Skocz do zawartości
FilipK

Problem z wyborem portu w Arduino IDE

Pomocna odpowiedź

Cześć!

Mam problem z portem szeregowym. Kiedy próbuję zgrać program wyświetla mi się, że nie wybrano portu szeregowego. W ARDUINO BLOCKS jest odrobinę inaczej - nie mogę wybrać nawet tego portu..

Błagam, niech ktoś mi pomoże...

Port.png

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Zacznij od podłączenia swojego Arduino, najlepiej takim kablem USB, który ma też linie danych, a nie tylko zasilanie.

  • Pomogłeś! 1

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@FilipK upewnij się, że żaden inny program nie jest już połączony z Twoim Arduino (np. wspomniany przez Ciebie Arduino Blocks). Sprawdź też czy Arduino jest widoczne w menedżerze urządzeń. Rozumiem, że z innym środowiskiem Arduino działa, więc problem z kablem możemy wykluczyć, tak?

  • Pomogłeś! 1

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

I napisz jaki scalak w Twojej płytce Arduino odpowiada za komunikację z komputerem. W niektórych tanich płytkach trzeba zrobić "machniom" ze sterownikiem.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Cześć podepnę się do pytania, mam podobny problem. Wpadła mi w ręce płytka arduino uno smd. W arduino IDE nie mogę wybrać portu podobnie jak na obrazku wyżej. Sterowniki aktualizowane, windows widzi płytkę i twierdzi że działa poprawnie. Czyli kabel chyba odpada. Uno sprawdzane na dwóch laptopach, jeden z win 7 drugi win 10 i jest dokładnie to samo. Na trzecim komputerze (PC) z win 7, IDE daje możliwość wyboru portu, ale za to wyskakuje problem z wgrywaniem programu (testowego Blink)

avrdude: stk500_getsync() attempt 10 of 10: not in sync: resp=0xf5

i każe wejść na stronę www.arduino.cc 

Jakieś pomysły? 

 

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@WerkaA witam na forum 🙂 Jakie dokładnie Arduino posiadasz? Jest to oryginalna wersja czy klon?

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@Treker to które opisałam to oryginał z arduino.org. Uno SMS Edition. 

IMG_20200113_153041.jpg

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@WerkaA przy oryginalnej płytce nie powinno być takich problemów... A co kryje się pod hasłem "Wpadła mi w ręce płytka arduino", masz pewność, że to nie jest jakaś stara płytka, którą ktoś wcześniej uszkodził?

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@Treker pewności nie mam, w sumie to dostałam ją od kuzyna mówił że mu się znudziła a że ja coś tam dłubie to może mi się przydać 🤔 Czyli felerna sztuka? Nowe arduino trzeba? Czy da radę coś z tym zrobić? 

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@WerkaA w przypadku dobrego, oryginalnego Arduino, podłączonego przez dobry kabel USB raczej nie powinno być żadnych problemów. Jedyne co mogę chyba dla zasady polecić to odinstalowanie Arduino IDE, restart PC, ponowną instalację, restart PC i ponowną próbę podłączenia 😉

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@Treker a jak sprawdzić czy arduino działa poprawnie? Jak dobrze rozumuję to chyba coś tam działa skoro na pc można wybrać port. Gdzieś w Internecie czytałam coś o bootloaderze. Ale nie wiem 🤔 spróbuję jeszcze raz prze instalować IDE. 

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Witam, arduino kupione jako: Kurs podstaw Arduino. Czyli oryginalne jest, chyba? Na początku problem ze sterownikami, pomogła instalacja ręczna z innego wątku na tym forum. Sterownik dla Atmega16U2 podany ręcznie zadziałał, ale jest z 2010 roku. i niby wszystko Ok. ale portu wybrać nie mogę. Jest tak jak na fotce na początku postu.

 

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
(edytowany)

@Maks07PL

9 godzin temu, Maks07PL napisał:

Jest tak jak na fotce na początku postu.

Czyli tak?

Dnia 26.12.2019 o 19:27, FilipK napisał:

Port.png

A jaki masz system operacyjny? Jeżeli masz osobne konto administratora, to może spróbuj na nim.

Cytat

Czyli oryginalne jest, chyba?

Tak w zestawie Arduino jest oryginalne - poznasz to po wyraźnych oznaczeniach, skąd jest płytka i ma wyraźne Arduino UNO.

Edytowano przez Gieneq

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

No tak, rozwiązanie mojego problemu leży chyba w tym poscie: 

Dam znać jak coś się wyjaśni. 

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji, napisz odpowiedź!

Jeśli masz już konto to zaloguj się teraz, aby opublikować wiadomość jako Ty. Możesz też napisać teraz i zarejestrować się później.
Uwaga: wgrywanie zdjęć i załączników dostępne jest po zalogowaniu!

Gość
Dołącz do dyskusji! Kliknij i zacznij pisać...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.


×
×
  • Utwórz nowe...