Popularny post Mike84 42 Napisano Kwiecień 19, 2020 Popularny post Udostępnij Napisano Kwiecień 19, 2020 (edytowany) Cześć! Jako początkujący elektronik nie zdawałem sobie początkowo zbytnio sprawy z szkodliwości wdychania dymu powstającego przy lutowaniu, dlatego przy pracy nie używałem dotychczas żadnego wentylatora, siłą rzeczy opary leciały wprost na mnie i po kilku godzinach w takich warunkach najczęściej wieczorem pojawiały się np. bóle głowy, kaszel, już nie myśląc o tym jakie skutki przyniosło by to przyszłości. Postanowiłem coś w tym kierunku w końcu zrobić i wzorując się na układzie AVT3215 chciałbym przedstawić bardzo prosty w założeniu jak i konstrukcji projekt odciągacza oparów, który można zbudować tanim kosztem: Sterowanie wentylatorem odbywa się poprzez regulowany stabilizator LM317, kręcąc potencjometrem zmieniamy napięcie dostarczane do wentylatora, możemy dzięki temu płynnie zmniejszyć lub zwiększyć jego obroty, chociaż szczerze powiedziawszy ta funkcja jest mała przydatna w moim odczuciu, ponieważ i tak zawsze lutuje przy największych obrotach. Całość jest zasilana z zewnętrznego zasilacza 12V 0,5A, który zapożyczyłem od lampki biurkowej. Dużym atutem tego układu jest to, że można go zbudować dosłownie z części znalezionych w szafie, osobiście musiałem dokupić gniazdo DC oraz stabilizator na co w sumie wydałem +/- 10 zł (gdzie kupiłem sobie od razu kilka sztuk na zapas) Wentylator nie jest przymocowany na stałe, dzięki temu można go złożyć i łatwiej przechować np. w szufladzie. Jako podstawkę wykorzystałem tą, która została mi z kursu arduino, akurat pasowały mi otwory, także uznałem, że dam jej 'drugie życie' Lista potrzebnych komponentów: gniazdo DC płytka uniwersalna 2x diody LED 2x rezystory 1k 2x rezystory 330Ω 2x kondensatory elektrolityczne 220uF 1x kondensator elektrolityczny 47uF 2x kondensatory ceramiczne 100nF potencjometr 5K regulowany stabilizator LM317 złącze ARK wentylator na 12V Schemat ideowy: Działanie w praktyce: Edytowano Kwiecień 21, 2020 przez Mike84 8 1 Cytuj Link to post Share on other sites
macizet 35 Kwiecień 19, 2020 Udostępnij Kwiecień 19, 2020 (edytowany) Bardzo fajny projekt, prostota nie ujmuje praktyczności. Sam też kiedyś takie coś zbudowałem i używałem. A, i polecę ci takie coś: https://www.mediaexpert.pl/agd-do-zabudowy/akcesoria-do-zabudowy/filtry-do-okapow-do-zabudowy/filtr-vdb-zc-uniwersalny?gclid=CjwKCAjw7e_0BRB7EiwAlH-goNkvEyAOWxaFxqZSVvuVEuICB3nDsQhXxsmATPXNrV4WXB_GqOyDwBoCwLcQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds To jest filtr węglowy, jak założysz go na wentylator (od strony ssącej), to nie tylko maszynka będzie odciągać dym, ale także w znacznym stopniu go filtrować. Sam używam takiego czegoś, i naprawdę muszę powiedzieć że działa nader skutecznie . Oczywiście link do produktu jest przykładowy, taniej będzie z Allegro. Edytowano Kwiecień 19, 2020 przez macizet 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Mike84 42 Kwiecień 20, 2020 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 20, 2020 @macizet Na pewno zwiększy to efektywność, gdy będę miał tylko okazję to kupię, dzięki 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Otar 9 Kwiecień 20, 2020 Udostępnij Kwiecień 20, 2020 Bardzo podoba mi się projekt. To jest przykład tego, co uwielbiam, czyli projektu praktycznego 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Mike84 42 Kwiecień 20, 2020 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 20, 2020 Dzięki Cytuj Link to post Share on other sites
Treker 3 050 Kwiecień 20, 2020 Udostępnij Kwiecień 20, 2020 Również gratuluję prostego, ale przydatnego projektu i też polecam dodanie filtru 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Mike84 42 Kwiecień 20, 2020 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 20, 2020 Dzięki, przy okazji następnych zakupów do warsztatu zaopatrzę się w ten filtr i wstawię tutaj zdjęcie jak to wygląda 1 Cytuj Link to post Share on other sites
piotr-jarosz 4 Listopad 11, 2020 Udostępnij Listopad 11, 2020 Bardzo fajny projekt. Siła w prostocie! A swoją drogą jak miałem naście lat i zaczynałem używać lutownicy, uwielbiałem ten zapach, wciągałem go specjalnie, jaki człowiek był młody i głupi. Cytuj Link to post Share on other sites
jas123 82 Listopad 11, 2020 Udostępnij Listopad 11, 2020 A ja mam zupełnie na odwrót. Przy lutowaniu załączam pochłaniacz oparów, koszulkę na nos i jeszcze otwieram okno na oścież. Cytuj Link to post Share on other sites
Kiki 2 Maj 31, 2021 Udostępnij Maj 31, 2021 Witam, mam tylko pytanie co się stało z 2 diodą na schemacie( na schemacie jej nie ma, ale w układzie jest)??? Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
szumen 4 Październik 9, 2021 Udostępnij Październik 9, 2021 Super projekt bardzo prosty, ale także przydatny dla większej efektywności można dorobić filtr na przykład taki od odkurzacza żeby jeszcze bardziej wyeliminować trujące gazy pyłki itp. Cytuj Link to post Share on other sites
Pomocna odpowiedź