Skocz do zawartości

Zasilanie układu do podlewania


Pomocna odpowiedź

Cześć tutaj mam mój projekt. Przepraszam, że tylko zdjęcie.

Mam podłączony wyświetlacz i trochę czujników oraz silnik przez sterownik silników. 

Zasilacze są na 5V 2A (ładowarki do smartfonów). Jeden zasilacz podłączony pod wejście USB, albo pod VIN nie wydala i silnik się nie włącza (ale np. dioda działa). Dlatego podpiąłem go pod drugi zasilacz.

Na wszystkie czujniki podaję zasilanie z pinów, żeby je raz włączać a raz wyłączać.

 

Ale oczywiście nie podoba mi się, ze są dwa zasilacze.

Projekt składa sie z trzech modułów:

  1. obsługa LCD,
  2. obsługa pomiaru gleby i silnik,
  3. obsługa zbiornika wody i alarm.

Przed dołaczeniem tego silnik działał, chociaż nie był demonem.

Czy to możliwe żeby brakło amperów dla jednocześnie właczonego arduino, LCD i silnika? Nawet ze wszystkimi włączonymi czujnikami to jak to możliwe, ze brakuje mi natężenia przy 2A?

20210710_130134.jpg

Edytowano przez kilerus
Link to post
Share on other sites
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

(edytowany)

Po włączeniu, załacza się LCD oraz czujniki do sprawdzenia poziomu wody i pomiar gleby i wtedy pokazuje mi 0.9A. Później spada do 0.5A, a jak włączę manualnie podlewanie to skacze do 0.7A, a po podlaniu spada do 0.5A. Raz było tak, ze po którymś razie (manualnym podlaniu) wskoczyło do 1A i tak zostało. Tylko, ze to dalej jest poniżej 2A.

Edytowano przez kilerus
Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, kilerus napisał:

Zasilacze są na 5V 2A (ładowarki do smartfonów)

Nie każda ładowarka nadaje się na zasilacz.

1 godzinę temu, kilerus napisał:

Ale oczywiście nie podoba mi się, ze są dwa zasilacze.

No to zainstaluj tam porządny zasilacz, choćby taki

1 godzinę temu, kilerus napisał:

eden zasilacz podłączony pod wejście USB, albo pod VIN nie wydala

Bo 5V nie podłącza się pod VIN, tylko pod 5V. A z wejścia USB ma prawo nie wydalać.

 

Link to post
Share on other sites

Zmierz jakie napięcie masz na zasilaniu tego twojego sterownika silników, a jakie napięcie masz na silniku (oczywiście kiedy jest włączony). Napisz jakie wnioski wyciągnąłeś.

Link to post
Share on other sites
  • Gieneq zmienił tytuł na: Zasilanie układu do podlewania

Dołącz do dyskusji, napisz odpowiedź!

Jeśli masz już konto to zaloguj się teraz, aby opublikować wiadomość jako Ty. Możesz też napisać teraz i zarejestrować się później.
Uwaga: wgrywanie zdjęć i załączników dostępne jest po zalogowaniu!

Anonim
Dołącz do dyskusji! Kliknij i zacznij pisać...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.