Skocz do zawartości
RPIFLASH

Problem z WiFi Raspberry Pi 4 przy podłączonym dysku USB

Pomocna odpowiedź

Witam gdy podłączam dysk pod usb 3.0 mam problem ze stabilnym połączeniem wifi i gorszą jakością sygnału czy ktoś miał podobny problem i znalazł rozwiązanie 

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@RPIFLASH jeśli to jest tradycyjny dysk talerzowy to może problemem jest duży pobór prądu. Masz zasilacz z odpowiednim zapasem wydajności?

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Oryginalny zasilacz z botland 3A dysk ssd 120 Gb oprócz dysku do portu usb 2.0 podpieta jest klawiatura bezprzewodowa i wyświetlacz 7 cali 

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@RPIFLASH a możesz z ciekawości sprawdzić czy odpięcie ekranu nie poprawi sytuacji (zawsze to mniejsze zużycie energii)? Ewentualnie dla testu można wpiąć jeszcze dysk przez aktywny hub, ale z drugiej strony, jeśli to jest dysk SSD to nie powinno być problemu...

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Podłączyłem dysk przez zewnętrzny hub z aktywnym zasilanie i problem ustąpił ale z racji tego że hub jest na 2.0 prędkość dysku jest ograniczona do 30 mb/s dodam też że jak podłącze dysk bezpośrednio do portu 3.0 system to widzi ale nie mogę nic z nim zrobić 

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@RPIFLASH fajnie że się wyjaśniło 🙂 Ciekawi mnie jaki jest pobór prądu przez dysk. Jesteś w stanie jakoś sprawdzić ile prądu pobiera RPi z osprzętem?

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@RPIFLASH najlepiej jakbyś miał dostęp do zasilacza laboratoryjnego, albo rozetnij kabel od zasilacza do RPI, jak kojarzę są tam tylko 2 linie łatwe do rozdzielenia.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Mam dostęp do zasilacza laboratoryjnego ale z tego co widzę to nawet na pasywny hub działa więc trochę to dziwne że bezpośrednio jest problem ale przez hub działa 

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
(edytowany)

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Owinołem kabel od dysku na kablu od hub 3.0 i wszystko działa wifi jest chyba nawet lepsze niż wcześniej prędkości lepsze niż na karcie sd o jakieś 140MB/s jeszcze raz dziękuję za pomoc 

  • Lubię! 1

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@RPIFLASH dzięki za potwierdzenie rozwiązania - na pewno przyda się komuś w przyszłości 🙂

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji, napisz odpowiedź!

Jeśli masz już konto to zaloguj się teraz, aby opublikować wiadomość jako Ty. Możesz też napisać teraz i zarejestrować się później.
Uwaga: wgrywanie zdjęć i załączników dostępne jest po zalogowaniu!

Anonim
Dołącz do dyskusji! Kliknij i zacznij pisać...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.


×
×
  • Utwórz nowe...