Skocz do zawartości
busz

Raspberry Pi 4 - Windows 10 nie wykrywa UART

Pomocna odpowiedź

Cześć,

przerabiam kurs Raspberry i napotkałem problem na samym początku.

Próbuję zainstalować system przez UART, niestety napotykam problem z wykrywaniem urządzenia przez Windows. Wyszukałem w internecie sterowniki do Waveshare PL2303: https://www.waveshare.com/wiki/PL2303-USB-UART-Board_Software (napis na kości informuje, że mam wersję TA, co według dokumentacji oznacza, że układ powinien być kompatybilny z Win10 64 bit). Ściągnąłem je, zainstalowałem, podłączyłem urządzenie i błąd. W menedżerze urządzeń pojawia się "Nieznane urządzenie USB", kod błędu 43 w kategorii "Kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej.

Układ pochodzi ze sklepu Botland.

Z góry dziękuję za pomoc.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@busz witam na forum 🙂 Czy konwerter jest błędnie wykrywany nawet, gdy nic nie jest do niego podłączone? Czy świeci się na nim jakaś dioda?

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Podaj link do konkretnego konwertera - nie wszystkie działają z Win10.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Treker napisał:

@busz witam na forum 🙂 Czy konwerter jest błędnie wykrywany nawet, gdy nic nie jest do niego podłączone? Czy świeci się na nim jakaś dioda?

Tak, niezależnie od tego czy podłączę konwerter pod RPi czy nie jest wykrywany tak samo. Po podłączeniu świeci się na nim czerwona dioda.

1 godzinę temu, ethanak napisał:

Podaj link do konkretnego konwertera - nie wszystkie działają z Win10.

https://www.waveshare.com/pl2303-usb-uart-board-type-a.htm
Na kości jest napis PL2303TA: https://www.waveshare.com/wiki/File:PL2303TA.pdf

W dokumentacji (w zipie ze sterownikami ze strony Prolific) jest informacja, że PL2303TA jest kompatybilny z Win10.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

U mnie podobnie, Waveshare z PL2303TA z opcją 3.3V/5V, pod Win 10 nie wykrywa(ani w COM&LPT, ani w kontrolerach USB). Jedynie czerwona dioda zasilania świeci. Do konwertera nic nie jest podpięte.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Dodam tylko, że u mnie sytuacja jest taka sama na dwóch kompach z Windowsem 10 (pro i home).

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
(edytowany)

U mnie zawiniły kable USB, które wziąłem z różnych ładowarek, ale prawdopodobnie nie miały podpiętych RXD, TXD. Sprawdziłem z kablem od telefonu, z którym wiem, że przesył danych działa i u mnie na Win 10 działa zarówno na porcie USB 2.0 jak i 3.0. Nie wiem czy potrzebnie, ale też doinstalowywałem sterownik - patrz załącznik. Program Check PL-2303 chip wykrywa poprawnie, że to TA chip (oczywiście bez podpiętego RPi).

PL2303_Prolific_DriverInstaller_v1200.zip

Edytowano przez ststag

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji, napisz odpowiedź!

Jeśli masz już konto to zaloguj się teraz, aby opublikować wiadomość jako Ty. Możesz też napisać teraz i zarejestrować się później.
Uwaga: wgrywanie zdjęć i załączników dostępne jest po zalogowaniu!

Gość
Dołącz do dyskusji! Kliknij i zacznij pisać...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.


×
×
  • Utwórz nowe...