Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
Luko

USB ASP problem z programatorem

Pomocna odpowiedź

Ostatnio z okazji zbliżających się moich urodzin postanowiłem sobie zmontować USB ASP. Wszystko było by w porządku gdyby nie to, że w Windowsie Vista nie rozpoznaje mi urządzenia. W czym jest problem, mówiąc szczerze nie mam pojęcia, bo procek jest dobrze zaprogramowany, schemat troszkę uległ zmianie z oryginalnego ale to nie powinno mieć znaczenia.

Schemat oryginalny brany z http://www.fischl.de/usbasp/

usbasp_circuit.png

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Ze strony http://www.fischl.de/usbasp/ możemy przeczytać :

Note: Windows Vista/7 x64 requires drivers with digital signature. Currently there are no official drivers for libusb (USBasp software is based on it) with such a signature. Users reported that there is a tool named "Driver Signature Enforcement Overrider" to avoid the signature check

Znaczy to mniej więcej tyle, że Vista potrzebuje sterowników z jakimś cyfrowym certyfikatem.W tej chwili nie ma sterowników na w/w system i trzeba użyć Driver Signature Enforcement Overrider.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

bb5, ale ja nie mam problemów z zainstalowaniem sterowników, Vista twierdzi że urządzenie jest uszkodzone bądź coś tam, to samo jest pod XP więc ogólnie coś nie wyszło z tym programatorem.

Temat do zamknięcia, okazało się że:

- wrzuciłem Atmege 8PU 🙂 wiadomo max 8MHz, nie maiło prawa zadziałać na zegarze 12Mhz (choć nie wiadomo nigdy)

- kable usb, wiadomo kolorki żył spoza standardu, znalazłem gdzieś oznaczenie, które było lipne. Miernik i 5 minut zabawy i udało się programator działa.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
Anonim
Ten temat został zamknięty.
Zaloguj się, aby obserwować  

×
×
  • Utwórz nowe...