Skocz do zawartości

Problem z tranzystorem 2N5401 i A92


Pomocna odpowiedź

Witam!

Mam taki problem:

Kiedy podlaczam tranzystor np.: S9012 do zasilania 5V, uzywajac rezystora 1kOm dla bazy, to prad kolektora mam maksymalnie 0.4A,. Ale kiedy podepne tranzystor 2N5401 w ten sam uklad, to mimo iz 2N5401 ma prad maksymalny 0.6A, to w takim ukladzie maksymalny prad kolektora to okolo 0.1A. Czemu nie jest to tez 0.4A? Od razu muwie ze jestem bardzo poczatkujacy, przez kolektor chce podlaczyc silnik o poborze pradu okolo 0.4A-0.5A.

Edytowano przez Cixo
Link to post
Share on other sites

Nie rysowalem tego schematu, ale calosc jest tak:

zasilanie 5V, do plusa zasilania podpiety emiter tranzystora albo S9012 albo 2N5410, z bazy tranzystora wychodzi opornik 1k om i on idzie do minusa zasilania. Miedzy minusem zasilania a kolektorem jest wpiety miernik natezenia

Mam podejrzenie ze moze chodzic o to iz 2N5401 ma nizszy parametr beta niz S9012

Kiedy poloczylem zamiast samego 2N5401 2X 2N5401 w uklad darlingtona to uzyskalem okolo tego 0.6A

Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji, napisz odpowiedź!

Jeśli masz już konto to zaloguj się teraz, aby opublikować wiadomość jako Ty. Możesz też napisać teraz i zarejestrować się później.
Uwaga: wgrywanie zdjęć i załączników dostępne jest po zalogowaniu!

Anonim
Dołącz do dyskusji! Kliknij i zacznij pisać...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.