Skocz do zawartości
vp32

Toolchain dla STM32 - różnice

Pomocna odpowiedź

U mnie nie ma nic zielonego, jeśli pytasz o okienko debuggera. Jedynie taka limonka jest w oknie kodu źródłowego.

Jeśli jest białe w oknie debuggera to od ostatniego kroku rejestr się nie zmienił, jeśli żółte to oznacza, że w ostatnim kroku nastąpiła zmiana wartości rejestru. Żółte oznacza również to, że gdzieś głębiej w drzewie uległ zmianie konkretny rejestr, zwykle należy rozwijać gałęzi. Warto już na tym etapie porównywać wartości z debuggera z RM. Próbować, kombinować, czasami coś popsuć i tak do przodu. 

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

A ja się chyba poddaje 😭

Juz nie mam pomysłu co jest nie tak.

Trochę się rozpisałem ale to poszło w niepamięć (del) nie będę się żalił. W skrócie system chyba mi upalił karę sieciową na kablu po instalacji sytemu 64bit na laptopie. Dobrze że wifi działa. Upgrade na płytce od Kamami cofnął ją do wersji V1

Musze się z tym przespać.

 

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Zealota możesz mi jeszcze pomóc.

Jestem w SystemWorkbench zrobiłem jak pisałeś i zmieniłem w pliku cfg. to teraz mi coś takiego wyskakuje.

Swoją drogą jak na to wpadłeś co zrobić z plikiem cfg?

openocd.jpg

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
22 minuty temu, vp32 napisał:

Swoją drogą jak na to wpadłeś co zrobić z plikiem cfg?

No cóż geniuszem nie jestem, tylko ciężka prac w myśl:

"dużo samozaparcia i intensywnie drążyć temat" 🙂

Co do komunikatu to nie znam takiego, u mnie nie występował. Z drugiej strony aktualizacje zainstalowały Ci się w SW? Jeśli nie sprawdź: 

Menu->Help->Check for updates.

Później sprawdź czy masz najnowszy firmware w STlink. Odpal ST link utility Menu->STLink->Firmware update 

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Czasami się różne cuda dzieją i trudno się połapać co i jak, czasem pomaga reinstalacja oprogramowania. Z tego komunikatu wynika, że dbg nie rozpoznaje scalaka. Spróbuj go wykasować zupełnie za pomocą st-linka, jeśli st-link nie rozpoznaje scalaka to coś z płytką jest nie tak albo może jakieś zworki masz źle przestawione. st-link prawdę Ci powie ;) podobne cuda się działy z tymi chińskimi klonami stm ale dało się to obejść jakoś.

Wiem jedno, jak już zatrybi to później chodzi bez problemu.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Pewnie Was to nie zainteresuje, ale nie lubię zostawiać tematów w powietrzu.

Odłożyłem całość na jakiś czas (nie maiłem siły walczyć z wiatrakiem). Powróciłem do "zabawy" parę dni temu. Nie wiem o co chodzi ale teraz na starych plikach zadziałało jak trzeba.

Osobiście nie lubię takich czeskich filmów, ale wytłumaczyć sobie tego nie potrafię.

W każdym razie wracam do żywych. Co prawda wolę trudzić się z programem i uC niż walczyć z IDE, bo chyba nie ma nić gorszego niż walka ze środowiskiem.

🤗

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Nie wszystko da się na pierwszy rzut oka określić jednoznacznie. Przyczyną mogły być napięcia na pojemnościach pasożytniczych np. Też mi się zdarzało wielokrotnie, że komunikacja przestała sobie działać od tak (być może gdzieś dotknąłem paluchem ), a po odczekaniu nagle zaczęła działać. Czasami pomagało rozładowanie wszystkich pojemności przez zwarcie + i - po odłączeniu zasilania.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji, napisz odpowiedź!

Jeśli masz już konto to zaloguj się teraz, aby opublikować wiadomość jako Ty. Możesz też napisać teraz i zarejestrować się później.
Uwaga: wgrywanie zdjęć i załączników dostępne jest po zalogowaniu!

Gość
Dołącz do dyskusji! Kliknij i zacznij pisać...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.


×
×
  • Utwórz nowe...