klawiaturą latał jak się zatnie? Jak bardzo chcesz, to możesz zawsze zrobić reboot czy shutdown na jakimś pinie. Ale w większości przypadków wystarczy fsck.

A że system nie potrafi zrobić fsck na karcie zamontowanej rw - no to sobie robi ro. Proste?

  • Lubię! 1

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji, napisz odpowiedź!

Jeśli masz już konto to zaloguj się teraz, aby opublikować wiadomość jako Ty. Możesz też napisać teraz i zarejestrować się później.
Uwaga: wgrywanie zdjęć i załączników dostępne jest po zalogowaniu!

Anonim
Dołącz do dyskusji! Kliknij i zacznij pisać...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.


×
×
  • Utwórz nowe...