Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

W tym przypadku najważniejsze jest to, że ATmega32u4 ma port USB, a ATmega2560 wymaga do komunikacji po USB dodatkowego układu (np. ATmega16u2, albo CH340).

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@Hagol większość "fukncji" Arduino jest łatwa do przeniesienia między różnymi platformami sprzętowymi, ale akurat ta opcja, która się tutaj pojawia (symulacja urządzenia USB) jest możliwa do realizacji tylko na wybranych płytkach. Bez zakupu nowej, poprawnej płytki raczej się nie obejdzie.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Zastosowałem się do waszych rad. Kupiłem Arduino Leonardo i mam mały problem przez arduinoIde moge wgrać programy i działają, lecz nie moge wgrać pliku hex przez Xloader ( tego problemu nie mialem na atmega 2560)

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
(edytowany)

Witam wszystkich,

 Tak wyszło, że nie miałem wcześniej  czasu by skończyć mój projekt. Udało mi się zaprogramować płytkę, znalazłem en koder który działa, ogółem kierownica śmiga jest okej. Niestety chciałem dodać FFB i mam taki problem, że wszystko podłączyłem i nie działa mi FFB. Silnik mam od drukarki sprawdziłem działa, zasilacz od drukarki 17V działa,

Mam płytkę arduino leonardo, sterownik do silnika to BTS 7960.

Podłączyłem wszystko jak na schemacie ( tylko encoder, włącznik oraz moduł do silnika, silnik i zasilacz.

image.thumb.png.e8b2793c0b80555993d9fe45192f2ff8.png

image.thumb.png.db80a4eb33cf555df602ab391bbb4e26.png

Sprawdziłem połączenia wszystko ok. Nie wiem jak sprawdzic czy mostek bts 7960 jest sprawny czy to jego wina.

Porobiłem pomiary, okazało się, że na początku jak podłączam kierownice do komputera na silnik przychodzi tylko 2,4V (nie kręci kierownicą i wyłącza się ffb) Po rozłączeniu gdy sciągne koło cierne z silnika i włącze kierownice to silnik na początku ledwo co się kręci i po chwili wchodzi na obroty. Wtedy centruje koło zakładam koło cierne i od tamtej pory sprzęt działa.

Zauważyłem, że po 5min zabawy silnik ma około 40 stopni, dlatego chciałem się spytać czy to normalne, czy nie spali mi się np po 30min grania.

Edytowano przez Hagol

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji, napisz odpowiedź!

Jeśli masz już konto to zaloguj się teraz, aby opublikować wiadomość jako Ty. Możesz też napisać teraz i zarejestrować się później.
Uwaga: wgrywanie zdjęć i załączników dostępne jest po zalogowaniu!

Gość
Napisz odpowiedź...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.


×
×
  • Utwórz nowe...