Skocz do zawartości
TheDaroo

Dziwne zachowanie kompilatora arduino

Pomocna odpowiedź

Witam,

Ostatnio zauważyłem dziwną rzecz,  piszę dłuższy program i to to co się znajduje poniżej ~200 lini tak jak by nie istnieje.

Na przykład taki kod (to tylko przykład, żeby wyjaśnić o co chodzi😉)

.......
  if(Serial.available()>0){
    char Data_read = Serial.read();

    switch(Data_read){
      case 'R':
      digitalWrite(RED, HIGH);
      break;

      case 'r':
      digitalWrite(RED, LOW);
      break;

      case 'G':
      digitalWrite(GREEN, HIGH);
      break;

      case 'g':
      digitalWrite(GREEN, LOW);
      break;
      
    }
  .......

R , r działa ale już G, g zero reakcji, a gdy zamienię je miejscami

.......
  if(Serial.available()>0){
    char Data_read = Serial.read();

    switch(Data_read){
        case 'G':
      digitalWrite(GREEN, HIGH);
      break;

      case 'g':
      digitalWrite(GREEN, LOW);
      break;
      
      case 'R':
      digitalWrite(RED, HIGH);
      break;

      case 'r':
      digitalWrite(RED, LOW);
      break;

      
    }
  .......

To na G reaguje a na R już nie

Problem czasem się pojawia przy 200 linijkach kodu, a czasem przy 30.

Ktoś miał coś podobnego??

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@TheDaroo witam na forum 🙂 Ciekawe, a jak dasz wypisywanie z powrotem na Serial to co masz wtedy? Np po otrzymaniu znaku daj też wypisywanie tego znaku (echo).

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@Gieneq  Próbowałem tak i w sumie właśnie w ten sposób to odkryłem. Pierwszy raz coś takiego mi się zrobiło z rok temu i pojawia się losowo.

W sobotę każdy program jaki napisałem był ucięty, a w niedzielę już wszystko wróciło do normy.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Pytanie: nie kopiowałeś przypadkiem kodu przez copy/paste? Windowsowe przeglądarki mają taką dziwną przypadłość wspaniałej współpracy z Wordem i niczym więcej...

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Cóż za paranormalna sytuacja 😄

A na poważnie, to najlepiej reinstal arduino ide, może plik, w którym piszesz się uszkodził, czy coś. Spróbuj zrobić nowy. 

  • Lubię! 1

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

No dziwna sprawa, może jakiś błąd w systemie bo zwykle restart pomaga🤔

Laptopa ostatnio czyściłem i wszystko jest od nowa zainstalowane.

A jeśli chodzi o copy/paste to w sumie o tym nie pomyślałem i będę teraz na to zwracał uwagę.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji, napisz odpowiedź!

Jeśli masz już konto to zaloguj się teraz, aby opublikować wiadomość jako Ty. Możesz też napisać teraz i zarejestrować się później.
Uwaga: wgrywanie zdjęć i załączników dostępne jest po zalogowaniu!

Anonim
Dołącz do dyskusji! Kliknij i zacznij pisać...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.


×
×
  • Utwórz nowe...