Zenekzewsi 1 Napisano 12 września Witam, temat mcp23017 był już poruszany na forum więc może ktoś mi poradzi jak rozwiązać chyba prosty problem. Zakupiłem gotowy ekspander z 16 przekaźnikami SSR, podłączyłem go, znalazłem adres, dodałem do domoticza, widzi go i działa ale... Wszystkie kanały działają "odwrotnie" tzn. aby zapalić światło muszę je w domoticzu zgasić Męczę się z tym któryś dzień i nie mam pojęcia jak ten problem rozwiązać Cytuj Udostępnij ten post Link to post Share on other sites
Gieneq 297 17 września @Zenekzewsi witamy na forum! Z domoticzem mam trochę wspólnego. Co prawda wątpię że jest jakiś przycisk który rozwiąże ten problem, ale myślę że da się to obejść. W domoticzu możesz pisać programy/skrypty, które wyzwalane są zdarzeniami. Kiedyś pisałem w tym proste skrypty i możliwe było włączenie fizycznego wyjścia pod wpływem zmiany w wirtualnym przełączniku. Także może spróbuj dodać do panelu wirtualne kontrolki, które poprzez zdarzenia sterują fizycznymi peryferiami. Pod koniec kursu Raspberry Pi masz wspomniane o skryptach. Tam akurat jest w bloczkach, które wydają mi się najprostsze, ale można też pisać w lua i czymś jeszcze. Cytuj Udostępnij ten post Link to post Share on other sites
Zenekzewsi 1 21 września To jest jakaś myśl, dzięki za linka. Chwilowo pochłonęły mnie inne tematy ale jak się ochłodzi to spróbuje. Pozdrawiam. 1 Cytuj Udostępnij ten post Link to post Share on other sites